Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Το Atlas APC είναι ένα στρατιωτικό όχημα με άδεια για τους δρόμους

Newsbomb

Το θηριώδες Atlas APC είναι ένα στρατιωτικό όχημα αξίας 400.000 δολαρίων που σχεδιάστηκε από την εταιρεία «Goat Tactical Vehicles USA» για πολίτες που αναζητούν μέγιστη προστασία εντός και εκτός δρόμου.

Του Γιάννη Σκουφή

Βασισμένο πάνω στην πλατφόρμα του Ford F-550 (ενός αμερικάνικου «αγροτικού», το Atlas APC είναι αυτό που λέμε «όνομα και πράμα»: ένα τεράστιο θωρακισμένο μήκους 6,325 μέτρων που διαθέτει επίπεδο βαλλιστικής προστασίας Β6 ή προαιρετικά Β7, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια έως και 10 επιβατών.

Και μόνο η εμφάνισή του Atlas APC σπέρνει το φόβο και τον τρόμο. Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Τα μικρά παράθυρα που μοιάζουν με πολεμίστρες ή τον προαιρετικό περιστρεφόμενο πύργο που στην στρατιωτική χρήση του χωρά έναν σκοπευτή; Και δεν είναι μόνο αυτό. Έχουν διατηρηθεί και οι εννέα θυρίδες από όπου μπορεί κανείς να πυροβολήσει.

Το εσωτερικό μπορεί να φιλοξενήσει έως και 12 άτομα, με δυνατότητα επιλογής ενός εσωτερικού τύπου VIP με πολυτελείς ανέσεις και δερμάτινες επενδύσεις στα καθίσματα.

Όπως είπαμε, κάτω από το θωρακισμένο αμάξωμα υπάρχει το πλαίσιο ενός Ford F-550 Super Duty, το οποίο φιλοξενεί έναν V8 diesel με χωρητικότητα 6.700 κυβικών που αποδίδει 330 ίππους και 750 Nm ροπής.

Η ισχύς μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων 10 σχέσεων. Με ρεζερβουάρ καυσίμου 147 λίτρων, για τα κυβικά του το Atlas APC διαθέτει εντυπωσιακή αυτονομία που φτάνει έως και τα 644 χιλιόμετρα.

Σε αντίθεση με τα αντίστοιχα στρατιωτικά οχήματα, το Atlas APC είναι νόμιμο στους δρόμους και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, εξαλείφοντας την ανάγκη για ειδικές άδειες.

Τώρα, ποια είναι η χρησιμότητα ενός τέτοιου οχήματος, είναι να απορεί κανείς. Ελπίζουμε πάντως όποιος παλαβός το αποκτήσει να το κάνει μόνο για λόγους show-off και όχι για κάποιους άλλους. Αλλά με την τρέλα που κουβαλά αυτά η χώρα όλα πρέπει να τα περιμένει κανείς…