ΓΥΝΑΙΚΑ

Αυτές τις παιδικές συμπεριφορές δεν πρέπει να αγνοήσουν οι γονείς (pics + vid)

Αυτές τις παιδικές συμπεριφορές δεν πρέπει να αγνοήσουν οι γονείς (pics + vid)
pixabay.com

Ποιες παιδικές συμπεριφορές δεν πρέπει να αγνοήσουν οι γονείς (pics)

Από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των γονιών είναι να μεγαλώσουν «καλά παιδιά» που θα συμπεριφέρονται ευγενικά και όμορφα στους άλλους.

Θέλουν το παιδί τους να έχει καλούς τρόπους, να μη φωνάζει, να έχει άποψη όταν πρέπει και να πιστεύει στον εαυτό του.

Σύμφωνα με ψυχολόγους, ο τρόπος με τον οποίο ένα παιδί διαμορφώνει τη συμπεριφορά του επηρεάζεται από απλά καθημερινά πράγματα, όπως είναι η επικοινωνία που έχουν οι γονείς με το παιδί, η ατμόσφαιρα που επικρατεί στο σπίτι, οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Επίσης, η συμπεριφορά των γονιών εντός και εκτός σπιτιού έχει άμεση επίπτωση στην ψυχολογία των παιδιών.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά από μικρή ηλικία μιμούνται και αντιγράφουν τους γονείς τους αφού αποτελούν τα πρότυπά τους.

Συχνά όμως οι ίδιοι οι γονείς παραβλέπουν ορισμένες συμπεριφορές των παιδιών που φαινομενικά είναι αθώες και επαναλαμβάνονται.

Η πιο συνηθισμένη δικαιολογία που προβάλλουν είναι το νεαρό της ηλικίας τους, χωρίς ωστόσο να σκεφτούν ότι ο τρόπος που αντιδρά το παιδί κάτι δηλώνει.

Εκτός από το ξεσπάσματα που προέρχονται λόγω κούρασης, εκνευρισμού ή έντασης, υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές που όταν επαναλαμβάνονται θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς.

Ποιες είναι αυτές;

Να μιλάει άσχημα στους άλλους

Πολλές φορές τα παιδιά μιλάνε άσχημα όχι μόνο στους γονείς αλλά και στον κόσμο. Αυτό δεν είναι μια φάση. Έχει αίτια και οι γονείς θα πρέπει να τα βρουν. Πρέπει να μάθουν στα παιδιά να κρατούν την ψυχραιμία τους και να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις επιθυμίες τους με έναν διαφορετικό τρόπο. Αν δεν συμμορφωθούν, την επόμενη φορά που θα μιλήσει άσχημα, θα πρέπει να του στερήσουν ένα από τα προνόμιά του.

Να λέει ψέματα

Πολλά παιδιά καταφεύγουν σε μικρά ψέματα που όταν γίνονται κατ΄εξακολούθηση παύουν να είναι και τόσο …αθώα. Χρειάζεται να μάθουν ότι οι σχέσεις βασίζονται στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη και ότι τα ψέματα δεν βοηθούν ποτέ. Η αλήθεια, ακόμα και όταν είναι δύσκολη, πρέπει να λέγεται.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί ποιες παιδικές συμπεριφορές πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς:

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε συνοπτικά επτά συμπεριφορές παιδιών που δεν πρέπει οι γονείς να αγνοήσουν: