ΓΥΝΑΙΚΑ

Το γοβάκι της Μαρίας Αντουανέτας πωλήθηκε αδρά στο Παρίσι

Το γοβάκι της Μαρίας Αντουανέτας πωλήθηκε αδρά στο Παρίσι

Έναντι 43.750 ευρώ πουλήθηκε το παπούτσι της Μαρίας Αντουανέτας που δημοπρατήθηκε χθες στο Παρίσι.

Ένα βασιλικό κειμήλιο δημοπρατήθηκε χθες στο Παρίσι. Και δεν αναφερόμαστε σε ένα τυχαίο δείγμα αλλά σ' ένα λευκό γοβάκι της βασίλισσας Μαρίας Αντουανέτας. Το λευκό, μεταξωτό παπούτσι, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα ο οίκος δημοπρασιών Osenat, πωλήθηκε χθες στη Γαλλία έναντι του ποσού των 43.750 ευρώ.

Το συγκεκριμένο γοβάκι κουβαλά τη δική του ιστορία. Εκείνοι που μπορούν να διακρίνουν την πραγματική του αξία εκτιμούν πως είναι φτιαγμένο από μετάξι στο μπροστινό μέρος και από κατσικίσιο δέρμα στη φτέρνα, με τέσσερις φιόγκους στο επάνω μέρος, δερμάτινη σόλα και τακούνι ύψους 4,7 εκατοστών, καλυμμένο με γκρι δέρμα. Έχει μήκος 22,5 εκατοστά, κάτι που σημαίνει ότι η βασίλισσα φορούσε παπούτσια νούμερο 36, με τα σημερινά δεδομένα.

Πώς βρέθηκε όμως το συγκεκριμένο γοβάκι της βασίλισσας στον οίκο δημοπρασιών Osenat; Όπως ανακοινώθηκε, το παπούτσι είχε δοθεί στη Μαρί-Εμιλί Λεσεβέν ντε Πρεβουαζέν, στενή φίλη της Μαντάμ Καμπάν, της αρχιθαλαμηπόλου της βασίλισσας. Η Λεσεβέν ντε Πρεβουαζέν το φύλαξε, από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι τον θάνατό της το 1816 και στη συνέχεια πέρασε στους απογόνους της, στην κατοχή των οποίων βρισκόταν μέχρι και σήμερα.

Χάρη στο «ζωηρό ενδιαφέρον» που έδειξαν οι συλλέκτες, η τιμή του παπουτσιού ξεπέρασε κατά πολύ την αρχική εκτίμηση, η οποία ήταν γύρω στα 8-10.000 ευρώ.