ΑΠΟΨΕΙΣ

Ποιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας; Ο Ερντογάν ξεπλένει τις βρώμικες δουλειές της Δύσης

Ποιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας; Ο Ερντογάν ξεπλένει τις βρώμικες δουλειές της Δύσης
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS - Φωτογραφία αρχείου

Αν περιμένετε ότι στη Σύνοδο Κορυφής η Ε.Ε. θα επιβάλλει κυρώσεις κατά τις Τουρκίας, παρακαλώ να αλλάξετε πλευρό - Ο Κώστας Τσιτούνας γράφει για τις βρώμικες σχέσεις της Δύσης με το καθεστώς του Ερντογάν 

Ούτε κυρώσεις πρόκειται να του επιβάλλουν, ούτε να τον θέσουν σε καθεστώς απομόνωσης...

Ο Ερντογάν είναι - θα λέγαμε - το αγαπημένο παιδί της Δύσης. Το πιο χρήσιμο παιδί για την ακρίβεια.

Βγαίνει μπροστά ως αχυράνθρωπος για όλες τις βρώμικες δουλειές με το μαύρο χρήμα.

Λειτουργεί ως «αυτωφοράκιας», όπως γινότανε παλιά στα νυχτερινά κέντρα, όπου κάποιο άτομο παρουσιαζόνταν ως υπεύθυνος νυχτερινού κέντρου ώστε να κλειστεί προσωρινά στο αυτόφωρο, αντί του πραγματικού υπευθύνου, σε περιπτώσεις αυτόφωρης δίωξης λόγω παραβίασης του ωραρίου λειτουργίας.

Ευρώπη και ΗΠΑ ξεπλένουν όλο το μαύρο χρήμα της Δύσης στην Τουρκία:

Ναρκωτικά, όπλα, πετρέλαια, σωματεμπορία, χρυσός.

Τα κάνει όλα και συμφέρει ο Ρετζέπ.

Κι αν ακόμα η οικονομία της χώρας του δεν πάει καλά, θα τον σώσει το ΔΝΤ αν χρειαστεί. Θα μπει στην Τουρκία για κάποιο χρονικό διάστημα, θα πάρει τα δάνειά του, και έτσι θα ασπρίσει και το μαύρο χρήμα από παράνομες δραστηριότητες.

Το παιχνίδι είναι στημένο «χειρουργικά».

Για ποιο λόγο να έρθουν σε ρήξη μαζί του οι ΗΠΑ ή η «μαμά Μέρκελ»;

Άλλωστε δεν είναι διόλου τυχαίες οι σχέσεις και οι μπίζνες του γαμπρού του Ερντογάν και υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ με μεγάλους τραπεζικούς ομίλους.

Οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί κολοσσοί του κόσμου, τα ηχηρότερα ονόματα στον διεθνή τραπεζικό κλάδο, επιδίδονταν επί χρόνια συστηματικά σε ξέπλυμα χρήματος διεκπεραιώνοντας ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές που έφτασαν συνολικά στα 2 τρισ. δολάρια. Ανάμεσά τους, ο γερμανικός γίγαντας της Deutsche Bank, που όπως προκύπτει διεκπεραίωσε σχεδόν το 50% των ύποπτων συναλλαγών, αλλά και οι JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Barclays New York Mellon Cop.

Η αποκάλυψη, που οδήγησε χθες σε ελεύθερη πτώση τις τραπεζικές μετοχές, είναι έργο της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), που προ ετών προκάλεσε κραδασμούς σε κυβερνήσεις με τη δημοσιοποίηση των Panama Papers. Στα απόρρητα έγγραφα εμφανίζονται και τουρκικές τράπεζες, και ανάμεσά τους η Aktif Yatirim Bankasi ή Aktif Bank που φέρεται να έχει διευκολύνει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε μεγάλη κλίμακα.

Η εν λόγω τράπεζα ανήκει στην Calik Holding, έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Τουρκία που διατηρεί στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση Ερντογάν. Από τις αποκαλύψεις της ICIJ προκύπτει μάλιστα πως μια σειρά από τις «ύποπτες συναλλαγές» σχετίζεται με την Calik Holding την περίοδο που ήταν διευθύνων σύμβουλός της ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός του Ερντογάν και υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης:

Με εμπόδια και τουρκικές προφάσεις οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Πότε αναμένεται νέο lockdown στην Αττική – Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS