ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

App για smartphone θα εντοπίζει κρυμμένους πεζούς

App για smartphone θα εντοπίζει κρυμμένους πεζούς

Η Ford εξελίσσει μια πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα μπορεί να ειδοποιεί τον οδηγό για επικίνδυνες καταστάσεις με πεζούς.

Του Γιάννη Σκουφή

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα που μπορούν να περιορίζουν ή να αποσιωπούν πλήρως επικίνδυνες καταστάσεις. Για παράδειγμα, υπάρχουν συστήματα που διατηρούν το αυτοκίνητο στη λωρίδα κυκλοφορίας του ή που το φρενάρουν αυτόματα όταν ανιχνευθεί εμπόδιο.

Όλα αυτά τα συστήματα δεν σχεδιάστηκαν για να σώζουν μόνο τις ζωές του οδηγού και των συνεπιβατών του, αλλά και όσων βρίσκονται έξω από το αυτοκίνητο. Σε αυτή τη λογική η Ford πάει τη βαλίτσα ένα βήμα μακρύτερα εξελίσσοντας μία νέα τεχνολογία που θα εντοπίζει τους «κρυμμένους» πεζούς που δεν βρίσκονται στο οπτικό πεδίο του οδηγού αλλά και των έξυπνων ραντάρ/ καμερών του αυτοκινήτου.

Βλέπετε ένα σύστημα υποβοήθησης για να ειδοποιήσει τον οδηγό θα πρέπει να έχει ανοιχτό πεδίο για να μπορεί να ανιχνεύει τον περιβάλλοντα χώρο για άλλα οχήματα, ποδηλάτες, πεζούς κ.α.

Η Ford θέλει να δημιουργήσει μία εφαρμογή που θα «τρέχει» σε smartphone και μέσω μίας νέας τεχνολογίας επικοινωνιών, της τεχνολογίας Bluetooth Low Energy που δημιουργεί ένα μικρό δίκτυο γύρω από κάθε χρήστη ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός ατόμων σε αθέατα σημεία.

Στην εξέλιξη αυτής της τεχνολογίας συνεργάζονται και εταιρίες λογισμικού και τηλεπικοινωνίων όπως οι Tome Software και T-Mobile μέχρι πανεπιστήμια όπως του Οχάιο. Για να δούμε αν και πότε θα δούμε αυτή η νέα τεχνολογία να γίνεται πραγματικότητα σε ένα κόσμο που εμφανίζονται συνεχώς νέες ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες.