ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ

«Ευκλείδη, δώστα όλα»

«Ευκλείδη, δώστα όλα»

Το νέο… παλιό είναι εδώ!

Με συνταγή… «Ανδρέα» πάει σε εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, σπάζοντας τον «κουμπαρά» και μοιράζοντας χρήμα στο λαό.

Με φόντο τις αρνητικές δημοσκοπήσεις και το αρνητικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το μεσημέρι της Μεγάλης Τετάρτης με τον υπουργό Οικονομικών , Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητώντας να σχεδιάσει ένα πακέτο παροχών που θα μπορούσαν να δοθούν στους πολίτες.

Μπορεί να μην πρόλαβε να μοιράσει δώρο Πάσχα, ωστόσο, η εντολή προς τον υπουργό Οικονομικών ήταν σαφής «Ευκλείδη, να δώσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε».
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τι σχέδιο να εκπονηθεί άμεσα και να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις μετά το Πάσχα και φυσικά λίγες μέρες πριν τις Ευρωεκλογές.

Τι θα περιλαμβάνει το σχέδιο; Πακέτο παροχών, κοινωνικό μέρισμα, φοροελαφρύνσεις, 120 δόσεις κ.α.

Άλλωστε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι η συνταγή που επιλέγει για να καλύψει τη διαφορά που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι η δοκιμασμένη από το παρελθόν, συνταγή των παροχών.

Οι παροχές, είπε χαρακτηριστικά, «δεν θα είναι αντίδωρο, αλλά μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης, γιατί πηγαίνουμε καλύτερα ως οικονομία».

Ανεξαρτήτως όμως του «περιτυλίγματος», είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε την εξάντληση της 4ετίας, θέλοντας να δώσει χρόνο να περάσουν φιλολαϊκά μέτρα, που ελπίζει θα του επιτρέψουν να καλύψει μέρος τουλάχιστον της διαφοράς με την Νέα Δημοκρατία.

Η συνταγή «Τσοβόλα δώστα όλα», φυσικά προκαλεί ενόχληση στους δανειστές, αλλά είναι γνωστό ότι σε προεκλογικές περιόδους, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποφεύγουν τις συγκρούσεις με τις εθνικές κυβερνήσεις, για να μην κατηγορηθούν ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτή τη στάση ανοχής θα εκμεταλλευτεί -εκτιμούν πολιτικοί σχολιαστές- και ο Αλέξης Τσίπρας, για να εξαντλήσει τα περιθώρια παροχών.

Σχετικές ειδήσεις