BOMBER

Πού είναι οι «σύμμαχοί» μας; Άφαντοι όλοι! Είμαστε μόνοι μας απέναντι στον Ερντογάν

Πού είναι οι «σύμμαχοί» μας; Άφαντοι όλοι! Είμαστε μόνοι μας απέναντι στον Ερντογάν

Η Γερμανία συνεχίζει να χαϊδεύει τον αγαπημένο της «σουλτάνο», ΗΠΑ και ΝΑΤΟ λένε «βρείτε τα μεταξύ σας», ο Μακρόν «στράβωσε» γιατί δεν προχώρησε ακόμα η αγορά των γαλλικών φρεγατών και ο ομόδοξος Πούτιν μάς γυρνάει την πλάτη – Ό,τι και να γίνει τις επόμενες ώρες θα είμαστε μόνοι μας, κανείς δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά είναι δραματικές τις τελευταίες ώρες. Η Ελλάδα, 24 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα των Ιμίων, βρίσκεται ξανά αντιμέτωπη με την Τουρκία, στην σοβαρότερη αναμφισβήτητα κρίση μεταξύ των δύο χωρών από το 1996.

Δεν ξεχνάμε φυσικά τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου στον Έβρο, όπου οι Τούρκοι επιχείρησαν «εισβολή» με πολιορκητικό κριό κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες που έπεσαν θύματα του επικίνδυνου «σουλτάνου».

Από τότε, με ρεπορτάζ και αναλύσεις είχαμε τονίσει πως μπορεί το καθεστώς Ερντογάν να πήρε ένα γερό μάθημα από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία, αλλά δεν θα υποχωρούσε. Η μεταφορά της κρίσης στο Αιγαίο ήταν το πιο πιθανό σενάριο.

Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν 5 μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 21 Ιουλίου. Η Άγκυρα έδωσε εντολή στα τουρκικά πολεμικά πλοία να βγουν μαζικά από το ναύσταθμο του Ακσάζ βορείως της Ρόδου και να κινηθούν με προορισμό την θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελόριζου. Βρήκαν ωστόσο μπροστά τους το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό που μέσα σε ελάχιστη ώρα γέμισε τα ραντάρ των Τούρκων «κλειδώνοντας» όλο το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η μόνη λύση για τους Τούρκους ήταν η υποχώρηση.

Κανείς ωστόσο δεν πίστεψε και πάλι ότι ο Ερντογάν δεν θα επιστρέψει στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Παρά την υποκριτική διάθεση για διάλογο που εξέφρασε το καθεστώς, ήταν προφανές πως το μόνο που επεδίωκε ήταν να φέρει την κατάσταση στα άκρα. Στόχος του, να δημιουργηθεί εμπόλεμο κλίμα με την Ελλάδα, οι δύο χώρες να είναι έτοιμες να ανοίξουν πυρ και υπό το φόβο σύρραξης η Ελλάδα να αναγκαστεί να κάτσει στο τραπέζι των συνομιλιών όπου εκεί η Τουρκία θα ζητήσει τον ουρανό με τα’ άστρα.

Σε αυτή ακριβώς την κατάσταση βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis πέρασε στις 17:30 το απόγευμα της Δευτέρας (10/08) στην ελληνική υφαλοκρηπίδα συνοδευόμενο από πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει απλώσει καλώδια για έρευνες, τα οποία ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ποντίσει και δεν διεξάγει καμία έρευνα. Εξάλλου, με τόσα πλοία στην περιοχή είναι αδύνατον να διεξαχθούν έρευνες λόγω θορύβου, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές.

Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα παρακολουθεί κάθε κίνηση των Τούρκων. Δύο ελληνικές φρεγάτες καλούν συνεχώς το Oruc Reis να αποχωρήσει, εντούτοις, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση, με το ερευνητικό να προχωρά προς το σημείο που έχει σημαδέψει για έρευνες.

Πού είναι οι «σύμμαχοί» μας;

Πολλοί λένε πως ακόμα και τώρα που η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και όλα κρέμονται σε μια κλωστή, Ελλάδα και Τουρκία δεν θα συγκρουστούν γιατί δεν θα το επιτρέψουν οι «μεγάλες δυνάμεις», και πως θα παρέμβουν για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο. Αν το ήθελαν αυτό οι… περίφημες «μεγάλες δυνάμεις» γιατί δεν τον έκαναν τόσο καιρό που ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο Ελλάδα και Κύπρο; Γιατί αποφεύγουν να συγκρουστούν με μια κατοχική δύναμη που αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει εισβάλει σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Κύπρο, πραγματοποιεί γενοκτονία του κουρδικού λαού και απειλεί με εμπόλεμη σύρραξη την Ελλάδα;

Πού είναι αλήθεια η Ευρώπη της αλληλεγγύης; Πού είναι το διευθυντήριο των Βρυξελλών που 10 χρόνια μας «τάραξε» στα μνημόνια απειλώντας μας με έξοδο από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη αν δεν πληρώναμε; Πού είναι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνεχώς μας νουθετούσαν για να πειθαρχήσουμε; Άφαντοι… Όταν όμως τους αποκαλούσαμε τοκογλύφους που το μόνο που θέλουν είναι να «γονατίσουν» τους Έλληνες ήμασταν οι γραφικοί, οι υπερβολικοί. «Καμαρώστε» λοιπόν τώρα την Ευρώπη της αλληλεγγύης. Απόψε, που απειλούνται τα σύνορά της δεν έχει στείλει ούτε ανακοίνωση στήριξης της Ελλάδας. Δεν το συζητάμε για πλοία και στρατό. Δυστυχώς, η Ευρώπη αποδεικνύεται και πάλι κατώτερη των περιστάσεων με ηγέτες επικίνδυνους.

Αλήθεια, η «φίλη» μας η Γερμανία πού είναι, η οποία θυμίζουμε πως είναι και στην προεδρία της Ευρώπης; Πού είναι η Μέρκελ που δήθεν μας κράτησε στο ευρώ, που δήθεν μας στήριξε και μας βοήθησε; Έβγαλε καθυστερημένα μια ανακοίνωση στην οποία λέει στην Τουρκία πως οι ενέργειές της δεν βοηθούν και κάλεσε – άκουσον άκουσον – την Ελλάδα να κάνει διάλογο με τον εισβολέα Ερντογάν. Αλλά βέβαια, τι θα έκανε η Μέρκελ, αφού παζαρεύει στην Τουρκία υποβρύχια, χαζή είναι να συγκρουστεί μαζί του και να χάσει τα φράγκα;

Πάμε και στην Αμερική. Εκεί είναι σαν να έχουμε δύο διαφορετικά κράτη. Από τη μία ο Τραμπ που στηρίζει κάθε ενέργεια του Ερντογάν και από την άλλη το State Department που καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Μιλάμε για ασόβαρα πράγματα, για πρωτοφανή κατάσταση σε μια χώρα που υποτίθεται πως αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον πλανήτη. Το ίδιο και το ΝΑΤΟ, που επιμένει και πάλι στην λογική των ίσων αποστάσεων και διαμηνύει «βρείτε τα μεταξύ σας». Κατώτερο των περιστάσεων και με συμπεριφορά που ντροπιάζει την Ελλάδα.

Οι φίλοι μας οι Γάλλοι πού είναι σήμερα άραγε; Πού είναι ο Μακρόν που τόσο καιρό που μας παζάρευε τις φρεγάτες Belh@rra δήλωνε κάθε μέρα τη στήριξή του; Που μας μιλούσε για βοήθεια απέναντι στην Τουρκία, που μας έταζε αεροπλανοφόρα στα νερά της ανατολικής Μεσογείου που θα επιτηρούν τον Ερντογάν. Μόλις χάλασε λίγο η δουλειά με την αγορά των φρεγατών, κρύφτηκε στα ανάκτορα του Ελιζέ και... παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ναι, προφανώς και έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης σε αυτό αλλά εδώ μιλάμε για απειλή εναντίον ολόκληρης της Ευρώπης.

Για τον Πούτιν και το «ξανθό γένος» τι θέλετε να πούμε; Ο «Ορθόδοξος αδερφός» μας, ο «τσάρος» που τόσα χρόνια περιμένουμε να σώσει τους ομόδοξους Έλληνες τα... έχει βρει με τον «σουλτάνο» και φανατικό ισλαμιστή Ερντογάν και μας έχει γυρίσει την πλάτη. Βεβαίως και σε αυτή την περίπτωση έχουμε τεράστιο μερίδιο ευθύνης και εμείς, μιας και από το 2009 που ανέλαβε ο «ηγέτης» Γιώργος Παπανδρέου μέχρι και σήμερα, οι σχέσεις Αθήνας – Μόσχας δεν είναι απλά «παγωμένες», είναι «νεκρές».

Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται! Όπως και στη μικρασιατική καταστροφή, όπως και στην Κύπρο οι δήθεν σύμμαχοί μας παρακολουθούν τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνουν ουσιαστικά. Η στάση τους και η παρέμβαση με το «βρείτε τα» είναι προσβλητική για το ελληνικό έθνος. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα ηττημένη για να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις υπό την απειλή των όπλων. Έχει πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις που αν χρειαστεί θα υπερασπιστούν μέχρι τέλους την εθνική μας κυριαρχία.

Οι εξελίξεις τις επόμενες ώρες θα είναι δραματικές. Η Ελλάδα καλείται να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι σε μια χώρα - «πειρατή», απέναντι σε μια χώρα που το μόνο που έχει να επιδείξει στην ιστορία της και στον πολιτισμό της είναι σφαγές και γενοκτονίες. Ας έχουμε εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας και η πολιτική ηγεσία ας ξανασκεφτεί όταν μιλήσει για... συμμάχους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νύχτα - θρίλερ στο Αιγαίο: Προχωρά ακάθεκτο το Oruc Reis – Έτσι θα απαντήσει η Ελλάδα