Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Πρώτη δωρεά οπλισμού στο Ιράκ

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Πρώτη δωρεά οπλισμού στο Ιράκ

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δώρισε πάνω από 500 τόνους από το πλεόνασμα των όπλων και των πυρομαχικών των ενόπλων της δυνάμεων στο Ιράκ, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας της βαλκανικής αυτής χώρας, ο Ζεκερία Όσμιτς.

Η δωρεά αυτή έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Αποτελείται από όπλα και πυρομαχικά που είχαν παραχθεί πριν από δεκαετίες, όταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελούσε τμήμα της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, διευκρίνισε ο Όσμιτς μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Υποθέτω ότι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους εταίρους μας, στην προκειμένη περίπτωση με την πρεσβεία των ΗΠΑ και ότι μπορεί να δοθεί συνέχεια με παρόμοιες δωρεές στο μέλλον», επισήμανε ο Όσμιτς.

Βάσει των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της άμυνας που προώθησε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατόπιν σχετικών προτάσεων του NATO και των ΗΠΑ, η χώρα θα πρέπει να απαλλαγεί από 16.500 τόνους πυρομαχικών και 40.000 όπλα, το πλεόνασμα που απέμεινε μετά τον πόλεμο της περιόδου 1992-1995, στον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100.000 άνθρωποι.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν είναι κράτος μέλος του NATO, αλλά επιδιώκει να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Όπως ανέφερε ο Όσμιτς, μέρος του πλεονάζοντος οπλισμού φυλάσσεται σε αποθήκες κοντά σε κατοικημένες περιοχές και δεδομένου ότι είναι πεπαλαιωμένος εγείρει κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών.

Πρόκειται για την πρώτη δωρεά οπλισμού από μέρους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο Ιράκ στο πλαίσιο της δράσης του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του ΙΚ. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είχε κάνει δωρεές τόσο στο Ιράκ, όσο και στο Αφγανιστάν, όταν οι ένοπλες δυνάμεις της συμμετείχαν σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές στις δύο χώρες.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ