ΑΠΟΨΕΙΣ

Το παρασκήνιο πίσω από το «Mea Culpa» της Δόμνας Μιχαηλίδου για τις απολύσεις

Το παρασκήνιο πίσω από το «Mea Culpa» της Δόμνας Μιχαηλίδου για τις απολύσεις

Εντάξει η υφυπουργός Εργασίας μετά τον σάλο που προκλήθηκε έβγαλε μια διευκρινιστική ανακοίνωση και δήλωσε - ούτε λίγο, ούτε πολύ - ότι έκαμε λάθος και τελικά δεν θα γίνουν απολύσεις

Η δήλωσή της αρχικά πάγωσε τους πάντες είναι η αλήθεια. «Θα απολύονται όσοι υπάλληλοι δομών αρνούνται να εμβολιαστούν έπειτα από την υποχρεωτική άδεια», δήλωσε νωρίς σήμερα 14/07/2021 η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της Covid-19 κατηγοριών εργαζόμενων στον δημόσιο τομέα. Μιλώντας στο OPEN, δήλωσε ότι «όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν».

Βεβαίως η δήλωσή της έφερε τσουνάμι αντιδράσεων και προκάλεσε μια μίνι κρίση στους κόλπους της κυβέρνησης αν και τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν υπάρχει κάποια σκέψη, δεν υπάρχει κάποια συζήτηση περί απολύσεων, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση», διαβεβαιώνουν οι συνομιλητές του πρωθυπουργού εδώ και μέρες, πριν ακόμα γίνει η δήλωση της Μιχαηλίδου στο OPEN.

Υπό το βάρος της δυσαρέσκειας και της ενδεχόμενης πολιτικής κρίσης η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου αναγκάστηκε να εκδόσει μια γραπτή ανακοίνωση, όπου αναγνωρίζει το λάθος της και εις την οποία αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις, ήταν λάθος.
Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού, με απόλυση».

Δεν πρέπει να βιαστούμε στην κριτική. Βεβαίως η κυρία Μιχαηλίδου υπέπεσε σε ένα πολιτικό φάουλ, αφού τέτοιου είδους δηλώσεις πυροδοτούν κοινωνικές εκρήξεις και φέρνουν τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Σε αυτό το timing δεν συμφέρει κανέναν να δημιουργηθούν συνθήκες λαϊκής δυσφορίας και να φοβάται ο κόσμος ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα μείνει άνεργος.

Από την άλλη μεριά όμως είχε το σθένος να πάρει πάνω της το λάθος χωρίς υπεκφυγές και κωλοτούμπες. Η διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε ήταν ξεκάθαρη: «Η πρωινή μου διατύπωση... ήταν λάθος». Τελεία και παύλα.

Είναι αλήθεια ότι έχουμε χρόνια να ακούσουμε από πολιτικό αυτή την φράση, το «δικό μου λάθος», οπότε ας είμαστε λίγο πιο μετρημένοι στην κριτική μας έναντι της κυρίας Μιχαηλίδου η οποία δεν έχει δώσει δείγματα αρνητικής γραφής. Προσπαθεί, παλεύει, τρέχει δίπλα σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη, πηγαίνει σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε δομές με μικρά παιδιά. Γενικά έχει μια σημαντική κοινωνική προσφορά.

Προφανώς και έπεσαν τα τηλέφωνα από... πάνω προκειμένου να ανασκευαστεί η δήλωση, έτσι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Για ένα πράγμα δεν είμαι σίγουρος όμως παρά τις διαψεύσεις της κυρίας Μιχαηλίδου και των στελεχών της κυβέρνησης:

Έκανε σίγουρα λάθος η υφυπουργός Εργασίας;

Εμπειρικά θα σας πω κάτι: «Ποτέ μην πιστεύεις τίποτε στην πολιτική, μέχρι να διαψευσθεί επίσημα». Αυτά τα έχει ξεκαθαρίσει πολλά χρόνια πριν από εμάς ο μακαρίτης γερμανός καγκελάριος Φον Μπίσμαρκ, ο πρώτος καγκελάριος της Γερμανίας. Πλέον είναι κανόνας στην πολιτική.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Προθεσμίες, κυρώσεις και στο βάθος... οι εκπαιδευτικοί