BOMBER

O Hλίας Μόσιαλος και οι σκελετοί από τη ντουλάπα

O Hλίας Μόσιαλος και οι σκελετοί από τη ντουλάπα
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Κάπου πήρε το αυτί μας, ότι για την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, βολιδοσκοπείται (από την γαλάζια παράταξη) η αξιοποίηση του Ηλία Μόσιαλου και μάλιστα στον χώρο της Υγείας…

Βεβαίως μια τέτοια κίνηση μόνο ως «πρωταπριλιάτικο» μπορεί να εκληφθεί ή ως κακόγουστο αστείο, αφού ο βίος και η πολιτεία του συγκεκριμένου ανθρώπου – για όσους δεν τον γνωρίζουν – έχει μόνο αρνητικά δείγματα γραφής.

Για όσους έχουν ασθενή μνήμη ή ενδεχομένως δεν γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις ο κ. Ηλίας Μόσιαλος που κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε πιάσει στασίδι στα κανάλια και έδινε άχρηστες πληροφορίες από τηλεοράσεως, υπήρξε πολιτικό τέκνο του Γιώργου Παπανδρέου και στενός φίλος του Ανδρέα Λοβέρδου και συνέβαλε τα μέγιστα στην εφαρμογή του πρώτου μνημονίου που έριξε την Ελλάδα απευθείας στα βράχια. Ναι αυτού του μνημονίου που έβαλε τη χώρα στα «πέτρινα χρόνια», που κατέστρεψε την Υγεία, την Παιδεία, τους μισθούς και τις συντάξεις για να μπορέσουν να προστατευθούν οι ξένες τράπεζες και ιδιαίτερα οι γερμανικές.

Ο κ. Μόσιαλος αφισοκολλητής του ΚΚΕ Εσωτερικού την δεκαετία του ’80 και αργότερα υπηρέτης του βαθέως ΠΑΣΟΚ, που τα δύο χρόνια του κορονοϊού μας παρουσιάστηκε ως ειδικός επί των ζητημάτων υγείας και ως ειδικός για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (για τα εμβόλια και τα φάρμακα) έχει πλούσιο μνημονιακό παρελθόν και μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Ανδρέα Λοβέρδο έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διαλύσουν (μεταξύ άλλων) το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ είχαν κατηγορηθεί ότι συνέβαλαν στο παιχνίδι ξένων πολυεθνικών εταιρειών οι οποίες τα πρώτα χρόνια του μνημονίου σάρωσαν την φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα, αλλά και την πώληση ειδών ιατρικού εξοπλισμού.

Για όσους μπήκαν πρόσφατα στην πολιτική, θυμίζουμε ότι ως κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να αρθρογραφεί με μανία κατά της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης. Και σήμερα μόνο ως πρόκληση μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να επιθυμούν να βγάλουν τέτοιους σκελετούς από την ντουλάπα και να τους τοποθετήσουν σε θέσεις ευθύνης σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα όπως είναι η Υγεία και το υπουργείο Υγείας.

Από την ανάγνωση του βιογραφικού του γίνεται εύκολα αντιληπτό πώς βρέθηκε δίπλα στον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος τον «διόρισε» στο ψηφοδέλτιο επικρατείας και στην συνέχεια τον έκανε Υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, την εποχή που ο ΓΑΠ «ψώνιζε» υπουργούς από γυμναστήρια, από email και από τυχαίες γνωριμίες του σε φαστφουντάδικα και σε ΜΚΟ.

Τα πόστα τα οποία υπηρέτησε στην επαγγελματική του καριέρα ο κ. Μόσιαλος ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόταν το status quo της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης για να δέσει χειροπόδαρα την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Νότο. Προφανώς και τίποτα δεν είναι τυχαίο στην πολιτική.

Ο κ. Ηλίας Μόσιαλος δεν ήταν μόνο πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) - Ανδρέας Παπανδρέου, μια θέση που η «οικογένεια» Παπανδρέου φυλούσε για τους πλέον εκλεκτούς της.

Ο ίδιος είναι καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο διαβόητο London Scool of Economics. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 βιβλία και εργασίες στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα ρωσικά, τα γιαπωνέζικα και τα ισπανικά. Το 1996 ίδρυσε το ερευνητικό κέντρο του LSE για την Υγεία, το μεγαλύτερο κέντρο του Πανεπιστημίου, με 60 άτομα προσωπικό και τεράστια χρηματοδότηση. Το 1998 ήταν μεταξύ των συνιδρυτών του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Συστήματα και τις Πολιτικές Υγείας, με εταίρους –μεταξύ άλλων- την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τις κυβερνήσεις του Βελγίου, της Φινλανδίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας. Το 2005 ανέλαβε συν-διευθυντής του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Κοινωνική Κατάσταση.

Μεταξύ άλλων και εντελώς τυχαία ο κ. Μόσιαλος υπήρξε και σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των υπουργείων Υγείας του Βελγίου, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Κύπρου, της Φινλανδίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, του Καζακστάν, της Ρωσίας, της Σλοβενίας, της Ν. Αφρικής, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Δεν ξέρω αν τα παραπάνω αρκούν για να βγάλει κάποιος συμπεράσματα περί του τι ακριβώς πρεσβεύει ο συγκεκριμένος «επιστήμονας», πάντως όλα τα παραπάνω ήταν αρκετά για να επιμείνει κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΓΑΠ στην πλήρη φτωχοποίηση του ελληνικού κράτους. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση δηλαδή, όταν το 2011 η κυβέρνηση Παπανδρέου έπρεπε να υλοποιήσει το σχέδιο «επινοικίασης» της Ελλάδας στην τρόικα και στο ΔΝΤ.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που εν μέσω κορονοϊού το 2021 θεώρησε... προοδευτικό να σχολιάσει από το facebook τον κορονοϊό με ένα σκίτσο, χλευάζοντας την Παναγία και τη Γέννηση του Χριστού, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα και προσβάλλοντας τα χριστιανικά αισθήματα εκατομμυρίων Ελλήνων.

Αν η ΝΔ σκέπτεται να αξιοποιήσει αυτόν τον Ηλία Μόσιαλο τότε θα πρέπει να γνωρίζουν τα νέα στελέχη της Πειραιώς ότι μιλάμε για τον άνθρωπο που ως κυβερνητικός Εκπρόσωπος του Γιώργου Παπανδρέου έβγαινε στο Mega εκείνη την εποχή και φωνασκούσε με μανία υπέρ της Γερμανίας, λέγοντας την ουρανομήκη ανοησία ότι: «Οι Έλληνες έκαναν σπίτια με δανεικά των Γερμανών δεν μπορούμε να έχουμε περισσότερες πρώτες κατοικίες από τους Γερμανούς».

Η επιστροφή του κ. Μόσιαλου στην επικαιρότητα μόνο οργή μπορεί να προκαλέσει διότι ορισμένα πράγματα δεν ξεχνιούνται, όσα χρόνια κι αν περάσουν.