ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Αυτή είναι όλη η αλήθεια για τον Βοτανικό

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Αυτή είναι όλη η αλήθεια για τον Βοτανικό

Μια απλή αναζήτηση στη Google με λέξεις-κλειδιά «Παναθηναϊκός - Γηπεδικό» αρκεί για να σας βγάλει κάποιες χιλιάδες αποτελέσματα. Άλλα γραμμένα με τη δέουσα αμεροληψία, άλλα με γνώμονα την Παναθηναϊκή Συνείδηση και άλλα γραμμένα ανάλογα με τα συμφέροντα που θέλουν να εξυπηρετήσουν.

Η ουσία είναι μία: Το 2020 μ.Χ. ο Παναθηναϊκός είναι ο μοναδικός Σύλλογος που διαθέτει μια περιουσία αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, η οποία σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη θα ήταν υπέραρκετη για να εξασφαλίσει όχι απλά εγκαταστάσεις για όλα τα τμήματα αλλά και την ευημερία του τριφυλλιού εις τον αιώνα των αιώνων. Στην Ελλάδα όμως της διαπλοκής, όπως όλα δείχνουν, το τριφύλλι όχι απλά δεν θα εξασφαλιστεί δίνοντας το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο αλλά θα πέσει θύμα της μεγαλύτερης αδικίας στην Ιστορία του. Με υπεύθυνους την Πολιτεία, τον Δήμο Αθηναίων, τον Γιάννη Αλαφούζο και μια μερίδα οπαδών…

Το newsbomb.gr επιχειρεί σήμερα μια αναδρομή ώστε να αποδείξει του λόγου το αληθές και να δώσει στον κόσμο του Παναθηναϊκού τις πληροφορίες που απαιτούνται ώστε να εξαχθούν τα πλέον ασφαλή συμπεράσματα. Ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει. Και θα γνωρίζει.

Όταν μπήκε στη ζωή μας ο Ελαιώνας…

2002. Ο Παναθηναϊκός σε εποχές δόξας, γράφει ιστορία παντού! Στο μπάσκετ η εποχή της Μπολόνια και ίσως του πιο μάγκικου Ευρωπαϊκού της Iστορίας. Στο ποδόσφαιρο φτάνει μέχρι τους «8» του Champions League και τις αναμετρήσεις με την Μπαρτσελόνα. Όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 που έρχονται, φέρνουν στο φως ένα χρόνιο πρόβλημα: Το γηπεδικό! Ανακαίνιση και επιστροφή στη Λεωφόρο για το ποδόσφαιρο, απ’ το ΟΑΚΑ έτοιμη η μετακόμιση στο κλειστό του Σπόρτινγκ στα Πατήσια για το μπάσκετ. Λύσεις που σαφώς είναι προσωρινές.

Τότε ακριβώς προκύπτει η πρόταση του Δημήτρη Αβραμόπουλου για μια περιοχή στα δυτικά όρια του Δήμου Αθηναίων. Στην περιοχή του Ελαιώνα όπως μπήκε στη ζωή μας.

Μάλιστα ο τότε δήμαρχος μαζί με τον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ, Άγγελο Φιλιππίδη, επιθεώρησαν από ελικόπτερο τα συγκεκριμένα οικόπεδα. Η υπόθεση έμεινε εκεί καθώς αντιμετωπίστηκε είτε με αδιαφορία μέσα στους αθλητικούς θριάμβους, είτε με αντίδραση, με το σύνθημα που ίσως πολλοί να θυμάστε να ακούγεται ουκ ολίγες φορές: «Στον Ελαιώνα, ούτε τον άλλο αιώνα»!

Πέρα απ’ τον κόσμο, αντιδράσεις υπήρξαν και από την αντιπολίτευση, καθώς θεωρήθηκε πως απλά θα «χαριστεί» το οικόπεδο στον Παναθηναϊκό…

Ο ενωτικός και διορατικός Παύλος, η πρόταση της Ντόρας

Απρίλιος 2005. Το πλάνο του Βοτανικού ως «διπλή ανάπλαση», παίρνει μορφή… Δήμαρχος Αθηναίων η Ντόρα Μπακογιάννη. Η οποία και «έριξε» στο τραπέζι την περιοχή αυτή, αλλάζοντας το όνομα από Ελαιώνα σε Βοτανικό. Για να προχωρήσει η όποια σκέψη βέβαια, απαιτείται η έγκριση και η συμφωνία του Παναθηναϊκού. Κυρίως του Α.Ο. που είναι ο ιδιοκτήτης της Λεωφόρου, αλλά και των ΠΑΕ-ΚΑΕ φυσικά που είναι τα «βαριά» χαρτιά του συλλόγου. Έτσι, γίνεται το πρώτο ραντεβού όπου η κ. Μπακογιάννη αναλύει το σκεπτικό της πρότασής της στους Παύλο Γιαννακόπουλο, Θανάση Γιαννακόπουλο, Γιάννη Βαρδινογιάννη, Βλάση Σταθοκωστόπουλο.

Σε μια εποχή που οι συζητήσεις αφορούν Γουδή και Ελληνικό (φιλολογικές συζητήσεις καθώς κάτι… χειροπιαστό δεν υπήρχε) ο Βοτανικός και συνολικά η διπλή ανάπλαση, φαντάζει άκρως ενδιαφέρουσα περίπτωση για να λυθεί το πρόβλημα δεκαετιών του Παναθηναϊκού. Τα λόγια του αείμνηστου Παύλου Γιαννακόπουλου μετά το πέρας εκείνου του πρώτου ραντεβού, ήταν ενωτικά και ενδεικτικά της θέλησής του να στεγαστεί επιτέλους το σύνολο του συλλόγου σε ένα χώρο. Για την ακρίβεια είναι η πρώτη ουσιαστική αναφορά στη δημιουργία Παναθηναϊκής Πολιτείας για να μπει σε άλλη τροχιά το τριφύλλι : «H απόφαση είναι σωστή και πρέπει να στηριχθεί απ’ όλους τους φίλους του Παναθηναϊκού, για το καλό του συλλόγου. H πρόταση για τον Bοτανικό είναι η ιδανική, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες. Είμαστε το πιο ιστορικό σωματείο της Αθήνας και θέλουμε να παραμείνουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγουμε από την Αθήνα και επιδίωξή μας είναι να κατασκευαστεί αθλητικό κέντρο».

Η πρώτη συμφωνία με λύση για ΟΛΟ το σύλλογο!

Πέρασαν μερικοί μήνες… Φτάσαμε στον Αύγουστο του 2005. Τότε επήλθε η πρώτη συμφωνία για τον Βοτανικό. Πλέον όλοι μαθαίνουν για τη «διπλή ανάπλαση», για τον όρο παραχώρησης της περιουσίας του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας δηλαδή, προκειμένου να δοθεί η έκταση στον Βοτανικό με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για όλα τα τμήματα του συλλόγου απ’ την πλευρά του δήμου της Αθήνας.

Υπογράφηκε μάλιστα και πλαίσιο αρχών 21ος σημείων, μέσω των οποίων γινόταν ξεκάθαρο πως θα κατασκευαστεί και κλειστό μπάσκετ στη δεύτερη φάση του έργου, όπως μπορείτε να δείτε στις παραγράφουν 6 και 18:

«1. Ο Δήμος Αθηναίων υποδεικνύει ως καταλληλότερο χώρο εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων για την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού την περιοχή του Βοτανικού. Ο Ερασιτέχνης, η ΠΑΕ και η ΚΑΕ Παναθηναϊκός συμφωνούν και αποδέχονται υπό τις προϋποθέσεις και όρους που έχουν διαμορφωθεί.

 1. Ο Δήμος Αθηναίων, βάση των όσων ισχύουν σήμερα, μετά την καταβολή των αποζημιώσεων, είναι ο τελικός δικαιούχος των οικοπέδων που εντάσσονται στο πρόγραμμα της “Διπλής Ανάπλασης”. Ο Δήμος Αθηναίων για την υλοποίηση του προγράμματος αστικής αναβάθμισης συγκροτεί με την Εθνική Τράπεζα, Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (ΕΕΣ) η οποία θα έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος.
 1. Σ’ αυτήν ο Δήμος Αθηναίων και η Εθνική Τράπεζα, συνεισφέρουν κεφάλαια κίνησης και για 99 χρόνια ιδιοκτησιακά δικαιώματα των συγκεκριμένων οικοπέδων στην περιοχή του Βοτανικού, συνολικής έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων. Επίσης ο Δήμος Αθηναίων θα συνεισφέρει για 99 χρόνια και τα δικαιώματα των 18.7 στρεμμάτων του παλιού γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μετά την απελευθέρωση του από τη χρήση του ΠΑΟ.
 1. Στο πλαίσιο του προγράμματος “Διπλής Ανάπλασης” προωθείται στο Βοτανικό, η κατασκευή αθλητικού κέντρου που θα περιλαμβάνει γήπεδο ποδοσφαίρου 35.000 – 40.000 θέσεων, προδιαγραφών FIFA/UEFA 4 αστέρων, μετά των κύριων και βοηθητικών χώρων (π.χ. σουίτες, αποδυτήρια ομάδων, χώροι διαιτητών, ιατρείο, χώροι εκγύμνασης, φυσικοθεραπευτήρια, δωμάτιο αντιντόπινγκ-κοντρόλ, εγκαταστάσεις ΜΜΕ, κυλικεία και χώροι εστίασης, γραφεία διοίκησης, χώροι στάθμευσης κλπ).
 1. Επίσης σε εσωτερικό χώρο του αθλητικού κέντρου, κάτω από τις κερκίδες του νέου γηπέδου, δημιουργούνται ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις για αγωνίσματα κλειστής σάλας, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και υποδομές για εκγύμναση αθλητών, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των τμημάτων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του γηπέδου της Λεωφ. Αλεξάνδρας.
 1. Στη δεύτερη φάση ολοκλήρωσης του προγράμματος “Διπλής Ανάπλασης” θα κατασκευασθεί κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών για αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ.
 1. Στο Βοτανικό θα λειτουργήσει σε υπάρχον κτήριο με υφιστάμενες εμπορικές χρήσεις, το οποίο έρχεται στην ιδιοκτησία του Δήμου Αθηναίων εμπορικό κέντρο και θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των αθλητικών, εμπορικών και πολιτιστικών χρήσεων.
 1. Στο πλαίσιο του προγράμματος αστικής αναβάθμισης “Διπλή Ανάπλαση” στην περιοχή του Βοτανικού και στο χώρο των 200 στρεμμάτων που εντάσσονται σ΄ αυτήν, θα δημιουργηθούν 120 στρέμματα κοινόχρηστου-κοινωφελούς αστικού πρασίνου, με μεγάλα δένδρα και κήπους, εκεί που σήμερα υπάρχουν απαξιωμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βαρέως οχλούσες χρήσεις και αυθαίρετες και παράνομες δράσεις και διευθετήσεις.
 1. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο χώρο του παλιού γηπέδου, θα δημιουργηθεί υπόγειος χώρος στάθμευσης και στην επιφάνεια του 17 στρέμματα αστικού πρασίνου. Προβλέπεται επίσης, να δημιουργηθούν 2000 τ.μ. χώροι αναψυχής και πολιτιστικών δράσεων, καθώς και ένας μουσειακός χώρος για την ιστορία του Παναθηναϊκού.
 1. Στο νέο γήπεδο ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός θα έχει τα ίδια δικαιώματα, με αυτά που απολαμβάνει σήμερα στο οικόπεδο και γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας (όπως προβλέπονται από τη σχετική συντακτική πράξη), στο 50% του νέου γηπέδου και σε 40 στρέμματα οικοπέδου (μέρος γηπέδου και περιβάλλοντος χώρου). Σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα αυτά δεν θα είναι λιγότερα από δικαιώματα παραχώρησης για 99 χρόνια.
 1. Επιπροσθέτως στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό παραχωρούνται στο χώρο του νέου γηπέδου οι ειδικές αθλητικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται, επαρκείς για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των τμημάτων του, που σήμερα λειτουργούν στους χώρους του γηπέδου της Λεωφ. Αλεξάνδρας. Παραχωρείται επίσης ο μουσειακός χώρος που θα δημιουργηθεί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μετά την αστική ανάπλαση της.
 1. Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός απελευθερώνει την έκταση του παλιού γηπέδου, η χρήση του οποίου θα επανέλθει στο Δήμο Αθηναίων, σε χρόνο που θα συμφωνηθεί βάση του χρονοδιαγράμματος του έργου της “Διπλής Ανάπλασης”.
 1. Στη διάρκεια του χρόνου αποπληρωμής των κεφαλαίων χρηματοδότησης του προγράμματος που προβλέπει την κατασκευή του νέου γηπέδου, ο Ερασιτέχνης “Παναθηναϊκός” παραχωρεί τα δικαιώματα του επί του 15% των εισιτηρίων στην ΕΕΣ, έναντι ετησίας καταβολής χρηματικού ποσού από την ΕΕΣ που θα συμφωνηθεί μεταξύ Δήμου Αθηναίων, ΕΕΣ και Ερασιτέχνη “Παναθηναϊκού”. Επίσης ανάλογη συμφωνία θα υπάρξει και για την περίοδο αποπεράτωσης του έργου. Για όποιο χρόνο κατά την περίοδο αποπεράτωσης του έργου χρειασθούν χώροι προσωρινής εγκατάστασης για τα τμήματα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού θα υπάρξει με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων σχετική παραχώρηση.
 1. Στην ΠΑΕ “Παναθηναϊκός” εκμισθώνεται για 49 χρόνια, ως έδρα της το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Βοτανικού, χωρητικότητας 35.000 έως 40.000 θέσεων, προδιαγραφών FIFA/UEFA4 αστέρων, μετά των κύριων και βοηθητικών χώρων στο σύνολο τους.
 1. Η ΠΑΕ “Παναθηναϊκός”, αναλαμβάνει για την περίοδο αυτή την αποκλειστική ευθύνη για τη διοίκηση, διαχείριση και συνολική λειτουργία του νέου γηπέδου.
 1. Η ΠΑΕ “Παναθηναϊκός”, βάση του προτεινόμενου προσχεδίου business plan του προγράμματος “Διπλής Ανάπλασης”, εγγυάται ως ελάχιστη ετήσια αναπροσαρμοζόμενη σύμφωνα με τις διακυμάνσεις του EURIBOR καταβολή, έναντι μισθωμάτων, ποσό €3.300.000 για 20 χρόνια (δηλαδή ελάχιστη εγγυημένη συνολική καταβολή €66.000.000 έναντι μισθωμάτων). Παράλληλα μεταξύ της ΕΕΣ και της ΠΑΕ “Παναθηναϊκός” θα υπάρξει συμφωνία για το ετήσιο μίσθωμα που θα πληρώνει η ΠΑΕ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης βάση των χρήσεων που παραχωρούνται.
 1. Το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο θα παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης στις εκάστοτε προδιαγραφές της βαθμίδας FIFA/UEFA 4 αστέρων. Οι εργασίες αναβάθμισης που πιθανόν θα απαιτούνται θα βαρύνουν την ΕΕΣ.
 1. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα κατασκευασθεί κλειστή σάλα αθλοπαιδιών (μπάσκετ, βόλεϊ κλπ), 6.000- 8.000 θέσεων, για τη χρήση της ΚΑΕ “Παναθηναϊκός” και ΤΑΠ “Παναθηναϊκός”. Η κλειστή σάλα θα χωροθετηθεί από την πρώτη φάση του έργου. Η έναρξη της κατασκευής της θα γίνει 5 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας των έργων της πρώτης φάσης. Για την χρηματοδότηση του έργου η ΕΕΣ θα διατεθούν πόροι από τα έσοδα της ΕΕΣ και θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της αυτοχρηματοδότησης.
 1. Για την ολοκλήρωση του προγράμματος “Διπλής Ανάπλασης”, τη λειτουργία του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό και τη διαμόρφωση πάρκου στη Λ. Αλεξάνδρας, προβλέπεται η δημιουργία και συντήρηση έργων και κοινόχρηστων υποδομών, απαραίτητων για την ανάπτυξη της περιοχής του Βοτανικού και της ευρύτερης του Ελαιώνα (χώροι πρασίνου, δίκτυο αποχετεύσεων, διευθέτηση ρέματος Προφ. Δανιήλ, διάνοιξη οδού Αγ. Αννης) τα οποία η Πολιτεία σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και την ΕΕΣ θα εντάξει στις δράσεις Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Όλο το υπόλοιπο έργο (γήπεδο, εμπορικό κέντρο, γκαράζ, χώροι στάθμευσης κ.λπ.), είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και θα καλυφθεί με προσφυγή στη διεθνή αγορά κεφαλαίων.
 1. Χρόνος έναρξης κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου ορίζεται η 01/10/06 και χρόνος αποπεράτωσης ολοκλήρου του έργου (συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής ΥΠΕΧΩΔΕ) προβλέπεται στο τέλος του α΄ εξαμήνου του 2008. Η περίοδος παραχώρησης αρχίζει από την παράδοση στην ΠΑΕ του γηπέδου και των λοιπών εγκαταστάσεων (περιλαμβανομένων των έργων υποδομής που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του γηπέδου), πλήρως αποπερατωμένων.
 1. Όλες οι σχετικές συμφωνίες θα αρχίσουν να δεσμεύουν τους εμπλεκόμενους φορείς μετά την οριστικοποίηση της χρηματοδότησης του έργου από τη διεθνή αγορά κεφαλαίων το αργότερο μέχρι την 1/03/2006».

Ο νόμος Σουφλιά

Πέρα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού, στον Βοτανικό έχει προβλεφθεί από τον δήμο η κατασκευή εμπορικού κέντρου (από τον Μπάμπη Βωβό), η μετακόμιση του ΚΤΕΛ στην περιοχή, η μετακόμιση του Χρηματιστηρίου, κατασκευή Μετρό και συνολικά τεράστιες επενδύσεις που μετατρέπουν την περιοχή από… σκουπιδότοπο, σε… φιλέτο. Για να γίνουν όλα αυτά, βέβαια, έπρεπε να ψηφιστεί νόμος στην Βουλή. Κάτι που τελικά συνέβη τον Ιούλιο του 2006 με τον περιβόητο «νόμο Σουφλιά» (τότε υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.). Ν. 3481/06 για το Εθνικό Κτηματολόγιο – ΦΕΚ 162/02.08.06. Εντός αυτού υπάρχει η τροπολογία της διπλής ανάπλασης. Νοέμβριο του ίδιου έτους, ξεκινούν οι πρώτες εργασίες που δεν αφορούν τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, αλλά το εμπορικό κέντρο. Ήδη, πάντως, «έτρεχε» προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της συμφωνίας Δήμου-Εθνικής Τράπεζας. Με λίγα λόγια πρόβλημα με το αθλητικό κέντρο δεν υπήρχε από κανέναν, αλλά τα… γύρω-γύρω έμοιαζαν με θηλιά που έσφιγγε στο λαιμό του έργου. Και κατά συνέπεια του Παναθηναϊκού!

Παρ’ όλα αυτά, το Δεκέμβριο του 2006 παρουσιάστηκε με κάθε επισημότητα η μακέτα του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Παρουσία του απερχόμενου δημάρχου, Θεόδωρου Μπεχράκη (διαδέχθηκε την Ντόρα Μπακογιάννη η οποία επί κυβερνήσεων Καραμανλή είχε γίνει υπουργός εξωτερικών) και του νέου δημάρχου, Νικήτα Κακλαμάνη. Για το μπάσκετ, για τις εγκαταστάσεις του Α.Ο., για τον τρόπο χρηματοδότησης, για τα περιφερειακά έργα (δρόμοι κτλ), δεν έγινε λόγος…

Το… φρένο απ’ το ΣτΕ

Αισίως φτάσαμε στον Απρίλιο του 2007. Με κάθε επισημότητα, στήνεται… σόου στο οικόπεδο του Βοτανικού. Παρουσία δημοσιογράφων, τηλεοπτικών συνεργείων, επισήμων, θεωρητικά ξεκινούν τα έργα καθώς έχει εκδοθεί η οικοδομική άδεια. Ο Νικήτας Κακλαμάνης λέει την ατάκα «βάλε μπρος αφεντικό» στον χειριστή της μπουλντόζας. Θεωρητικά ξεκίνησαν τα έργα. Πρακτικά… δεν έγινε τίποτα! Μόνο απαλλοτριώσεις και εκσκαφές που απλά έδιναν την εντύπωση πως προχωρά η διαδικασία, όμως οι μήνες περνούσαν με γραφειοκρατία (δημιουργία ΓΗΠΕΛ, MoU με τον ΑΚΤΩΡΑ για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου κτλ).

Παράλληλα, 132 πολίτες κατέθεσαν για τρίτη φορά αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ. Ζητώντας συγχρόνως την αναστολή των εργασιών στο εμπορικό κέντρο, μέχρι να κριθεί η αρχική τους προσφυγή κατά της εξαγοράς του οικοπέδου 75 στρεμμάτων από την Εθνική Τράπεζα. Το ΣτΕ αποφάσισε να ανασταλούν τα έργα (Ιανουάριος 2009), με την πλευρά Βωβού να προσφεύγει στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, ζητώντας να μην αποσυνδεθεί το εμπορικό κέντρο από τη διπλή ανάπλαση! Λίγο καιρό αργότερα αποστέλλει και εξώδικο στον Παναθηναϊκό και στον δήμο, αξιώνοντας και αποζημίωση ύψους 20.000.000 ευρώ! Με λίγα λόγια μπαίνουν… χειροπέδες στον Παναθηναϊκό, καθώς όσο δεν μπορεί να χτιστεί το εμπορικό, δεν μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων των «πράσινων». Για την ακρίβεια του ποδοσφαιρικού γηπέδου, καθώς οι εγκαταστάσεις του Α.Ο. έχουν… ξεχαστεί, όπως φυσικά και το κλειστό μπάσκετ.

Πλέον δεν υπάρχουν λεφτά…

Η αρχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα, δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία στο γηπεδικό ζήτημα. Η πλευρά Βωβού κάνει την τελευταία της προσπάθεια όταν η υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τίνα Μπιρμπίλη, συμφωνεί με όσα έλεγε πριν καιρό η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ, πως δηλαδή μπορεί να αποσυνδεθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις απ’ το εμπορικό κέντρο. Η κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει το Μall, κατέθεσε αίτηση ανάκλασης της οικοδομικής άδειας που είχε εκδοθεί για το γήπεδο. Το ΣτΕ απορρίπτει την προσφυγή αυτή και ουσιαστικά αποσυνδέει το εμπορικό απ’ τις αθλητικές εγκαταστάσεις! Όμως παρότι μπορεί να προχωρήσει το έργο, πλέον λόγω κρίσης δεν υπάρχουν χρηματοδότες. Άρα το γήπεδο και συνολικά το πλάνο της διπλής ανάπλασης… μένει στο συρτάρι! Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποφασίζει να καταγγείλει τη σύμβαση με τον Δήμο Αθηναίων. Κάτι που έμοιαζε τότε, οριστική «ταφόπλακα» στο όλο πλάνο.

Όσο το θέμα έμενε στο συρτάρι, βέβαια, υπήρχε πάντα ο φόβος να κατεδαφιστεί η Λεωφόρος. Καθώς από το νόμο δεν ήταν ξεκάθαρο το αν η διπλή ανάπλαση αναφορικά με την ιστορική έδρα του «τριφυλλιού», πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με τις εργασίες στον Βοτανικό. Κοινώς παρότι αθλητικές εγκαταστάσεις δεν χτίζονταν, υπήρχε άμεσα ο φόβος να πει ο δήμος πως θα κατεδαφίσει τη Λεωφόρο! Κάτι που έπαψε να υπάρχει στις 11 Φεβρουαρίου 2013. Τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη και συνταγματική τη διπλή ανάπλαση. Εγκρίνοντας παράλληλα όλες τις νομοθετικές ρυθμίσεις, όλες τις αλλαγές που είχαν γίνει μέσα στην πορεία των ετών από το 2005 μέχρι και τότε. Οι οποίες ναι μεν είχαν αποσυνδέσει τη διπλή ανάπλαση απ’ το εμπορικό (το οποίο είχε περιέλθει στις τράπεζες πλέον), αλλά κανείς δεν έδειχνε ενδιαφέρον να «τρέξει» το έργο. Είτε συζητώντας με τον δήμο, είτε… βγάζοντας απ’ το συρτάρι το πλάνο. Ειδικά η πλευρά Γιάννη Αλαφούζου που πλέον είναι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, είναι αρνητικός μάλιστα προς την όποια σκέψη για Βοτανικό!

Ο Δ. Γιαννακόπουλος που βγήκε μπροστά και η συμφωνία με Τσίπρα!

Το τεράστιο πρόβλημα αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού, έμοιαζε να μην απασχολεί πλέον. Μέχρι που ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος βγήκε μπροστά και γι’ αυτό το ζήτημα, που σαφώς δεν είναι απλό, αλλά συνάμα είναι και ζωτικής σημασίας για τον σύλλογο!

Με την ΠΑΕ να ζει τα δικά της δράματα, με τον Α.Ο. να είναι σε τραγική κατάσταση, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ξεκίνησε την προσπάθεια για το Athens Alive, με την σύμπραξη των εταιρειών που ο ίδιος έφερε στη χώρα. Οι συζητήσεις για την Παναθηναϊκή Πολιτεία στο ΟΑΚΑ προχωρούσαν με την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά διαρκώς… υψώνονταν εμπόδια και φαινόταν πως το θέμα θα πάρει χρόνο. Στοιχείο το οποίο ο Παναθηναϊκός δε διέθετε και φυσικά δε διαθέτει! Έτσι, ως back up plan, ο πρώην πρωθυπουργός έριξε στο τραπέζι τον Βοτανικό. Θέλοντας να δώσει λύση στο μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού και ταυτόχρονα να πάρει τεράστια… ανάσα η πολύπαθη πόλη των Αθηνών με την ανάπλαση δύο περιοχών, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θέλησε να «τρέξουν» οι εξελίξεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα!

Με τις συζητήσεις των δύο ανδρών που έγιναν κάτω από άκρα μυστικότητα (γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η υπόθεση) να αφορούν τη στέγαση του συνόλου του συλλόγου! Δηλαδή να υπάρξει μια μικρή μετατροπή, πάντα νόμιμη, για να διορθωθεί ένα ιστορικό λάθος απέναντι στον κορυφαίο σύλλογο της πόλης των Αθηνών: Να προβλεφθεί η κατασκευή και κλειστού μπάσκετ οριστικά και αμετάκλητα! Τον Μάιο του 2019, ο πρόεδρος του Α.Ο., έκανε γνωστές τις επαφές με την κυβέρνηση λέγοντας: «Ένας τεράστιος σύλλογος πρέπει να έχει το δικό του γήπεδο. Βλέπουμε τις καθυστερήσεις στο Athens Alive. Ενδεχομένως να πάρει παραπάνω χρόνο από ό,τι υπολογίζαμε αρχικά ή από ό,τι μας είχαν πει. Είμαστε σε συζητήσεις για νέες λύσεις. Ο σύλλογος είναι πάνω από όλα, οφείλουμε να δούμε το καλό του συλλόγου. Έχουν γίνει αρχικές επαφές με την Κυβέρνηση για τον Βοτανικό. Φαίνεται να είναι η πιο εφικτή και γρήγορη λύση. Θέλει κάποιες αλλαγές, για να μπορέσει να υπάρξει και ένα γήπεδο μπάσκετ».

Πλήρης συμφωνία!

Με άκρα μυστικότητα συστάθηκαν ομάδες εργασίας που έκαναν διαρκείς επαφές για να βρουν λύση που θα αποδεχόταν και θα συνέφερε τον Παναθηναϊκό! Σε κάποιες απ’ τις επαφές έδωσε το «παρών» κι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Εντέλει, βρέθηκε άκρη και επήλθε συμφωνία. Φυσικά σε αυτή περιλαμβανόταν κι η κατασκευή κλειστού γηπέδου μπάσκετ, που ήταν ασφαλώς απαράβατος όρος απ’ την πλευρά Δημήτρη Γιαννακόπουλου απ’ την πρώτη στιγμή. Προκειμένου ο σύλλογος να είναι δυνατός και όλος μαζί στον Βοτανικό. Δυστυχώς μεσολάβησαν οι πρόωρες εκλογές που έφεραν την αλλαγή πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Βέβαια προεκλογικά όταν και είχαν γίνει γνωστές οι εξελίξεις, απ’ τη Ν.Δ. διέρρεαν πως συμφωνούν με το πλάνο της διπλής ανάπλασης και τη λύση στο πρόβλημα του Παναθηναϊκού, με τον νυν Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ουσιαστικά να υιοθετεί τη συμφωνία του Παναθηναϊκού με την προηγούμενη Κυβέρνηση, θεωρώντας τη απολύτως δίκαιη για το τριφύλλι.

Στις προεκλογικές εξαγγελίες

Λίγο καιρό νωρίτερα από τις βουλευτικές εκλογές, πραγματοποιήθηκαν οι δημοτικές. Ο Κώστας Μπακογιάννης τότε υποψήφιος για το δήμο Αθηναίων, χωρίς να έχει διαρρεύσει το παραμικρό αναφορικά με τις επαφές για τον Βοτανικό, είχε αναφέρει σε συνέντευξή του πως θα χαιρόταν ιδιαίτερα και θα συμφωνούσε με τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για τον Παναθηναϊκό στην περιοχή. Η διπλή ανάπλαση, μάλιστα, ήταν στις αναφορές του μέχρι την τελευταία στιγμή, δηλώνοντας διαρκώς «χαρούμενος» του για τις εξελίξεις, καθώς πέραν όλων των άλλων, τόνιζε πως είναι και οπαδός του συλλόγου.

Οι επαφές με Μητσοτάκη και τα συνεχόμενα «ναι»!

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τις πολιτικές εξελίξεις να «τρέχουν» στην χώρα, θέλησε να μάθει και τη διάθεση από πλευράς Ν.Δ. Έτσι, είχε επαφή και με τον τωρινό πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εκεί ουσιαστικά άκουσε το «ναι» για το πλάνο της διπλής ανάπλασης. Παρότι ουσιαστικά το θέμα είναι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και δήμο, είναι προφανές πως η ενημέρωση του τωρινού πρωθυπουργού ήταν αυτονόητη. Και η θετική ανταπόκριση, ουσιαστικά ήταν το «πράσινο» φως για να «τρέξουν» οι εξελίξεις! Ειδικά απ’ τη στιγμή που ένα χρόνο πριν είχε πραγματοποιηθεί και η συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, στην οποία τόνιζε με κατηγορηματικό τρόπο το πόσο σημαντικό και ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Παναθηναϊκού, είναι η κατασκευή Παναθηναϊκής Πολιτείας στον Βοτανικό!

Ομάδες εργασίας και συμφωνία!

Ήταν 10 Ιουλίου του 2019, όταν πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον Κώστα Μπακογιάννη. Στα γραφεία του δεύτερου, καθώς ακόμη τυπικά δεν είχε αναλάβει καθήκοντα δημάρχου. Εκεί αποφασίστηκε η σύσταση ομάδων εργασίας από τις δύο πλευρές, για να «τρέχουν» τις συζητήσεις και να βρουν τις κατάλληλες λύσεις προκειμένου να μπει στο πλάνο της διπλής ανάπλασης το κλειστό μπάσκετ, χωρίς να υπάρξει το παραμικρό νομικό πρόβλημα. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δήλωνε μετά τη συνάντηση: «Επιβεβαιώθηκε η κοινή διάθεση να προχωρήσουμε μαζί σε αυτό το δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας. Ξεκινάμε την επόμενη Παρασκευή, όπου θα γίνει η πρώτη συνάντηση των ομάδων εργασίας τόσο του Παναθηναϊκού όσο και του Δήμου Αθηναίων, ώστε να βάλουμε κάτω όλα τα δεδομένα, να εξετάσουμε νομοθετικά ποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν, να μάθουμε τον συντελεστή δόμησης κτλ, ώστε να προχωρήσει το έργο αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Θα πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή, γιατί υπάρχουν πολλά βήματα ακόμα που πρέπει να γίνουν, αλλά αφού υπάρχει διάθεση τόσο από τον Δήμο και την Κυβέρνηση, όσο και τον Παναθηναϊκό για να ολοκληρωθεί το έργο, είμαι σίγουρος πως στο τέλος θα τα καταφέρουμε». Από την πλευρά του ο Κώστας Μπακογιάννης έλεγε: «Μιλάμε για ένα τεράστιο και πολύ σημαντικό έργο, που θα αλλάξει όχι μόνο την εικόνα, αλλά και τη λειτουργία της περιοχής του Βοτανικού. Συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε με την εναρκτήρια συνεδρίαση των ομάδων εργασίας την επόμενη Παρασκευή. Γνωρίζουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι πως έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Δεν κόβουμε καμία κορδέλα, κρατάμε τη μπάλα χαμηλά, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο στόχο μας. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι η πάρα πολύ καλή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει και θα συνεχίσουμε με αυτό».

Έτσι έδωσαν τα χέρια

Από την στιγμή που οι ομάδες εργασίας του Δήμου και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού έπιασαν δουλειά, προέκυψαν και οι μελέτες μέσω των οποίων θα εξάγονταν και τα πλέον ασφαλή συμπεράσματα για το project ΕΝΑΙΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΟ ΒΟΤΑΝΙΚΟ. Tο μόνο δηλαδή που εξασφάλιζε τη σωτηρία του Συλλόγου. Από τα πρώτα συμπεράσματα ήταν πως το όμορο οικόπεδο για το οποίο γινόταν λόγος σχετικά με την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ ήταν… Γόρδιος δεσμός με άγνωστο το αν και το πότε θα μπορούσε να λυθεί. Ακολούθως οι δύο πλευρές μελέτησαν το ενδεχόμενο να μειωθούν οι χωρητικότητες του αρχικού σχεδιασμού ώστε να χωρέσει στο ίδιο Προεδρικό Διάταγμα και γήπεδο μπάσκε αλλά και χώροι για Γραφεία των ΠΑΕ, ΚΑΕ και Ερασιτέχνη όπως και Μουσείο.

Η συμφωνία που κατέληξαν ήταν η εξής:

Γήπεδο Ποδοσφαίρου 28.000 θέσεων

Γήπεδο Μπάσκετ 13.000 θέσεων+ 4 βοηθητικά γήπεδα (υπογείως)

Κλειστό Γυμναστήριο 3.000 θέσεων για τον Ερασιτέχνη και εγκαταστάσεις για όλα τα αθλήματα+ 2 βοηθητικά γήπεδα (υπογείως)

Εμπορική Χρήση 17.000 τμ. (Καταστήματα, Εστιατόρια, Κινηματογράφοι κλπ) προς όφελος του Παναθηναϊκού.

Παναθηναϊκό Μουσείο.

Οι αλλαγές στην Διπλή Ανάπλαση μετά από την συμφωνία άλλαζαν μόνο 7% το ισοζύγιο πρασίνου-δόμησης, άρα δεν θα υπήρχε ζήτημα στο ΣΤΕ γιατί αλλαγές μέχρι 10% τις δέχεται.

Όλα τα παραπάνω θα είναι Ιδιοκτησίες του Δήμου, τις οποίες θα παραχωρούσε Δωρεάν στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό διά παντός. Ο Ερασιτέχνης ακολούθως θα είχε δικαίωμα επινοικίασης σε ΠΑΕ, ΚΑΕ κλπ.

Αυτή ήταν η συμφωνία που κατέληξαν οι Μπακογιάννης-Γιαννακόπουλος ή Δήμος-Παναθηναϊκός Α.Ο. Σε κάθε περίπτωση ήταν η συμφωνία που μέχρι πριν από λίγες ημέρες θεωρούνταν δεδομένη.

ΠΟΤΕ μόνο γήπεδο ποδοσφαίρου, ΠΑΝΤΑ Παναθηναϊκή Πολιτεία!

Όσο πίσω στο χρόνο και αν πάμε, όποια τοποθέτηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και αν βρούμε για το γηπεδικό θέμα του Παναθηναϊκού, δεν έχει αναφερθεί ΠΟΤΕ μόνο σε κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου. Όπως και κανείς από την οικογένεια Γιαννακόπουλου, από όποια θέση και αν εξέφραζαν την τοποθέτηση τους.

Πάγια θέση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ήταν, είναι και θα είναι η παραχώρηση του «φιλέτου» που ακούει στο όνομα «Λεωφόρος» να υπάρξει μόνο για τη δημιουργία Παναθηναϊκής Πολιτείας.

Τόσο ώστε το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τα τμήματα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού να αποκτήσουν τη δική τους στέγη, όσο και μέσω των εμπορικών χρήσεων της Παναθηναϊκής Πολιτείας, το τριφύλλι να βαδίσει στο μέλλον με ασφάλεια, όντας αυτόνομος, αυτάρκης, αυτοχρηματοδοτούμενος και αυτοδύναμος. Σ

ε κάθε άλλη περίπτωση, ο Σύλλογος θα έπρεπε να είναι διαρκώς εξαρτώμενος από τις διαθέσεις των εκάστοτε διοικούντων του, με ότι αυτό συνεπάγεται. Πόσο μάλλον δε με όσα έχουμε δει να συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό. Η ξεκάθαρη στάση του Προέδρου του Ερασιτέχνη είναι διαχρονικά ότι το μοναδικό και μάλιστα τόσο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο του Παναθηναϊκού, αν παραχωρηθεί θα πρέπει να εξασφαλίσει τη σωτηρία όλου του Συλλόγου κι όχι μόνο του ποδοσφαιρικού τμήματος. Ακόμη δηλαδή και αν η αξία της Παναθηναϊκής Πολιτείας στο Βοτανικό υπολείπεται από την αξία της Λεωφόρου και μάλιστα κατά πολύ, το γεγονός ότι θα εξασφάλιζε σε ολόκληρο το Σύλλογο οικονομική ευρυθμία και μακροημέρευση, θα μείωνε το μέγεθος της όποιας αδικίας. Γιατί ακόμη και με Παναθηναϊκή Πολιτεία στον Βοτανικό, το τριφύλλι πάλι αδικημένο θα ήταν οικονομικά, δίνοντας τη Λεωφόρο. Οι αριθμοί άλλωστε λένε σχεδόν πάντα και εν προκειμένω 100% την αλήθεια.

Η αξία της Λεωφόρου αποτιμάται περίπου 300.000.000 ευρώ. Και το σύνολο των εγκαταστάσεων στο Βοτανικό, μαζί με τα 40.000.000 ευρώ που θα λάμβανε ο Ερασιτέχνης για τα λειτουργικά έξοδα των νέων εγκαταστάσεων, είναι συνολικής αξίας περίπου 165.000.000 ευρώ. Μεγάλη διαφορά, την οποία όπως αναφέραμε αντισταθμίζει σε κάποιο βαθμό η εξασφάλιση του μέλλοντος του Συλλόγου με Ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.

Η ευθυγράμμιση Πολιτείας-Δήμου-Αλαφούζου και… μιας μερίδας της Θ13

Για πολύ μεγάλο διάστημα ο Γιάννης Αλαφούζος με … μερίδα της Θύρας 13, δεν σταμάτησε να επιμένει για «γήπεδο μόνο στη Λεωφόρο». Ποδοσφαιρικό γήπεδο και μόνο. Γι’αυτό μάλιστα τον λόγο είχε υπάρξει στο παρελθόν επικοινωνιακή εκστρατεία, που περιλάμβανε από μακέτες μέχρι μπλουζάκια αλλά και συνθήματα σε τοίχους και πλακάτ. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΑΕ είχε πραγματοποιήσει όχι μία αλλά δύο παρουσιάσεις το 2014 και το 2016 όπως και έναν τηλεμαραθώνιο στον ΣΚΑΪ!

Ουδείς μπορεί να έχει την απαίτηση από τον οποιονδήποτε πρόεδρο της ΠΑΕ να έχει την ευαισθησία ώστε να επιδιώξει λύση για όλο τον Παναθηναϊκό και όχι απλά και μόνο για το… μαγαζί του. Από την στιγμή όμως που κάποιοι συνεχίζουν να αισθάνονται υπεύθυνοι για το παρόν και κυρίως για το μέλλον του Παναθηναϊκού, μια τέτοια λύση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Η δεδηλωμένη πρόθεση του Αλαφούζου λοιπόν για κατασκευή μόνο ποδοσφαιρικού γηπέδου όπως φυσικά και της μερίδας της Θύρας 13 που στήριζε και εξακολουθεί να στηρίζει αυτή την πρόθεση, εσχάτως ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με την Πολιτεία και το Δήμο Αθηναίων, οι οποίοι στην πραγματικότητα θέλουν να προχωρήσουν το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης όχι απλά χωρίς τη δημιουργία Παναθηναϊκής Πολιτείας αλλά με έναν Παναθηναϊκό… νοικάρη στον Βοτανικό και μάλιστα χωρίς να έχει το παραμικρό όφελος από τις όποιες εμπορικές χρήσεις. Άρα και καμία ελπίδα να πορευτεί στο μέλλον χωρίς το φόβο πώς θα ξυπνήσει ο εκάστοτε πρόεδρος του. Για κάποιους και εν προκειμένω όσους… ευθυγραμμίστηκαν εσχάτως στη μεγαλύτερη αδικία που θα υπάρξει ποτέ, στην Ιστορία του Παναθηναϊκού, ίσως αυτό να μην είναι βασική προτεραιότητα. Ενδεχομένως να μην είναι καν το ζητούμενο… Για χίλιους και έναν λόγους. Εδώ ακόμη και ο νυν Δήμαρχος, φαίνεται πως… βιάζεται να ξεκινήσει το γκρέμισμα της Λεωφόρου πριν το χτίσιμο των νέων εγκαταστάσεων. Σας θυμίζει κάτι;

Η σιωπή, η… συνάντηση που διαψεύστηκε και η αθέτηση της συμφωνίας!

Παρά το γεγονός ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 και τη συμφωνία που είχαν καταλήξει Δήμος και Ερασιτέχνης, οι φίλαθλοι του τριφυλλιού περίμεναν απλά και μόνο την επίσημη παρουσίαση του project ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ, έπειτα από μια συνάντηση Μπακογιάννη-Αλαφούζου πριν από μερικές εβδομάδες (4/6), η οποία έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια να μείνει εν κρυπτώ, ο Δήμαρχος Αθηναίων ουσιαστικά αθέτησε την αρχική του συμφωνία με τον Παναθηναϊκό. Δυο μέρες μάλιστα μετά (6/6) το ραντεβού του με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, συναντήθηκε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, στον οποίο όχι μόνο δεν έδειξε διάθεση να προχωρήσει η συμφωνία που είχαν καταλήξει πριν από περίπου έναν χρόνο αλλά πολύ περισσότερο έκανε πάλι λόγο για λύση μέσω του… όμορου οικοπέδου σε δεύτερο μάλιστα χρόνο, για εμπορική χρήση των εγκαταστάσεων από το Δήμο και όχι από τον Παναθηναϊκό αλλά και επινοικίαση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Βοτανικού από το τριφύλλι! Δηλαδή έχεις ένα οικόπεδο φιλέτο, το δίνεις αντιπαροχή και ο εργολάβος απλά σου… παρέχει το δικαίωμα να νοικιάσεις δύο διαμερίσματα! Τόσο απλά, τόσο άδικα! Προφανώς και η υπογραφή ή έστω η συγκατάβαση σε μια τέτοια «συμφωνία» θα αποτελούσε εσχάτη προδοσία για τον Παναθηναϊκό. Οπότε είναι φύσει αδύνατον να την υπογράψει ένας Γιαννακόπουλος.

Το… ηθελημένο χάσμα ανάμεσα σε Δ. Γιαννακόπουλο και Θύρα 13

Γνωρίζοντας καλά ότι ο μοναδικός που μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο του Παναθηναϊκού ώστε να επιδοθεί σε ανένδοτο αγώνα για να μην περάσει η αδικία, είναι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, η συγκεκριμένη μερίδα της Θύρας 13 με μια σειρά ενεργειών δημιούργησε χάσμα ανάμεσα στον Πρόεδρο του Ερασιτέχνη και τους οργανωμένους. Ο στόχος ήταν ένας και ξεκάθαρος. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, χωρίς τη Θύρα 13 στο πλευρό του, να υποχωρήσει στο θέμα του… ξεπουλήματος της Λεωφόρου. Όταν δεν έχεις το πιο δυναμικό τμήμα του κόσμου ή έστω μέρος αυτού, προφανώς και η φωνή σου στερείται δυναμικής, πόσο μάλλον δε όταν απέναντι σου έχεις… θεούς και δαίμονες.

Παράλληλα η «κατηγορία» ότι «ο Γιαννακόπουλος στέκεται εμπόδιο στη δημιουργία ποδοσφαιρικού γηπέδου» είναι βαριά και ασήκωτη για κάθε άνθρωπο ο οποίος νιώθει Παναθηναϊκός. Πολλώ δε μάλλον ένας άνθρωπος που αποδεδειγμένα εδώ και χρόνια πολεμάει πολλές φορές μόνος εναντίον όλων για το τριφύλλι… Τόσο με τον έναν, όσο και με τον άλλο τρόπο, είτε δηλαδή σπέρνοντας δαιμόνια, είτε με έμμεσες αλλά και ευθείες βολές από… εχθρούς και φίλους, οι «ευθυγραμμισμένοι» ήθελαν πάση θυσία να εκμηδενίσουν τις πιθανότητες ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ως Πρόεδρος του Ερασιτέχνη και ως ο μοναδικός που μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο του Παναθηναϊκού, να ορθώσει… τείχος γύρω από την ιστορική έδρα του συλλόγου και ουσιαστικά να τους χαλάσει τα σχέδια. Ήξεραν ότι με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον κόσμο μαζί στις επάλξεις η μάχη θα ήταν χαμένη… Για τους «ευθυγραμμισμένους» βεβαίως-βεβαίως.

Θα τους κρίνει ο κόσμος και η Παναθηναϊκή Ιστορία

Σε κάθε περίπτωση, όσοι εμπλέκονται στο θέμα ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ή όσοι θα εμπλακούν, θα είναι υπόλογοι απέναντι στα εκατομμύρια των Παναθηναϊκών και θα τους κρίνει η Παναθηναϊκή Ιστορία.

Αυτή που αργά ή γρήγορα δικαιώνει όσους πάλεψαν και μόχθησαν για τον Παναθηναϊκό και ρίχνει στον Καιάδα όσους χρησιμοποίησαν το τριφύλλι για ίδιον όφελος ή ακόμη χειρότερα πρόδωσαν την Παναθηναϊκή Ιδέα. Ή ακόμη καλύτερα ξεχωρίζει τον Λεωνίδα από τον Εφιάλτη…

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων