ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Ο ένας στον Πάπα και ο άλλος στη Μέρκελ

Ο ένας στον Πάπα και ο άλλος στη Μέρκελ

Αφού ξεπουπουλιάστηκαν μεταξύ τους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι δύο πολιτικοί μας ηγέτες, ο Αλέξης και ο Αντώνης, τώρα «άλλος για Χίο τράβηξε» (στον Πάπα της Ρώμης) «και άλλος για Μυτιλήνη» (στην πάπισσα Μέρκελ του Βερολίνου).


Και του μεν Τσίπρα το ταξίδι έχει χαρακτήρα εντελώς επικοινωνιακό, προσθέτοντας ένα ακόμα παράσημο στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς για πρώτη φορά ο ποντίφικας δέχεται στο Βατικανό έναν ηγέτη της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Και αυτό δεν είναι καθόλου λίγο πράγμα για τον Αλέξη.

Μετά το Άγιον Όρος, στην Αγία Έδρα στο Βατικανό και ίσως πάρει σειρά και ο Δαλάι Λάμα στο Θιβέτ.

Θα κερδίσουμε κάτι σαν λαός από αυτό το ταξίδι του Τσίπρα στην έδρα του Πάπα; Ούτε σεντ, είναι η απάντηση, καθότι ο ηγέτης των καθολικών ουδεμία σχέση έχει με τρόικες, Ντράγκιδες και το κακό μας συναπάντημα και μόνο την ευλογία του μπορεί να δώσει να παν καλύτερα τα πράγματα στη χώρα μας.

Ο μόνος που κερδίζει πολλά είναι ο Τσίπρας. Και είπαμε γιατί. Είναι τα μεγαλεία που σας έλεγα χθες και το «έξω πάμε καλά».

Πάμε τώρα στον άλλον, τον Αντώνη μας. Πάει στη Μέρκελ, πάλι, σαν ικέτης. «Αν δεν βάλεις πλάτη Άνγκελα ντάρλινγκ, θα τρέχεις και δεν θα φτάνεις μεθαύριο με τον Τσίπρα, γιατί εμάς θα μας μαυρίσουν στις εκλογές που έρχονται». Κάτι τέτοιο αναμένεται να της πει ο Σαμαράς στη συνάντησή τους.

Βοήθεια χωρίς όμως νέο μνημόνιο και άρα νέα μέτρα, θα ζητήσει ο έλληνας πρωθυπουργός από την «πάπισσα του Βερολίνου» για να μην μπατάρει εντελώς το πλοίο του χαρούμενου διδύμου Αντώνη-Βαγγέλη.

Φυσικά, δεν μιλάμε για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Αλλά για επιμήκυνση εξόφλησής του μέχρι το 2070 και νέα μείωση των επιτοκίων.

Και η μεν ευλογία από τον Πάπα είναι ανέξοδη και θα την πάρει ο Αλέξης και το πολύ-πολύ να πλακωθεί με τον Άνθιμο της Θεσσαλονίκης, που βγάζει σπυριά όταν ακούει για πάπες και καθολικούς. Αλλά την ευλογία της πάπισσας του Βερολίνου δεν ξέρω αν θα την πάρει ανέξοδα ο ικέτης Αντώνης. Και το ανέξοδα σημαίνει ένα νέο μνημονιάκι για να μας έχουν για περισσότερα χρόνια δεμένους και να μας αρμέγουν μέχρι και τα δισέγγονά μας.