ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ

Ιδιώτες θα παρακολουθούν ηλεκτρονικά τον Ρωμανό

Ιδιώτες θα παρακολουθούν ηλεκτρονικά τον Ρωμανό

Στην ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρονικής παρακολούθησης G4S ανατέθηκε η εισαγωγή στην Ελλάδα των βραχιολιών για την ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων, καταδίκων και κρατουμένων.

Η εταιρεία αυτή θα φέρει στην Ελλάδα και τα βραχιόλια και τις τεχνικές εγκαταστάσεις για την ηλεκτρονική παρακολούθηση όσων φοράνε τα βραχιόλια αυτά και θα είναι υπεύθυνη για την επιτήρησή τους, σε συνεργασία με την αστυνομία και τη δικαιοσύνη.

Δηλαδή, η λύση στην περίπτωση Ρωμανού θα είναι να φορέσει βραχιόλι παρακολούθησης για να πηγαίνει στο ΤΕΙ να παρακολουθεί τα μαθήματά του, τον ίδιο, όπως και όλους όσοι φορέσουν το σχετικό βραχιόλι, θα παρακολουθούν οι ειδικευμένοι υπάλληλοι της εταιρείας G4S. Πριν λίγες μέρες, τελικά, οριστικοποιήθηκε ο μειοδότης του διαγωνισμού για την εισαγωγή των βραχιολιών στην Ελλάδα και αναμένεται η G4S να προσκομίσει την εγγυητική επιστολή για να συνεχιστεί η όλη διαδικασία. Πάντως, από το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμούν ότι το πρόγραμμα εφαρμογής της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα μπορεί να ξεκινήσει περίπου σε δύο μήνες.

Συνεπώς, για να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα Ρωμανού, θα πρέπει το υπουργείο Δικαιοσύνης να προμηθευτεί ένα «βραχιολάκι» και να δημιουργήσει την υποδομή λειτουργίας και παρακολούθησης ενός μόνο κρατουμένου, του Ρωμανού.

Η λύση του ηλεκτρονικού βραχιολιού παρακολούθησης είναι ένας συνδυασμός επανδρωμένων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών, οι οποίες παρέχονται από ιδιωτικές εταιρείες security εδώ και χρόνια, στην Αγγλία και στις ΗΠΑ.

Με την ανάθεση του βραχιολιού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών ασφαλείας έχουμε πλέον και στην Ελλάδα ιδιωτικοποίηση των φυλακών, αφού η ασφάλεια του κράτους και της παρακολούθησης καταδίκων ή υποδίκων παραδίδεται σε ιδιωτικές εταιρείες για εμπορικούς σκοπούς.

Να τονιστεί ότι παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει τον Μπιλ Γκέιτς γιατί το φιλανθρωπικό του ίδρυμα έχει επενδύσει στην πολυεθνική G4S, μια ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας που βοηθά τις φυλακές του Ισραήλ, να παρακολουθούν Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους στις επαφές τους ακόμη και εντός των φυλακών.

Σχετικές ειδήσεις