Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

RT: Θα επηρεάσει τη Ρωσία μια ελληνική χρεοκοπία;

RT: Θα επηρεάσει τη Ρωσία μια ελληνική χρεοκοπία;

Η ελληνική χρεοκοπία θα είναι μια μακρά διαδικασία χωρίς σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την ίδια τη Ρωσία, ωστόσο μια έξοδος της Ελλάδας από την Ε.Ε θα προκαλούσε απρόβλεπτες συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία, επηρεάζοντας άμεσα τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, εκτιμούν ρώσοι εμπειρογνώμονες.

Στις 30 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να πληρώσει την επόμενη δόση του δανείου του ΔΝΤ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, μετέδωσε το Agence France-Presse. Αυτό σημαίνει πραγματική χρεοκοπία της Ελλάδας, ωστόσο τα ρωσικά χρηματιστήρια δεν αντέδρασαν στην είδηση αυτή.

«Η χρεοκοπία της Ελλάδας ήταν αναμενόμενη, και γι' αυτό η αντίδραση των επενδυτών θα είναι συγκρατημένη, αλλά αρνητική», σχολιάζει η αναλύτρια της Alpari, Άννα Κόκορεβα. «Δεν περιμένουμε την απόλυτη πτώση του ευρώ και των χρηματιστηρίων, αλλά κάποια μείωση είναι αναπόφευκτη. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες μπορεί να ρυθμιστούν σε 2-3%», εξηγεί η εμπειρογνώμονας.

Αναμένεται επίσης η ενίσχυση του δολαρίου. «Θα ενισχυθεί η συνολική μεταβλητότητα του ρωσικού νομίσματος και των τίτλων, αλλά δεδομένου ότι η αποδυνάμωση του ρουβλίου έχει θετικό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, δεν θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες από μια ελληνική χρεοκοπία», συμφωνεί η Γελιζαβέτα Μπελούγκινα, από την FBS.

Η ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε για λίγο να φέρει στη Ρωσία εκροές κεφαλαίων, σύμφωνα με τους ρώσους αναλυτές που μίλησαν στην RBTH. «Οι επενδυτές θα αναλάβουν λιγότερους κινδύνους, ως εκ τούτου, θα αυξηθεί η ζήτηση για πιο αξιόπιστα, αλλά λιγότερο κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία», λέει η Άννα Κόκορεβα.

«Η οικονομία μας, αυτή τη στιγμή, δεν χαρακτηρίζεται από υψηλή εξάρτηση στις εισροές κεφαλαίων, επειδή λόγω των κυρώσεων, οι αγορές είναι κλειστές εδώ και ένα χρόνο. Επομένως, μην περιμένετε μεγάλη πίεση και ενεργή απόσυρση του κεφαλαίου», εκτιμά ο Γεγκόρ Σούσιν, επικεφαλής εμπειρογνώμονας της τράπεζας Gazprombank.
50% πιθανότητα εξόδου από την ΕΕ

Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η διαδικασία της χρεοκοπίας θα είναι μακρά. Στις 5 Ιουλίου, στην Ελλάδα αναμένεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών. Και σε περίπτωση που η πλειοψηφία των πολιτών εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις, τότε για λίγο διάστημα αφαιρείται από το κάδρο των εξελίξεων το ζήτημα της χρεοκοπίας. Πολύ πιο σημαντική εξέλιξη όμως θα υπάρξει, αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη. Οι αναλυτές S&P δίνουν πιθανότητα 50% σε αυτό το ενδεχόμενο.

Σχετικές ειδήσεις