FUN TIME

Unboxing βίντεο: Γιατί τα παιδιά έχουν εμμονή μαζί τους;

Unboxing βίντεο: Γιατί τα παιδιά έχουν εμμονή μαζί τους;
pexels.com

Γιατί τα παιδιά λατρεύουν τα unboxing βίντεο στο YouTube;

Τα παιδιά περνούν ολοένα και περισσότερες ώρες μπροστά από μία οθόνη βλέποντας το αγαπημένο τους παιδικό, άλλα βίντεο ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια. Το ενδιαφέρον τους ωστόσο,φαίνεται ότι κερδίζουν τα unboxing βίντεο, τα βίντεο δηλαδή που δείχνουν το άνοιγμα της συσκευασίας ενός προϊόντος, περιγράφοντας τα χαρακτηριστικά του και δείχνοντας αναλυτικά το περιεχόμενό του.

Γιατί λατρεύουν τα παιδιά τα unboxing βίντεο;

Δεδομένου ότι η τεχνολογία κινείται πιο γρήγορα από ό, τι η έρευνα, δε γνωρίζουμε ακριβώς τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ενός παιδιού όταν παρακολουθούν αυτά τα βίντεο, αλλά γνωρίζουμε ότι είναι κάπως εθιστικά.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα συγκεκριμένα βίντεο προκαλούν τον ενθουσιασμό που θα αισθανόταν ένα παιδί εάν πραγματικά άνοιγε μόνο του το δώρο.

Βλέποντας κάποιον άλλον να το ξετυλίγει ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με επιθυμίες που οι ψυχολόγοι αποκαλούν « μιμητική επιθυμία».

«Οι επιθυμίες δεν εξαρτώνται απλώς από τις ιδιότητες του αντικειμένου, αλλά και από το εάν το αντικείμενο θεωρείται ελκυστικό για τους άλλους», δήλωσε ο ψυχολόγος και νευροεπιστήμονας Charlotte Keating στο ABC News της Αυστραλίας.

Αυτό, σε συνδυασμό με τη φυσική τάση ενός πολύ μικρού παιδιού να ενθουσιάζεται με καθετί που μπορεί να είναι κρυμμένο αλλά και ενός αλγόριθμου που έχει σχεδιαστεί για να προβάλλει όλο και περισσότερα αντίστοιχα βίντεο αναζήτησης, οδηγούν το παιδί σε μια μορφή εξάρτησης.

Η γοητεία που ασκεί γενικά το διαδίκτυο στα παιδιά οφείλεται επίσης στο πόσο εύκολο είναι να το ελέγχουν. Ακόμα και ένα πολύ μικρό παιδί μπορεί να επιλέξει ένα ελκυστικό βίντεο χωρίς να πρέπει να μπει σε κάποιο μενού. Επιπλέον, τους αρέσει η διαδραστικότητα.

Όπως παρατήρησαν ορισμένοι γονείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια πρώιμη εμμονή με το unboxing βίντεο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά αλληλεπιδρούν με πραγματικούς ανθρώπους σε συνομιλίες βίντεο.

Τι συνιστούν οι ειδικοί

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο χρόνος που περνά το παιδί σε μια οθόνη μπορεί να αφαιρέσει σημαντικές αναπτυξιακές δραστηριότητες και δεξιότητες. Σύμφωνα με έρευνα, για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας το πραγματικό παιχνίδι είναι ο καλύτερος τρόπος ανάπτυξης των δεξιοτήτων του παιδιού και μακράν πιο αποτελεσματικός από την παρακολούθηση unboxing βίντεο.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η δημιουργία των δικών τους βίντεο είναι μια δημιουργική εναλλακτική λύση από την παθητική παρακολούθηση.