ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ποια είναι η νέα τσιγκουνιά της Tesla;

Ποια είναι η νέα τσιγκουνιά της Tesla;

O Elon Musk κατάφερε να κάνει έξαλλους χιλιάδες πελάτες της εταιρείας του, η οποία ανακοίνωσε πως θα χρεώνει έξτρα το στάνταρ καλώδιο φόρτισης.

Του Γιάννη Σκουφή

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολλά εξτρά στη λίστα με τον προαιρετικό εξοπλισμό με τον πελάτη να καλείται να καταβάλλει το αντίτιμο για να τα χρησιμοποιεί. Ωστόσο, πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν στάνταρ αρκετά από αυτά τα στοιχεία. Ειδικότερα στα premium μοντέλα με τις υψηλότερες τιμές τα καλώδια φόρτισης ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό.

Ωστόσο, η Tesla αποφάσισε να μη δίνει δωρεάν το στάνταρ καλώδιο φόρτισης που μπαίνει σε οικιακή πρίζα. Μάλιστα, αυτό το καλώδιο χρησιμοποιεί το 60% των κατόχων αυτοκινήτων Tesla με τους οδηγούς τους να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το επιπλέον ποσό που καλούνται να πληρώσουν.

Αρχικά, η Tesla είχε ανακοινώσει πως το κόστος για το καλώδιο θα είναι 400 δολάρια, αλλά μετά τη κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ίδιος ο Elon Musk πόσταρε στο αγαπημένο του Twitter πως θα υπάρξει μια έκπτωση 50% μειώνοντας το ποσό στα 200 δολάρια.

Ακόμη και έτσι όμως δε νοείται μία εταιρεία όπως η Tesla να χρεώνει το βασικό καλώδιο φόρτισης όταν άλλοι κατασκευαστές με μικρότερο κύρος και σε φτηνότερα ηλεκτρικά το παρέχουν δωρεάν. Αυτό που έχει εξοργίσει τους πελάτες είναι πως ήδη έχουν γίνει παραδόσεις καινούργιων Tesla χωρίς το συγκεκριμένο καλώδιο και μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση.

Φήμες κάνουν λόγο για πολύ μικρά περιθώρια κέρδους για κάθε Tesla που πωλείται με την αμερικανική εταιρία να προβαίνει σε επιπλέον χρεώσεις και αυξήσεις τιμών.

Αξιοσημείωτο είναι πως το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μία σημαντική αύξηση στην τιμή των Tesla. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Model όπου στη Γερμανία ακρίβυνε έως και 7.000 ευρώ στην βασική του έκδοση. Στη χώρα μας το Model S Long Range ακρίβυνε κατά 10.000 ευρώ ξεπερνώντας τις 100.000 ευρώ.