Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ένα κόμμα που δεν υπάρχει, συζητείται περισσότερο

Ένα κόμμα που δεν υπάρχει, συζητείται περισσότερο

Η τελευταία εβδομάδα του έτους αποδεικνύεται ότι είναι αυτή που θα επηρεάσει περισσότερο τις εξελίξεις στο 2015.

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, παρατηρείται έντονη ρευστότητα στις κομματικές γραμμές του παρελθόντος, φυγόκεντρες τάσεις, αλλά και νέες συσπειρώσεις.

Σίγουρα η «αλλαγή» στάσης του Γιώργου Παπανδρέου έναντι του ΠΑΣΟΚ, είναι μία από αυτές τις πολιτικές μεταβλητές.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στα αριστερά της ΝΔ, και έως τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ – ένας τεράστιος πολιτικός χώρος στο κέντρο και την αριστερά – υπάρχει ένα γιγαντιαίο χάσμα αντιπροσώπευσης. Τηρουμένων των αναλογιών, το ΠΑΣΟΚ συρρικνώνεται επικίνδυνα, το ΠΟΤΑΜΙ μετά το δυναμικό ξεκίνημα απειλείται από ξηρασία και η ΔΗΜΑΡ μετά τη «διόρθωση» πολιτικής, βρέθηκε πολύ κοντά στην απορρόφηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα και σύμφωνα με τους δημοσκόπους, η πλειονότητα των ψηφοφόρων του κέντρου και της κεντροαριστεράς είτε δηλώνουν άστεγοι είτε «φιλοξενούνται» προσωρινά σε άλλα κόμματα και κινήσεις.

Η οριζόντια τομή του διλήμματος για την υιοθέτηση της ασφαλούς πολιτικής των δανειστών ή την επώδυνη ελληνική προσπάθεια νέου παραγωγικού μοντέλου, εξακολουθεί να δημιουργεί κίνηση στα κομματικά γρανάζια.

Η μαθηματική σχέση της κομματικής δύναμης ως αποτέλεσμα ιδεολογικής ηγεμονίας, έχει παράξει παντού στον κόσμο - και τείνει να γίνει το ίδιο στη χώρα μας - κυβερνήσεις συνεργασίας με τη συμμετοχή πολύ μικρών κομματικών σχηματισμών.

Υπό αυτές τις συνθήκες δεν είναι καθόλου παράδοξο να συζητείται ένα κόμμα πολύ περισσότερο από όσο θα απασχολούσε εάν υπήρχε ήδη και κατέθετε απόψεις επί παντός του επιστητού.

Άλλωστε αυτό κάνουν όλοι στα δεξιά της αριστεράς και του κέντρου. Αυτό που μπορεί να δημιουργήσει ο δεξιός χώρος, έχει τις ίδιες πιθανότητες να είναι κάτι μεγάλο και συλλογικό των υφιστάμενων πολιτικών οργανισμών, αλλά και να είναι ένα ψηφιδωτό κινήσεων και κομματιδίων έως τα όρια της ακροδεξιάς.

Εν κατακλείδι, ο Παπανδρέου απειλεί όχι να αφήσει έξω από τη Βουλή το ΠΑΣΟΚ, αλλά να βάλει κίνηση και στα γρανάζια των άλλων κομματικών μηχανών...

Σχετικές ειδήσεις