ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τζόνι Ντεπ εναντίον #MeToo και «cancel culture»: Κανείς δεν είναι ασφαλής

Τζόνι Ντεπ
O Τζόνι Ντεπ παραλαμβάνει το τιμητικό βραβείο Donostia στο φεστιβάλ του Σεν Σεμπαστιάν στην Ισπανία
AP

Ο Τζόνι Ντεπ βραβεύτηκε από το Σαν Σεμπαστιάν για το σύνολο της καριέρας του και βρήκε ευκαιρία να μιλήσει για το μποϊκοτάζ που από το Χόλιγουντ. 

Ο Τζόνι Ντεπ τιμήθηκε για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο με το βραβείο Donostia στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Πριν από την απονομή του τιμητικού βραβείου, ο ηθοποιός παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο κίνημα του #MeToo και το cancel culture.

Σίγουρα πολλοί θα το ήθελαν, ωστόσο ένας δημοσιογράφος τόλμησε να του θέσει την ερώτηση για την «κουλτούρα της ακύρωσης» (cancel culture) δηλαδή τη δύναμη που έχουν σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να «ακυρώνουν» ένα πρόσωπο, γκρεμίζοντας την καριέρα του, μετά από παραπτώματα όπως είναι η κακοποιητική συμπεριφορά, η ρητορική μίσους, κλπ.

Τρανό παράδειγμα ο Τζόνι Ντεπ που βιώνει ήδη την απαξιωτική στάση του Χόλιγουντ το οποίο μοιάζει να του έχει κλείσει τις πόρτες μετά την δικαστική ήττα του το 2020 στη διαμάχη με τη βρετανική The Sun που σε δημοσίευμα της τον χαρακτήρισε Wife Beater, δηλαδή κακοποιητή της πρώην συζύγου του Άμπερ Χερντ. Έτσι, αφού πρώτα του ζητήθηκε να αποσυρθεί από την τρίτη ταινία Fantastic Beasts, στη συνέχεια είδε την τελευταία ταινία του, Minamata, να παραμένει στο συρτάρι.

«Μπορεί να θεωρηθεί ως ένα γεγονός στην ιστορία που κράτησε για όσο κράτησε, αυτή η κουλτούρα της ακύρωσης, αυτή η βιαστική διάθεση να κρίνουμε τα πάντα βασίζεται ουσιαστικά στην ποσότητα του μολυσμένου αέρα που εκπνέεται», απάντησε ο Ντεπ.

Επίσης υπονόησε ότι με το του #MeToo έχει ξεφύγει η κατάσταση: «τα διάφορα κινήματα που έχουν κυκλοφορήσει, είμαι σίγουρος ότι έχουν τις καλύτερες προθέσεις, ωστόσο έχει βγει τόσο εκτός ελέγχου που μπορώ να σας υποσχεθώ ότι κανείς δεν είναι ασφαλής. Κανένας από εσάς και κανείς έξω από αυτή την πόρτα». Ο γνωστός ηθοποιός πρόσεθε: «Αρκεί μόνο μια πρόταση και τότε χάνεται το έδαφος, τραβιέται το χαλί κάτω από τα πόδια σου. Δεν συνέβη μόνο σε εμένα αυτό, συνέβη σε πολλούς ανθρώπους. Έχει συμβεί σε γυναίκες και άντρες».

Ο Τζόνι Ντεπ που συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες για ξυλοδαρμό της πρώην συζύγου του, υπογράμμισε ότι «αν είσαι οπλισμένος με την αλήθεια αυτό είναι το μόνο που χρειάζεσαι».

Θυμίζουμε ότι η ισπανική ένωση των γυναικών δημιουργών είχε αντιδράσει στην βράβευση του Ντεπ από το φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Όπως παραδέχθηκε ο Ντεπ «ανησυχούσε» για την παρουσία του στο φεστιβάλ μήπως «αυτή πρόσβαλε κάποιους ανθρώπους, κάτι που δεν το ήθελε ο ίδιος». «Δεν έχω κάνει τίποτα. Μόνο ταινίες κάνω», δήλωσε ο Τζόνι Ντεπ.


Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Διαβάστε επίσης:

«Ένας Θρίαμβος» στα ελληνικά σινεμά με «Εκρηκτικό Κοκτέιλ» νέων ταινιών

Τρέιλερ για το Britney vs Spears: Το Netflix ρίχνει φως στην υπόθεση κηδεμονίας της Μπρίτνεϊ Σπίαρς

Κάρι Φουκουνάγκα: Ο Τζέιμς Μποντ του Σον Κόνερι ήταν βιαστής