BOMBER

Το μυστήριο με την πορεία του Oruc Reis: Ποιοι ήξεραν τις κινήσεις των Τούρκων;

Το μυστήριο με την πορεία του Oruc Reis: Ποιοι ήξεραν τις κινήσεις των Τούρκων;

Οι ίδιοι οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι το ερευνητικό Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια για ανεφοδιασμό και αλλαγή προσωπικού - Η Αθήνα και διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια επιχείρηση αποκλιμάκωσης - Ποιοι γνώριζαν τα σχέδια των Τούρκων και την στροφή του Oruc Reis προς τον σταθμό της Αττάλειας;

Η κίνηση του τουρκικού ερευνητικού να επιστρέψει στη βάση του, δεν είναι βεβαίως αιτία πανηγυρισμού καθώς έχει απιδειχθεί ιστορικά ότι οι Τούρκοι ήταν, είναι και θα παραμείνουν από ότι φαίνεται παντελώς αναξιόπιστοι.

Είναι προφανές ότι κάποιοι έχουν δασκαλέψει τους Τούρκους να κατεβάσουν ένα επίπεδο την επιθετικότητα τους, τουλάχιστον μέχρι την σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενες κυρώσεις.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σημαντικό ρόλο στην απόφαση του καθεστώτος Ερντογάν έχουν παίξει τόσο η Γερμανία, όσο και οι ΗΠΑ.

Άλλως δεν μπορεί να εξηγηθεί αυτή η αλλαγή πλεύσης. Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι ο Ερντογάν άλλαξε χωρίς λόγο, μέσα σε μια νύχτα, την επιθετική του ρητορική.

Κατά περίεργο τρόπο χθες, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε στον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ότι δεν θα ανανεωθεί η παράνομη τουρκική navtex.

Την είδηση την μετέδωσε πρώτος ο έγκριτος δημοσιογράφος του HellasJournal.com, Μιχάλης Ιγνατίου.

Ο κ. Πομπέο είχε ενημερωθεί για την εξέλιξη φτάνοντας στη Λευκωσία, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή να επιστρέψει το Oruc Reis στην Αττάλεια και δεν θα εκδοθεί νέα παράνομη navtex.

Συνεπώς είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Ερντογάν δεν είναι και τόσο «παρορμητικός» όσο ορισμένοι θέλουν να τον εμφανίζουν.

Στη διάρκεια της συνομιλίας του με τον κ. Αναστασιάδη ευχήθηκε να δούμε μία πραγματική αποκλιμάκωση και στη συνέχεια οι πλευρές να οδηγηθούν σε διάλογο.

Μόνο με διπλωματικά και ειρηνικά μέσα, είπε ο Αμερικανός υπουργός, επιλύονται αυτές οι διαφορές, εκφράζοντας την αντίθεση του σε κάθε πολεμική ενέργεια, και ειδικά για το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ δύο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Ήταν απόλυτος σε αυτό. Και τούτο ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και ο ίδιος ο κ. Πομπέο. Ότι ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν θα επιτραπεί να γίνει.

Ο Αμερικανός υπουργός συζήτησε επίσης με τον κ. Αναστασιάδη τρόπους που θα οδηγήσουν και στην αποκλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ. Διαβεβαίωσε ότι θα επανέλθει σύντομα και γι’ αυτό το θέμα.

Διαβάστε εδώ τι είπε ο Πομπέο στον Αναστασιάδη

Ιδιαίτερο ρόλο φαίνεται να παίζει και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ η οποία - αν και εξαφανισμένη από δημόσιες εμφανίσεις - φέρεται να κινεί τα νήματα από το διπλωματικό παρασκήνιο, μάλλον προσπαθώντας να διασώσει τον καλό της φίλο Ταγίπ Ερντογάν από ένα ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε.

Την ίδια ώρα η τουρκική μονταζιέρα για τις δήθεν έρευνες του τουρκικού σεισμογραφικού Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο λειτουργεί στα «κόκκινα». Θέλοντας να δικαιολογήσει την οπισθοχώρηση Ερντογάν με το Oruc Reis στην Αν. Μεσόγειο, η τουρκική ηγεσία επιδίδεται σε προβοκατόρικες δηλώσεις γύρω από τα δεδομένα που «συνέλεξε».

Με Tweet στο λογαριασμό του υπ. Άμυνας, ο Ντονμέζ έδωσε μία πρώτη εικόνα για τις δήθεν έρευνες του Oruc Reis, «το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο στις 10 Αυγούστου. Έχει συλλέξει μέχρι στιγμής 3.525 χιλ. σεισμικών δεδομένων στη συγκεκριμένη περιοχή».

Διεμήνυσε δε ότι θα συνεχίσει το ερευνητικό τη δραστηριότητά του, «η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο σύμφωνα πάντα με το διεθνές Δίκαιο».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr - Σχολεία: «Χτύπησε» το πρώτο κουδούνι - Όλα τα μέτρα για μαθητές και δασκάλους