ΑΠΟΨΕΙΣ

Μα για ποιες εκλογές μιλάμε;

Μα για ποιες εκλογές μιλάμε;
INTIME NEWS

Εδώ και κάποια 24ωρα διακινούνται σενάρια για εκλογές τα οποία μάλιστα απέκτησαν και νομιμοποίηση μέσω του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος προέβλεψε μάλιστα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα βγάλει την τετραετία.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με την σειρά. «Η φθορά της κυβέρνησής του έχει αρχίσει και ήδη στελέχη της Ν.Δ. και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ερωτοτροπούν με την ιδέα να προλάβουν την ανατροπή των συσχετισμών, με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η πολιτική τους και οι αντιδράσεις που αυτή προκαλεί είναι που τους επιβάλλουν να επεξεργάζονται σενάρια πρόωρων εκλογών», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Η εκλογολογία αυτή δεν προέκυψε από τον αέρα. Υπάρχει στην δημόσια σφαίρα συζήτησης με κάποια από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να την υποστηρίζουν. Σίγουρα δεν είναι πλειοψηφικό ρεύμα αλλά αρκούσε και η ύπαρξή της για να την αξιοποιήσει ο κ. Τσίπρας.

Το σενάριο θέλει την κυβέρνηση να κινείται εμπροσθοβαρώς από την πρώτη μέρα ανάληψης της εξουσίας προκειμένου να δημιουργήσει ένα θετικό momentum στην κοινωνία μετά και το μεγάλο ποσοστό της 7ης Ιουλίου και με στόχο να «κάψει» την απλή αναλογική. Δηλαδή την προσφυγή σε κάλπες προκειμένου μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, την κήρυξη νέων εκλογών στις οποίες θα ισχύει και ο νέος εκλογικός νόμος με το μπόνους στο πρώτο κόμμα.

Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης λένε πως με αυτόν τον τρόπο η Νέα Δημοκρατία, σε περίπτωση που κερδίσει και τις δύο αναμετρήσεις θα έχει εξασφαλίσει μπροστά της μία τετραετία δίχως την δαμόκλειο σπάθη της απλής αναλογικής η οποία επιφέρει τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας.

Από την άλλη, η όποια συζήτηση έχει γίνει μέχρι στιγμής πλησιάζει τα σενάρια φαντασίας ή καλύτερα, τον πολιτικό ρεβανσισμό αφού βάζοντας κάτω τα πράγματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει απολύτως κανέναν λόγο να πάει σε εκλογές.

Ας δούμε τα πράγματα λίγο πιο νηφάλια. Η δικαιολογία της απλής αναλογικής δεν μπορεί στα σταθεί πολιτικά από ένα κόμμα που όχι μόνο συγκέντρωσε 40%, όχι μόνο κέρδισε επί της ουσίας τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά κυρίως ευαγγελίζεται την κανονικότητα. Κανονικότητα και εκλογές μόνο και μόνο για να επιβιώσει το κόμμα δεν πάνε μαζί.

Από την άλλη, ναι, η κυβέρνηση κινήθηκε εμπροσθοβαρώς, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για τον κόσμο να καταλάβει τον θετικό αντίκτυπο των μέχρι τώρα κινήσεων. Και αυτό γιατί μέχρι στιγμής έχουμε δει κάποιες μειώσεις φόρων, οι περισσότερες εκ των οποίων δεν έχουν φανεί στην τσέπη μας, αλλά δεν έχουμε δει άλλες, σημαντικές προεκλογικές εξαγγελίες.

Πού είναι οι μεγάλες επενδύσεις που θα έφερναν χιλιάδες θέσεις εργασίας; Πού είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό; Πού είναι τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα; Πού είναι η ανάπτυξη στο 4%. Προς Θεού, δεν λέω ότι όλα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει μέσα σε 6 μήνες. Πολύς κόσμος όμως περίμενε κάποια από αυτά κυρίως γιατί ορισμένοι νυν υπουργοί τα είχαν κάνει σημαία της αντιπολιτευτικής τους ρητορικής.

Οι εκλογές πρέπει να είναι απευκταίες και όποιος στην κυβέρνηση το σκέφτεται δεν κάνει καλό στην ίδια την χώρα. Από την άλλη όσο το συζητούν στον ΣΥΡΙΖΑ τόσο καλλιεργούν ένα αχρείαστο κλίμα που μόνο καλό δεν κάνει στην οικονομία.

Ας σοβαρευτούν όλοι τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στην Καλαμάτα: Νεαροί ξέθαψαν πτώμα και το έβαλαν στην είσοδο του νεκροταφείου

Σχετικές ειδήσεις