BOMBER

Νικολά Σαρκοζί: Ο… κοντός τα είπε «έξω από τα δόντια»

Νικολά Σαρκοζί: Ο… κοντός τα είπε «έξω από τα δόντια»
Νικολά Σαρκοζί
Associated Press

Το ότι ο Σαρκοζί επέλεξε να μιλήσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για τον ρόλο της Ε.Ε. δεν είναι καθόλου τυχαίο

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έστρεψε τα βέλη του και κατά του Εμανουέλ Μακρόν και κατά της Κομισιόν. Μιλώντας για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις σε συνέντευξή του στη Le Journal du Dimanche, σχολίασε αρνητικά τις ηγετικές ικανότητες του Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατηγόρησε τον Μακρόν ότι «διέβη τον Ρουβίκωνα», ενώ παράλληλα αμφισβήτησε πλήρως το δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να λάβει οποιαδήποτε απόφαση για την Ουκρανία.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι κατά κύριο λόγο διοικητικό όργανο και δεν είναι σαφές βάσει ποιου άρθρου των ευρωπαϊκών συνθηκών η επικεφαλής της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μπορεί να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων σε θέματα προμήθειας όπλων και εξωτερικής πολιτικής». Αυτό δήλωσε ο Σαρκοζί, σε μία από τις σπάνιες παρεμβάσεις του και οι απόψεις του είναι σίγουρα τροφή για σκέψη, αφού μάλλον δεν έχει άδικο σε όσα λέει…

«Το μόνο πράγμα που ακούνε τώρα οι Ευρωπαίοι είναι τα νέα δισεκατομμύρια για αγορές όπλων. Όλο και περισσότερα όπλα – περισσότεροι θάνατοι, περισσότερες στρατιωτικές ενέργειες… Χορεύουμε στην άκρη ενός ηφαιστείου», τόνισε.
Ο Σαρκοζί σημείωσε ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει την εντύπωση ενός μπλοκ που «συνδέεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Κατά τη γνώμη του, η Γαλλία πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτή την κρίση.

«Η Ευρώπη και η Ρωσία είναι καταδικασμένες να διατηρήσουν σχέσεις ειρήνης και καλής γειτονίας. Εάν έχουμε επιτύχει τη γαλλογερμανική συμφιλίωση, θα μπορέσουμε να συμφιλιώσουμε την Ευρώπη και τη Ρωσία», είπε ο πρώην πρόεδρος.

Σχετικά με τον Μακρόν, δήλωσε μεταξύ άλλων το εξής: «Πάντα πίστευα ότι η χώρα έχει αποδείξει τις ικανότητές της μέσω της ιστορίας της, έχοντας έναν ήρεμο, μετριοπαθή πρόεδρο, που αρνείται κάθε μορφή υπερβολής. Και αυτό ήταν η καλύτερη λύση. Δεν πρέπει να ανταποκρίνεται κανείς σε μια εκρηκτική κατάσταση με το να είναι το ίδιο εκρηκτικός: χρειάζεστε ψυχραιμία, μέτρο και εμπειρία. Μου φαίνεται ότι ο πρόεδρος Μακρόν έχει αυτές τις ιδιότητες».

Βρε μπας και έχει απόλυτο δίκιο ο Νικολά;