ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Αποχωρεί και η Toyota από την αγορά της Ρωσίας

Αποχωρεί και η Toyota από την αγορά της Ρωσίας

Μετά την προσωρινή διακοπή λειτουργίας στο εργοστάσιο της στην Αγία Πετρούπολη η ιαπωνική εταιρία πήρε την οριστική απόφαση.

Του Γιάννη Σκουφή

Μία απόφαση η οποία συντάσσεται μαζί με άλλων κατασκευαστών όπως είναι οι Volkswagen, Ford, Renault κ.α. Σε ότι αφορά στην Toyota η αρχική τοποθέτηση της εταιρίας ήταν πως η παραγωγή στο εργοστάσιο της στην Αγία Πετρούπολη είχε παγώσει προσωρινά λόγω της έλλειψης σε βασικές πρώτες ύλες και εξαρτήματα.

Αυτό ίσως να ίσχυε με τους ιθύνοντες του εργοστασίου να ελπίζουν πως και ο πόλεμος με την Ουκρανία θα τελείωνε έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία και να επανεκκινήσει η παραγωγή του RAV4 και του Camry. Μάλιστα, η Toyota ήταν τόσο σίγουρη για αυτό αφού διατήρησε κανονικά όλη την μισθοδοσία.

Ωστόσο, η κατάσταση δεν βελτιώνεται καθόλου και ενώ ο Πούτιν και το ρωσικό κράτος απειλούν ακόμη και με την χρήση πυρηνικών όπλων. Και κάπως έτσι η Toyota πήρε την απόφαση να μην επαναλειτουργήσει το εργοστάσιό της στη Ρωσία.

«Η απόφαση να τερματίσουμε την παραγωγή αυτοκινήτων Toyota στη Ρωσία δεν είναι κάτι που πήραμε εύκολα», αναφέρει η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία στη σχετική της ανακοίνωση. «Μετά από έξι μήνες δεν καταφέραμε να συνεχίσουμε τις κανονικές δραστηριότητες και δεν βλέπουμε καμία ένδειξη ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε ξανά στο μέλλον».

Παρά ταύτα η Toyota συμπληρώνει πως θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στην χώρα και θα προχωρήσει σε βελτιστοποίηση και αναδιάρθρωση της παρουσίας της στην Μόσχα εξυπηρετώντας τους πελάτες της όπως και αυτούς της Lexus. Για να δούμε όμως τι θα γίνει αν χειροτερέψουν τα πράγματα. Κάτι που απευχόμαστε όλοι μας…