Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Ρωσία: Ετοιμα το καλοκαίρι τα μη επανδρωμένα φορτηγά παντός καιρού KAMAZ

Ρωσία: Ετοιμα το καλοκαίρι τα μη επανδρωμένα φορτηγά παντός καιρού KAMAZ

Στη δημιουργία μη επανδρωμένων οχημάτων προχωρά η ρωσική εταιρεία παραγωγής φορτηγών αυτοκινήτων KAMAZ σε συνεργασία με την ρωσική εταιρεία λογισμικού Cognitive Technologies.

Η επένδυση στο συγκεκριμένο πρότζεκτ φτάνει τα 18,2 δισ. ρούβλια, ενώ το πρώτο λειτουργικό μοντέλο αναμένεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2015, οπότε και θα αρχίσουν οι εντατικές δοκιμές. Η εταιρεία σχεδιάζει την κατασκευή ολόκληρης πόλης – προσομοίωσης για τα εντατικά τεστ της λειτουργίας των φορτηγών χωρίς οδηγό.

Στη μίνι πόλη, η οποία θα κοστίσει περί τα 5 δισ. ρούβλια, δημιουργηθούν συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας οχημάτων, ποδηλάτων αλλά και πεζών, ανάλογες με εκείνες που χρησιμοποιούν για αντίστοιχες δοκιμές φορτηγών drones οι ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές εταιρείες Volvo (Ελβετία) και Daimler (Γερμανία).

Ήδη από το 2017 σχεδιάζεται να ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τη χρήση τέτοιων φορτηγών στους δρόμους του Ταταρστάν. Στα πλάνα της KAΜAZ είναι η κατασκευή 20 μοντέλων των μη επανδρωμένων οχημάτων για διαφορετικούς σκοπούς. Ολα τα μοντέλα θα έχουν δυνατότητα προσαρμογής σε όλες τις καιρικές και μορφολογικές συνθήκες.

Για το μη επανδρωμένο KAMAZ η Cognitive Technologies θα δημιουργήσει μια αυτόματη μονάδα ελέγχου, η οποία θα επιτρέπει στο όχημα να κινείται ακόμα και με την απουσία οδικών διαγραμμίσεων.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, το μη επανδρωμένο όχημα θα είναι πολύ ασφαλέστερο από τα συνηθισμένα. Ο χρόνος της ηλεκτρονικής αντίδρασης σε οποιαδήποτε αλλαγή στο οδόστρωμα δεν θα υπερβαίνει 0,3 δευτερόλεπτα, θα είναι δηλαδή σημαντικά ταχύτερος από την αντίδραση ακόμη και ενός πολύ έμπειρου οδηγού.

«Ανάλογα πρότζεκτ πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές φορτηγών στον κόσμο, γεγονός που υποδηλώνει ότι στο μέλλον αναμένεται η ενεργή ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς» όπως έχει δηλώσει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του KAMAZ Ολέγκ Αφανάσιεφ.

Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον των αυτοκινητοβιομηχανιών για τη δημιουργία μη επανδρωμένων οχημάτων αυξάνεται συνεχώς. Ορισμένες από τις πλέον προηγμένες δυτικές εταιρείες, όπως η αμερικανική Tesla έχουν ενσωματώσει απόλυτα τη χρήση των μη επανδρωμένων οχημάτων και όπως έχει πει ο ιδρυτής της Tesla, Ελον Μουσκ, «η εποχή των επανδρωμένων αυτοκινήτων έχει πια τελειώσει». Πολύτιμη βοήθεια σε αυτά τα πρότζεκτ είναι οι δορυφορικές πληροφορίες μέσω Google. Οι γερμανικές εταιρείες BMW και Audi ετοιμάζουν πυρετωδώς τη νέα σειρά τέτοιων οχημάτων.

ΠΗΓΗ Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Σχετικές ειδήσεις