ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αυτή είναι η πρώτη Jaguar D-Type που κατασκευάστηκε ποτέ (pics)

Αυτή είναι η πρώτη Jaguar D-Type που κατασκευάστηκε ποτέ (pics)

H συλλεκτική D-Type αναμένεται να κλέψει την παράσταση στο φετινό Concours of Elegance που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Του Γιάννη Σκουφή

Στη φετινή διοργάνωση του Concours of Elegance, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ανάκτορο Χάμπτον Κόρτ, θα δώσουν το παρόν πολλά συλλεκτικά μοντέλα με βαριά ονόματα. Ωστόσο αν θέλουμε να ξεχωρίσουμε ένα και μόνο από αυτό θα είναι μια συγκεκριμένη Jaguar D-Type, μαύρου χρώματος και με τον αριθμό πλαισίου XKD 509.

Και αυτό γιατί είναι η πρώτη που κατασκευάστηκε, είναι απόλυτα αυθεντική, βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και ταυτόχρονα έχει να επιδείξει μια αξιόλογη αγωνιστική ιστορία, με πολλές ιδιωτικές ομάδες και σε διάφορους αγώνες, καθώς και με πολλές νίκες στο ενεργητικό της.

Το αρχικό πλάνο της Jaguar, το 1955, προέβλεπε την κατασκευή συνολικά 100 αγωνιστικών D-Type. Τελικά τα αυτοκίνητα που πέρασαν τις πύλες του εργοστασίου ήταν μόνο 75, ενώ πέρυσι η βρετανική εταιρεία αποφάσισε να κατασκευάσει και τις υπόλοιπες 25. Με τα αυθεντικά σχέδια και την τεχνοτροπία της εποχής και με τον ίδιο εξακύλινδρο κινητήρα των 3.000 κυβικών και των 250 ίππων, δίνοντας συνέχεια σε μια τάση που ουσιαστικά δημιούργησε η ίδια. Αυτή των καινούργιων κλασικών μοντέλων.

Δίπλα πάντως στην πρώτη D-Type θα βρεθεί μια άλλη ιστορική Jaguar, η E-Type. Η συγκεκριμένη μάλιστα, σε χρώμα λευκό πέρλα, ήταν το ένα από τα έξι αυτοκίνητα που είχαν παρουσιαστεί το 1961 στην έκθεση αυτοκινήτου της Σκωτίας. Το 1976 το αυτοκίνητο είχε αποσυναρμολογηθεί για μια πλήρη αναπαλαίωση η οποία τελικά ολοκληρώθηκε το 2013, έπειτα από εργασίες περίπου 3.000 ωρών.