ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

«Έφαγαν» οι Τούρκοι τα Αρχαία Ελληνικά

«Έφαγαν» οι Τούρκοι τα Αρχαία Ελληνικά

«Μερικοί νομίζουν ότι η φήμη της Ελλάδας συντηρείται ακόμα από τα κλέη της αρχαιότητας στο εξωτερικό. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Τα προγράμματα Κλασικών Σπουδών συνεχώς μειώνονται στα ξένα πανεπιστήμια, ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά οι έδρες των Οθωμανικών Σπουδών. Ξέρετε ότι υπάρχουν σήμερα 65 τουρκικές έδρες στα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια, στις οποίες έχει εκπαιδευθεί η νέα γενιά της αμερικανικής διοίκησης; Κάποτε, για να δουλέψεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή στο αμερικανικό Πεντάγωνο, έπρεπε να γνωρίζεις από Αριστοτέλη μέχρι Πλάτωνα, αλλά αυτό σήμερα δεν είναι απαραίτητο».


Αυτά είπε σε μία συνέντευξή του στο συνάδελφο Γρηγόρη Μπέκο στο Βήμα της Κυριακής, ο Ανδρέας Γερολυμάτος, καθηγητής Ιστορίας και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος» στο πανεπιστήμιο Σάιμον Φρέιζερ (SFU) στο Βανκούβερ του Καναδά, περιγράφοντας έτσι τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές σπουδές στο εξωτερικό.

Δηλαδή, οι Τούρκοι με απλά λόγια «έφαγαν» τα Αρχαία Ελληνικά στα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και είναι προφανές ότι ενώ η τουρκική διπλωματία προωθεί τις Οθωμανικές Σπουδές και την τουρκική γλώσσα στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, εδώ οι δικοί μας υπουργοί Παιδείας πλακώνονται με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου κ. Πελεγρίνη για 200 διοικητικούς υπαλλήλους και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κοιτάζει πώς θα κρύψει τα μυστικά κονδύλια που δίνει σε ορισμένους δούλους δημοσιογράφους.

Αίσχος και ντροπή. Έτσι αφανίζουν και μικραίνουν την Ελλάδα διάφοροι ασήμαντοι που το 'φερε η κακή μας τύχη να έχουν καταλάβει τις καρέκλες της εξουσίας.