Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ο Βενιζέλος, ο εθνικός αντιπρόεδρος, ο Γκένσερ...

Ο Βενιζέλος, ο εθνικός αντιπρόεδρος, ο Γκένσερ...

...τα όνειρα και οι διαψεύσεις τους...

Του Μάρκου Μουζάκη

Μάλλον ο μαξιμαλισμός φαίνεται να χαρακτηρίζει τις στοχεύσεις του Β. Βενιζέλου. Τώρα, αν αυτό οφείλεται στη γνωστή πολιτική του βουλιμία, αν είναι άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας, αν συνιστά απέλπιδα προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης, είναι ένα ζήτημα προς διερεύνηση.

Πάντως η επιδίωξή του να παραμείνει πάση θυσία «μπαλαντέρ» σχηματισμού κυβερνήσεων, κάτι σαν ο Έλληνας... Γκένσερ, όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει ένα απατηλό όνειρο, εκεί οδηγούν οι εξελίξεις.

Όπως πολλοί ασφαλώς θα θυμούνται, ο τότε ηγέτης των γερμανών φιλελευθέρων Χ. Ντ. Γκένσερ για πολλά χρόνια ήταν... περίπου μόνιμος αντιπρόεδρος, μάλλον αντικαγκελάριος της (τότε) Δυτ. Γερμανίας και υπουργός Εξωτερικών, καθότι συμμαχούσε πότε (και κυρίως) με τους χριστιανοδημοκράτες, πότε με τους σοσιαλδημοκράτες (πρόβλημα... ιδεολογικό ή πολιτικό φυσικά και δεν είχε!) κι έτσι ανεξάρτητα με το ποιος ήταν καγκελάριος, ο ίδιος πάντως είχε αναχθεί σε... εθνικό αντιπρόεδρο (και υπουργό Εξωτερικών), καθότι το γερμανικό εκλογικό σύστημα στην ουσία απαγορεύει το σχηματισμό αυτοδύναμων κυβερνήσεων.

Τη δόξα Γκένσερ προφανώς, προφανέστατα, εζήλωσε ο Β. Βενιζέλος.

Απ' τη στιγμή που οι καλές μέρες για το κόμμα του περάσανε ανεπιστρεπτί, απ' τη στιγμή παράλληλα που οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας δυσκολεύουν πολύ, ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ως στρατηγική το ρόλο του «μπαλαντέρ», δηλαδή της μικρής μεν, αλλά απαραίτητης πολιτικής δύναμης για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Με ρόλο δικό του (φυσικά, αυτό δα έλειπε!) του –περίπου- εθνικού αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών.

Χτες, τώρα, με τη Ν.Δ. του Αντ. Σαμαρά, άλλωστε ούτε αυτός έχει... το παραμικρό πολιτικό ή ιδεολογικό πρόβλημα να συμμαχήσει ακόμα και με την (πάλαι ποτέ) επάρατο Δεξιά!

Αρκεί, επαναλαμβάνουμε, να κατοχυρώνεται ο δικός του ρόλος.

Αύριο...

Αύριο, γιατί όχι με το ΣΥΡΙΖΑ;

Για τον Ευάγγελο του ΠΑΣΟΚ, ουδέν πρόβλημα!

Σου λέει, άμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίσει αυτοδυναμία, γιατί όχι συγκυβέρνηση με το κόμμα μου;

Για τον μεν Ευάγγελο και για τα στελέχη του, ουδέν πρόβλημα.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως;

Προ ημερών, όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, ο... εθνικός αντιπρόεδρος βολιδοσκόπησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ήταν διατεθειμένος για συνεργασία μετεκλογική, εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία, κάτι που ο ίδιος το θεωρεί δεδομένο. Μάλιστα μήνυσε, ότι την ίδια θέση έχουν ο (παντός καιρού...) Σκανδαλίδης, η Φώφη, ο... αριστερός Λοβέρδος και άλλοι.

Η απάντηση όμως που πήρε, κατά τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες, ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι»!

Προσώρας λοιπόν τα όνειρα του Βενιζέλου για... εθνικός αντιπρόεδρος διαψεύδονται. Προς το παρόν τουλάχιστον...

Βέβαια για να πετύχει αυτό του το στόχο, ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πρέπει πρώτα να διασφαλίσει ότι θα περάσει το 3% και θα είναι στην επόμενη Βουλή, αλλά αυτό είναι συγκριτικά ευκολότερο να το πετύχει.

Δεύτερον πρέπει να διασφαλίσει ότι θα είναι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και την επομένη των εκλογών, αυτό... δεν είναι εύκολο, ούτε σίγουρο...

Υ.Γ. Η κυρία Αφροδίτη αλ Σάλεχ, εκ των πρώτων «βιολιών» στην επικοινωνιακή ομάδα του Β. Βενιζέλου, έχει δηλώσει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει τις εκλογές η ίδια... θα μεταναστεύσει (το ίδιο έχει δηλώσει κι ο Πάγκαλος). Άραγε την ενημέρωσε για την πρωτοβουλία του αυτή ο κ. Βενιζέλος;

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr




Σχετικές ειδήσεις