ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Ακόμα και οι πιο μεγάλες εταιρείες «γυρίζουν» τα χιλιόμετρα

Ακόμα και οι πιο μεγάλες εταιρείες «γυρίζουν» τα χιλιόμετρα

Η FedEx αντιμετωπίζει μήνυση για μαζική απάτη παραποίησης των κοντέρ των μεταχειρισμένων φορτηγών της και την πώλησή τους με ψευδείς ενδείξεις.

Του Γιάννη Σκουφή

Η FedEx (Federal Express) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ταχυμεταφοράς και logistics στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1971 και έχει την έδρα της στο Μέμφις του Τενεσί, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η φήμη της έρχεται αντιμέτωπη με διάφορες καταγγελίες για εξαπάτηση.

Η υπόθεση έχει να κάνει με τα μεταχειρισμένα φορτηγά της εταιρίας που αποσύρονται από το στόλο και μεταπωλούνται, ενώ ορισμένα μετατρέπονται σε φορτηγά μεταφοράς τροφίμων λόγω του κατάλληλου μεγέθους τους.

Ωστόσο, μία πρόσφατη αγωγή υποστηρίζει ότι η FedEx προέβη σε παραπλανητικές πρακτικές αντικαθιστώντας τους οδομετρητές σε πολλά από αυτά τα φορτηγά με καινούργιους που έδειχναν πολύ λιγότερα χιλιόμετρα. Πιο συγκεκριμένα κάτω από τις 160.000 χιλιόμετρα όταν στην πραγματικότητα ήταν πολλαπλάσια.

Έτσι, οι αγοραστές, που δεν γνώριζαν για την παραποίηση, πλήρωναν υψηλό τίμημα για τα φορτηγά που πίστευαν ότι είχαν λίγα χιλιόμετρα. Δυστυχώς, τα πραγματικά χιλιόμετρά τους αποδείχθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τετραπλάσια από τα χιλιόμετρα που έδειχνε το οδόμετρο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε χασούρα.

Η παραποίηση βγήκε στην επιφάνεια όταν ο Tom Layton από το Henderson της Νεβάδα, έμπειρος αγοραστής και πωλητής βαν και φορτηγών, παρατήρησε τις αποκλίσεις του χιλιομετρητή σε ένα φορτηγό Freightliner της FedEx που αγόρασε το 2017.

Τα χιλιόμετρα στο κοντέρ ήταν 290.000 ενώ με το διαγνωστικό διαπίστωσε πως τα πραγματικά ήταν περίπου 640.000. Ο Layton προχώρησε στη δική του αγωγή, ξέχωρα από την εν εξελίξει ομαδική αγωγή κατά της FedEx.

Η πρακτική της FedEx να πουλά τα φορτηγά που αποσύρει ξεκίνησε το 2011, όταν η εταιρεία άρχισε να τα βγάζει σε δημοπρασία μέσω της εταιρείας στόλου της, Holman Fleet Leasing, η οποία είναι επίσης εναγόμενη στην αγωγή. Φυσικά, η FedEx, αρνείται τους ισχυρισμούς και έχει δηλώσει την πρόθεσή της να υπερασπιστεί σθεναρά την αγωγή δηλώνοντας άγνοια και ρίχνοντας τις ευθύνες στην Holman.