Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

Handelsblatt: Ο Τσίπρας είτε δεν θέλει είτε είναι ανίκανος να φυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα

Handelsblatt: Ο Τσίπρας είτε δεν θέλει είτε είναι ανίκανος να φυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα

Σε άρθρο με τίτλο «ΕΕ: Καράβι χωρίς καπετάνιο» η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σχολιάζει ότι «μισός χρόνος προσφυγικής κρίσης ήταν αρκετός για να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο θεμελιώδη κεκτημένα της ΕΕ: την ελευθερία μετακίνησης και τη δίχως σύνορα διακίνηση προϊόντων στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά».

Όπως επισημαίνει η γερμανίδα αρθρογράφος, μπορεί κανείς να βρει υπαιτίους για αυτήν την κατάσταση σε όλη την ΕΕ. «Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θεωρεί ότι τρία δισ. ευρώ για καταυλισμούς προσφύγων στην Τουρκία παρα είναι πολλά. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είτε δεν είναι ικανός είτε δεν είναι πρόθυμος να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προς την Τουρκία και να μεριμνήσει εκεί για τη δημιουργία σωστών κέντρων υποδοχής (...) Και στο Βερολίνο οι Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες εστιάζουν στις εκλογές σε τρία τοπικά κοινοβούλια τον Μάρτιο, χάνοντας έτσι εντελώς την Ευρώπη από το οπτικό τους πεδίο».

Η γερμανική εφημερίδα ασκεί σφοδρή κριτική στην ΕΕ και συγκεκριμένα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι καθήκον του είναι να διαμεσολαβεί και να επιχειρεί να επιτύχει συμβιβασμούς μεταξύ των 28 κρατών-μελών. Όπως τονίζει η αρθρογράφος, «στη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου ο Τουσκ πρέπει επιτέλους να δείξει ότι μπορεί να ηγηθεί και να εκπληρώσει το καθήκον του αξιώματός του στις Βρυξέλλες».

«Η Ελλάδα απειλείται με μεγάλη συσσώρευση προσφύγων», παρατηρεί ανταπόκριση της Badische Zeitung από την Αθήνα. Όπως επισημαίνεται, «από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει στην Ελλάδα περισσότεροι από 30.000 πρόσφυγες».

Το δημοσίευμα επικαλείται εκτιμήσεις ειδικών, που θεωρούν ότι από την προσεχή άνοιξη, όταν θα επικρατούν ξανά καλύτερες καιρικές συνθήκες, οι προσφυγικές ροές θα αυξηθούν και πάλι.

«Το αργότερο τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει κρίσιμη για την Ελλάδα. Καθότι ολοένα περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αρχίζουν να περιχαρακώνονται απέναντι στο ρεύμα προσφύγων».

Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο στην Τουρκία, σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Όπως υπενθυμίζει και η Berliner Zeitung στο κύριο άρθρο της, «στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης η Τουρκία είναι η χώρα-κλειδί, δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ όταν μετέβη τον περασμένο Οκτώβριο στην Κωνσταντινούπολη».

πηγη dw