ΜΑΡΚΟΣ ΜΟΥΖΑΚΗΣ

Ώδινεν ανασχηματισμόν και έτεκε… Θεοχάρην!

Ώδινεν ανασχηματισμόν και έτεκε… Θεοχάρην!

Ή άλλως πως, ένας ανασχηματισμός-οπερέτα…

Του Μάρκου Μουζάκη

Οψέποτε κι αν πραγματοποιηθεί τελικά αυτός ο ανασχηματισμός, σε κάθε περίπτωση θα διεκδικεί τον τίτλο του ανασχηματισμού-οπερέτα!

Αμφιβάλλω, αν στη μεταπολιτευτική πολιτική ιστορία της χώρας έχει υπάρξει άλλος ανασχηματισμός με τούτα τα χαρακτηριστικά:

• Ανασχηματισμός που προαναγγέλλεται, μέσω «ασφαλών» διαρροών.

• Ανασχηματισμός που προαναγγέλλεται όχι απ’ τον κατά το Σύνταγμα αρμόδιο και υπεύθυνο πρωθυπουργό της χώρας, αλλά… απ’ τον αντιπρόεδρό του, με μια δήλωση-παρωδία, με την οποία γέλασε μεν και το παρδαλό κατσίκι (που λέει…), αλλά στην ουσία μόνο μελαγχολία προξένησε, για το εύρος της ιλαροτραγωδίας που βιώνουμε από μια κυβέρνηση που καμώνεται για τα… success story της!

• Ανασχηματισμός που προαναγγέλλεται περίπου ως εξής: «Θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση, αλλά ποια κυβέρνηση; Μια κυβέρνηση «πετυχημένη», αφού σε όλη την προεκλογική περίοδο Σαμαράς και Βενιζέλος εκθείαζαν τα επιτεύγματά της, μας είχαν φάει τα αυτιά ότι με αυτή την κυβέρνηση η χώρα έχει πάρει το δρόμο της σταθερότητας, απ’ τον οποίο δρόμο θέλει να μας βγάλει ο επικίνδυνος ΣΥΡΙΖΑ». Μα μια τέτοια, τόσο… πετυχημένη κυβέρνηση γιατί να θέλει να την αλλάξει ο επικεφαλής της;

• Ανασχηματισμός για τον οποίο πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη μας είπαν εν πάση περιπτώσει (ίσως απαντώντας και στο προηγούμενο ερώτημα) πως θα γενεί για να διορθωθούν αστοχίες, λάθη, αδικίες. Μάλιστα. Και πώς το ερμηνεύουν αυτό; Ξεκινώντας (σύμφωνα με «επίσημες» διαρροές) απ’ τον υπουργό Οικονομικών. Κι ενώ λένε ότι ξεκινούν τις αλλαγές στην κυβέρνηση απ’ τον υπουργό Οικονομικών, τι αποδεικνύεται;

Μα… ότι ουδεμία απόφαση περί αυτού, του κεντρικού ζητήματος, είχαν λάβει πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος! Δηλαδή είχαν καταλήξει ότι θ αλλάξουν τον υπουργό Οικονομικών, αλλά δεν είχαν αποφασίσει τίποτα περί του αντικαταστάτη του και της τύχης του Στουρνάρα! Με αποτέλεσμα να σέρνεται επί μέρες αυτός ο περιλάλητος ανασχηματισμός! Μεταξύ Σαμαρά, Δένδια (τι;), Παπασταύρου, Βορίδη και επ’ εσχάτοις Σταϊκούρα και πάει λέγοντας, διότι μέχρι να έχουμε τη νέα κυβέρνηση, ποιος ξέρει τι… θα προκύψει;

• Ανασχηματισμός όπου αφού θα ξεκινά απ’ τον Στουρνάρα αρχίζει ένα γαϊτανάκι διαρροών που μόνο ιλαρότητα προξενούν. Μα αν ο Στουρνάρας είναι πετυχημένος, γιατί να τον αλλάξουν; Κι αν είναι αποτυχημένος, γιατί να τον ανταμείψουν στέλνοντάς τον στην Τράπεζα της Ελλάδας; Ανασχηματισμός είναι αυτός ή διευθέτηση και συναλλαγή;

Κι εκεί που όλοι… ψάχνουμε τον ανασχηματισμό, τελικά και προτού αυτός προκύψει, μας προέκυψε… ανασχηματισμός του Χ. Θεοχάρη!

Δηλαδή τι θέλουν να μας πουν;

Ότι ο Χάρης μόνος του τις έφτιαχνε αυτές τις ανεκδιήγητες εγκυκλίους;

Μα… σε εφαρμογή των ανεκδιήγητων νόμων της κυβέρνησης δεν τις έφτιαχνε; Ναι, ίσως «άγαρμπα», αλλά πάντως σε εφαρμογή αυτών των νόμων τις έφτιαχνε!
Λοιπόν;

Υ.Γ.: Επειδή -για να είμαστε σωστοί ιστορικά- κι άλλη μια φορά υπήρξε ανασχηματισμός προαναγγελθείς, το καλοκαίρι του 1994, όταν ο Αντρέας αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. στην Κέρκυρα προανήγγειλε ανασχηματισμό κι έμεινε 4-5 μέρες εκεί μέχρι να τον πραγματοποιήσει, ε, δεν θέλω… ιστορικές συγκρίσεις-τέρατα!

Διαβάστε επίσης:

Παραίτηση Θεοχάρη: Έντονη ανησυχία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Θεοχάρης: «Δεν έχει κανείς το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ»

Θεοχάρης... τέλος!

Σίριαλ με την... παραίτηση Θεοχάρη - Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Στουρνάρα

Βελούδινο διαζύγιο με Θεοχάρη;