ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι λύκοι μπορούν να περιορίσουν τις συγκρούσεις με ελάφια

Οι λύκοι μπορούν να περιορίσουν τις συγκρούσεις με ελάφια

Οι λύκοι έχουν την δυνατότητα να κάνουν τους δρόμους ασφαλέστερους, αλλά όχι με τον τρόπο που φαντάζεστε!

Του Γιάννη Σκουφή

Η σύγκρουση με άγρια ζώα και συγκεκριμένα με ελάφια μπορεί να είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στους ελληνικούς δρόμους. Ωστόσο, σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής κ.α., πολύ συχνά σημειώνονται ατυχήματα με ελάφια που είναι οδυνηρά τόσο για το άτυχο ζώο που στην καλύτερη περίπτωση θα τραυματιστεί σοβαρά, όσο και για τον οδηγό που θα χρειαστεί τουλάχιστον να περάσει από τον φαναρτζή.

Το χειρότερο σενάριο είναι ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου και να θέσει σε κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα.

«Περίπου 1 εκατομμύριο συγκρούσεις ελαφιών με οχήματα συμβαίνουν κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας 29.000 τραυματισμούς ατόμων, 200 απώλειες ανθρώπινων ζωών και σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικές απώλειες».

Για αυτούς τους λόγους μεταξύ άλλων ακόμη και οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν στραφεί μέχρι και σε πανεπιστημιακές ομάδες και σε ινστιτούτα για να βρεθεί μια λύση. Και μια από αυτές αφορά αγέλες λύκων! Και αν η πρώτη σας σκέψη είναι πως οι λύκοι θα περιορίσουν το πρόβλημα με τα ελάφια να αποτελούν το θήραμα τους, απλά πέσατε έξω!

Σε έρευνα που έγινε ανακαλύφθηκε πως η συχνότητα σύγκρουσης ελαφιών με οχήματα σχετίζεται άμεσα με τον πληθυσμό των λύκων. Όταν οι λύκοι κυνηγούν τα ελάφια, τότε αυτοί έχουν την τάση να ακολουθούν τα πιο ανοιχτά μονοπάτια και να αλλάζουν τις διαδρομές τους μέσα από τους δρόμους. Τα ελάφια αντιλαμβάνονται αυτή την κατάσταση και μένουν μακριά από τους δρόμους ώστε να αποφύγουν να έρθουν αντιμέτωπα με κάποια αγέλη λύκων.

Τώρα, αν αναρωτιέστε γιατί δεν υπάρχουν συγκρούσεις με λύκους, η απάντηση είναι απλή: οι λύκοι είναι πολύ πιο έξυπνοι από τα ελάφια και πριν περάσουν τους δρόμους ελέγχουν για τυχόν οχήματα. Επίσης, έχουν εξοικειωθεί σε τέτοιο βαθμό με την ανθρώπινη παρουσία που δεν δίνουν και τόση σημασία…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το αντισυνταγματικό πρόστιμο των 100 ευρώ, οι πονοκέφαλοι για την ΑΑΔΕ και ο κίνδυνος για το Δημόσιο

Κερατσίνι: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από το θάνατο της 8χρονης – Το ύποπτο ΙΧ και τα ερωτήματα

Δύσκολες ώρες για την Καίτη Γκρέυ: Πέθανε ο γιος της και πατέρας της Αγγελικής Ηλιάδη