ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Τώρα πληρώνεις και μέσα από το αυτοκίνητο

Τώρα πληρώνεις και μέσα από το αυτοκίνητο

Η Mercedes-Benz παρουσίασε ένα καινοτόμο σύστημα πληρωμών με αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, σηματοδοτώντας ένα πρωτοποριακό βήμα στην τεχνολογία πληρωμών εντός του αυτοκινήτου.

Του Γιάννη Σκουφή

Το σύστημα αυτό, γνωστό ως Mercedes Pay+, έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με τη Mastercard και δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να πραγματοποιούν ασφαλείς βιομετρικές πληρωμές -με έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων- για διάφορα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.

Η Mercedes διαβεβαιώνει ότι η εφαρμογή τους αποτελεί το πρώτο ειδικό σύστημα πληρωμών που υπάρχει εντός αυτοκινήτου. Αυτή η πρωτοποριακή λειτουργία είναι συμβατή με τα μοντέλα Mercedes που είναι εξοπλισμένα με σύστημα infotainment MBUX και κατασκευάζονται από το 2020 και μετά. Για τα υπόλοιπα, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων μπορεί να αποκτηθεί ως προαιρετικό αξεσουάρ.

Η αρχική διαθεσιμότητα του συστήματος αφορά αποκλειστικά τη Γερμανία, καλύπτοντας πάνω από 3.600 πρατήρια. Ωστόσο, στο εγγύς μέλλον η Mercedes σχεδιάζει να επεκτείνει αυτή την τεχνολογία και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Η διαδικασία πληρωμής ξεκινά με την δημιουργία σύνδεσης με το πρατήριο. Στη συνέχεια, το σύστημα υπολογίζει αυτόματα το μέγιστο ποσό δαπάνης με βάση τις ισχύουσες τιμές καυσίμων και τον απαιτούμενο όγκο ανεφοδιασμού.

Μετά τον ανεφοδιασμό, οι οδηγοί μπορούν άνετα να επιστρέψουν στα οχήματά τους και να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή χρησιμοποιώντας τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Μια απόδειξη εκδίδεται αμέσως στον οδηγό, προσφέροντας μια ασφαλή εμπειρία πληρωμής.

Σύμφωνα με έρευνα της γερμανικής εταιρείας GfK, περίπου το 50% των ατόμων ηλικίας 18 έως 39 ετών τείνουν να χρησιμοποιούν τα συστήματα infotainment του αυτοκινήτου για την παραγγελία και την άμεση πληρωμή υπηρεσιών και προϊόντων.

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης δυνατότητες επέκτασης του συστήματος στην υποστήριξη πληρωμών για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, με το 60% να εκφράζει ενδιαφέρον για τη διεκπεραίωση των εξόδων βενζίνης ή φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων μέσω του αυτοκινήτου του.