FUN TIME

Το γλυκό των Χριστουγέννων που μόλις ψηθεί… κρέμεται ανάποδα

Το γλυκό των Χριστουγέννων που μόλις ψηθεί… κρέμεται ανάποδα

Είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά που συναντά κανείς στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά η διαδικασία παρασκευής του έχει ιδιαιτερότητες.

Ποιος δεν έχει δοκιμάσει πανετόνε στη διάρκεια των γιορτών; Πιθανότατα κανείς. Το Χριστουγεννιάτικο γλυκό που έρχεται από την Ιταλία και κάνει… θραύση αυτές τις ημέρες, έχει πίσω του μια ξεχωριστή ιστορία.

Αυτό το εξαιρετικό γλυκό που είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ και τσουρέκι, και κρύβει μέσα του σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα, έλκει την καταγωγή του από το Μιλάνο. Οι απόψεις για την ονομασία διίστανται. Για κάποιους το πανετόνε προέρχεται από τις λέξεις «Pan de ton», δηλαδή ψωμί πολυτελείας, ενώ για άλλους πήρε το όνομά του από τον Τόνι. Τον παραγιό της οικογένειας Σφόρτσα που το δημιούργησε για να σώσει την κατάσταση όταν κάηκε το Χριστουγεννιάτικο κέικ.

Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία του πανετόνε κρατάει εκατοντάδες χρόνια στη γειτονική Ιταλία, όπως επίσης παραμένει ίδιο και το γεγονός ότι το… κρεμάνε ανάποδα μόλις ψηθεί! Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι απλός. Το πανετόνε κρεμιέται για να διατηρήσει το σχήμα του και τη χαρακτηριστική κορυφή του, και μένει έτσι παραδοσιακά μέχρι να φτάσει στο γιορτινό τραπέζι…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.