ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

VW RooBadge: Ένα σύστημα που απωθεί τα… καγκουρό

VW RooBadge: Ένα σύστημα που απωθεί τα… καγκουρό

Στην μακρινή Αυστραλία η συνάντηση ενός οδηγού με ένα καγκουρό είναι πολύ συχνή με δυσάρεστες συνέπειες και για τους δύο.

Του Γιάννη Σκουφή

Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Πάντως, η Volkswagen ισχυρίζεται ότι το σύστημα της είναι πραγματικό και μπορεί να φέρει την επανάσταση στην οδική ασφάλεια, ειδικά σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε συγκρούσεις με άγρια ζώα, όπως η Αυστραλία.

Η ιδέα πίσω από το RooBadge είναι απλή αλλά και έξυπνη: το κλασικό λογότυπο αντικαθίσταται από ένα ειδικό που ενσωματώνει έναν πομπό που εκπέμπει ήχους που απωθούν τα καγκουρό μειώνοντας έως και 90% τις πιθανότητες σύγκρουσης.

Η εξέλιξη του RooBadge κράτησε ολόκληρα τρία χρόνια με τη Volkswagen να συνεργάζεται με ειδικούς στη συμπεριφορά των καγκουρό από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλοι ήχοι που διώχνουν τα καγκουρό.

Αυτό που διαφοροποιεί το RooBadge από τις υπάρχουσες λύσεις απώθησης άγριων ζώων είναι η ακρίβειά του. Αντί να εκπέμπει γενικούς ήχους, χρησιμοποιεί μια σειρά συγκεκριμένων συχνοτήτων, προειδοποιώντας αποτελεσματικά τα καγκουρό ακόμα και όταν οι ταχύτητες είναι μεγάλες. Επιπλέον, η εκπομπή μπορεί να ελέγχεται μέσω του συστήματος infotainment του αυτοκινήτου ή να ενεργοποιείται αυτόματα σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν καγκουρό.

Σύμφωνα με την Volkswagen η τοποθέτηση του RooBadge είναι εύκολη και γίνεται με μια απλή αντικατάσταση του εμπρός σήματος στα Amarok. Επιπλέον, υπάρχει και μία ακόμη έκδοση του συστήματος που μπορεί να τοποθετηθεί στην πινακίδα κυκλοφορίας οποιουδήποτε οχήματος, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή.

Αν και βρίσκεται ακόμη σε στάδιο εξέλιξης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το RooBadge να είναι διαθέσιμο στην αγορά το εγγύς μέλλον. Επιπλέον, η VW συνεργάζεται με εταιρείες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική για την προσαρμογή της τεχνολογίας για άλλα είδη ζώων, όπως τα ελάφια, με στόχο τη μείωση των συγκρούσεων με άγρια ζώα. Ωραία ακούγονται όλα αυτά, αρκεί να είναι αληθινά…