ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Καρτ: Ποιος ανακάλυψε το όχημα που έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή του 6χρονου στην Πάτρα

Καρτ
Αγώνες καρτ στο Άσπεν
Andrew Weber/AP Images for Aspen Dental

Ο μικρός Φώτης κινδύνευσε, αλλά ευτυχώς σώθηκε, μετά από ατύχημα σε αγώνες καρτ που είχε σαν αποτέλεσμα τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι. Ποια είναι η ιστορία των μικρών ταχύτατων οχημάτων που λειτουργούν ως «εκπαιδευτικά» για διάσημους οδηγούς της Formula 1.

«Πάγωσε» όλη η Ελλάδα την προηγούμενη Κυριακή (19.09), όταν σε αγώνες καρτ στην Πάτρα συνέβη ένα σοβαρό ατύχημα που προκάλεσε τον τραυματισμό ενός 6χρονου.

Το παιδί γλίτωσε από… θαύμα, διασωληνώθηκε αρχικά και με την κατάλληλη ιατρική βοήθεια κατάφερε να επανέλθει, και τα αίτια της παρολίγον τραγωδίας διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

Ποια είναι, όμως, η ιστορία των καρτ;

Το πρώτο καρτ δημιουργήθηκε το 1956 από τον Αμερικανό Αρτ Ίντζελς στη Νότια Καλιφόρνια. Ο Βετεράνος hot rodder και κατασκευαστής αγωνιστικών αυτοκινήτων, δημιούργησε το τετράτροχο με τον δίχρονο κινητήρα, σε μια προσαρμογή από κινητήρα αλυσοπρίονου, ενώ από τη δεκαετία του ’60 οι κινητήρες μοτοσικλετών προσαρμόστηκαν για χρήση καρτ, πριν αρχίσουν ειδικοί κατασκευαστές, ιδίως Ιταλοί, να κατασκευάζουν κινητήρες αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο τύπο οχήματος.

Οι αγώνες καρτ ή καρτ έκτοτε αποτελούν μια παραλλαγή αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού με ανοικτούς τροχούς , τετράτροχα οχήματα γνωστά ως go-karts ή shifter karts. Συνήθως αγωνίζονται σε μικρές πίστες, αν και ορισμένοι επαγγελματικοί αγώνες καρτ διεξάγονται επίσης σε πίστες μηχανοκίνητου αθλητισμού πλήρους μεγέθους.

Το Karting εκλαμβάνεται συνήθως ως το σκαλοπάτι για τις υψηλότερες τάξεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού, με πολλούς πρώην και τρέχοντες οδηγούς της Formula 1 όπως οι Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Ayrton Senna, Lewis Hamilton, Michael Schumacher, Kimi Raikkonen και Φερνάντο Αλόνσο να έχουν ξεκινήσει την καριέρα τους στα καρτ.

Τα καρτ ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ταχύτητα και ορισμένα (γνωστά ως superkarts ) μπορούν να φτάσουν ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 161 χιλιόμετρα την ώρα (100 μίλια / ώρα), ενώ τα καρτ ψυχαγωγίας που προορίζονται για το ευρύ κοινό μπορεί να περιορίζονται σε χαμηλότερες ταχύτητες…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.