ΑΠΟΨΕΙΣ

Τι θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με τον Τραμπ

Τι θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με τον Τραμπ
AP

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, στην κορύφωση του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Είναι αλήθεια πως το «μυαλό» του Αμερικανού προέδρου τα τελευταία 24ωρα είναι επικεντρωμένο στην Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις που πυροδότησε η εντολή του να δολοφονηθεί ο Ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί. Ωστόσο οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν… το κεφάλι τους ήσυχο στην Ανατολική Μεσόγειο για να μπορούν να επικεντρωθούν στο ντόμινο των εξελίξεων που μπορεί να υπάρξει ένα το Ιράν επιζητήσει εκδίκηση.

Εδώ έρχεται ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ομογενείς του Τάρπον Σπρινγκς αποκάλυψε τι θα πει στον Αμερικανό πρόεδρο τονίζοντας πως στόχος είναι να γίνει σαφές ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος εν αντιθέσει με την Τουρκία η οποία ολοένα και προκαλεί όχι μόνο την Αθήνα αλλά όλες τις χώρες σχεδόν που βρέχονται από θάλασσα στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταφέρουν στο newsbomb.gr κυβερνητικές πηγές «ο πρωθυπουργός έχει καλές σχέσεις με την αμερικανική διοίκηση και ξέρει σε ποιους και πώς να απευθυνθεί». Εδώ, όμως, υπάρχει ένας καθοριστικός παράγοντας και αυτός είναι η διαπροσωπική σχέση. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης υστερεί καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μία στενή φιλική σχέση με τον Ταγίπ Ερντογάν και αυτό ομολογουμένως δυσκολεύει την κατάσταση.

Αυτήν την στιγμή στις ΗΠΑ υπάρχει ένας… διπολισμός εξουσίας. Από την μία υπάρχει το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα της Γερουσίας, της Βουλής των Αντιπροσώπων αλλά και των υπουργείων και από την άλλη ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενίοτε δεν υπογράφει καν τις αποφάσεις που του έρχονται στο Οβάλ Γραφείο από την Γερουσία ή την Βουλή με αποτέλεσμα να γινόμαστε μάρτυρες μίας προσωποπαγούς διακυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός έχει λοιπόν τον άχαρο ρόλο να πρέπει όχι μόνο να μιλήσει για το αυτονόητο των δίκαιων θέσεων της Ελλάδας, αλλά και να εξαπολύσει μία επίθεση γοητείας προκειμένου να ενισχύσει τις πιθανότητες οι ΗΠΑ του Τραμπ να συμπορευτούν με την Αθήνα απέναντι στα αποσταθεροποιητικά σχέδια της Άγκυρας.

Επειδή όμως στις διεθνείς σχέσεις για να πάρεις κάτι πρέπει να δώσεις κάτι, εδώ έρχεται η οικονομία και η Άμυνα. Και στους δύο τομείς η Ελλάδα που έχει αφήσει πίσω της τα Μνημόνια και βαδίζει με αναπτυξιακούς ρυθμούς έχει το πλεονέκτημα να συζητά για την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας αλλά και της Λάρισας, τα F-16 αλλά και τα F-35 και να μπορεί να ελπίζει σε διείσδυση των αμερικανικών συμφερόντων μέσω επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Τι είπα στον Μητσοτάκη για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης (vid)

Σχετικές ειδήσεις