Spare Prince Harry
Η αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι έχει πουλήσει - σύμφωνα με τον Guardian - σχεδόν μισό εκατομμύριο αντίτυπα στο Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη εβδομάδα που κυκλοφόρησε, καθιστώντας το το βιβλίο (μη λογοτεχνίας) με τις ταχύτερες πωλήσεις όλων των εποχών
Πηγή: (Photo by Leon Neal/Getty Images
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διαβάσαμε τη «Ρεζέρβα»: H εκδίκηση του Χάρι για όλους τους «εφεδρικούς» του Μπάκιγχαμ

Στα ράφια των βιβλιοπωλείων όλου του κόσμου βρίσκεται από την Τρίτη 10/1 η πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι με τίτλο «Ρεζέρβα» -  Στο βιβλίο (από τις εκδόσεις Πεδίο) ο δούκας του Σάσσεξ αφηγείται τη δική του ιστορία, τη δική του αλήθεια για τη βασιλική οικογένεια και για το πώς είναι να ζεις μία ζωή ως αναπληρωματικός διάδοχος του θρόνου, ως… εφεδρικός – Το Newsbomb.gr διάβασε και σας παρουσιάζει τα απομνημονεύματα του βρετανού γαλαζοαίματου, που έχουν γίνει πρωτοσέλιδο σε όλο τον πλανήτη,

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται πάντα κρύο. Η λαϊκή αυτή ρήση θα μπορούσε να ταιριάζει γάντι για κάποια μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας αν… βρίσκονταν εν ζωή!

Ωστόσο, επειδή η ιστορία επαναλαμβάνεται, όλα δείχνουν ότι ήρθε η ώρα που ένας, εν ζωή «εφεδρικός» γαλαζοαίματος, ήρθε για να πάρει την «εκδίκησή» του, προσπαθώντας παράλληλα να βρει το δίκιο του. Και ίσως έτσι να δικαιώσει έστω και μετά θάνατον… την «εφεδρική» πριγκίπισσα Μαργαρίτα, η οποία εκλιπαρούσε την αδελφή της βασίλισσα Ελισσάβετ, προκειμένου να την αφήσει να παντρευτεί τον έρωτα της ζωής της (τον Σμηναγό Πίτερ Τάουνσεντ) χωρίς να τα κατάφερει ποτέ ή τον επίσης… αποστάτη των ανακτόρων βασιλιά Εδουάρδο Η, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον θρόνο προκειμένου να παντρευτεί την διαζευγμένη Αμερικανίδα, Γουόλις Σίμπσον.

Ο λόγος για τον πρίγκιπα Χάρι, ο οποίος 87 χρόνια μετά τον βασιλιά Εδουάρδο Η, ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε την διαζευγμένη, Αμερικανίδα, μιγάδα, ηθοποιό Μέγκαν Μάρκλ και σταμάτησε να είναι εργαζόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας.

Η διαφορά με τους προηγούμενους είναι ότι ο Χάρι, έσπασε τον άγραφο νόμο της σιωπής που τηρούν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, βγάζοντας στην φόρα όλα τα «άπλυτα» του οίκου των Ουίνσδορ.

Την αρχή είχε κάνει το 1995 η μητέρα του, πριγκίπισσα Νταϊάνα, στην περιβόητη συνέντευξή της στο BBC που αργότερα έγινε γνωστό ότι εξαπατήθηκε για να την παραχωρήσει. Εικοσιέξι χρόνια μετά ο δευτερότοκος γιος της Χάρι με μια σειρά συνεντεύξεων επιτίθεται σε όσους την πλήγωσαν (με πρώτη και καλύτερη την μητριά του Καμίλα) αλλά και προχωράει ένα βήμα παρακάτω…. Μιλάει ανοιχτά για τον τρόπο που λειτουργεί η «Φίρμα», τα deals που γίνονται με τον βρετανικό Τύπο αλλά και τις νοοτροπίες που δεν αλλάζουν παρά το γεγονός ότι ο κόσμος δεν θυμίζει σε τίποτα την εποχή που η γιαγιά του βασίλισσα Ελισάβετ ανέβηκε στον θρόνο.

Ρεζέρβα: Η αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πεδίο
Ρεζέρβα: Η αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πεδίοεκδόσεις Πεδίο

Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Χάρι με τις αποκαλύψεις του εκτίθεται, βγάζοντας όλα τα συναισθήματα κατωτερότητας λόγω της… εφεδρικής του θέσης, ποιος μπορεί να πει ότι αυτά που υποστηρίζει είναι 100% αποκυήματα φαντασίας;

Σίγουρα ο μικρότερος γιος του Καρόλου και της Νταϊάνα ήταν και συνεχίζει να είναι ψυχολογικά ευάλωτος αφού όπως και ο ίδιος παραδέχεται η ψυχανάλυση είναι στο καθημερινό του… μενού.

Σίγουρα οι επισκέψεις σε μέντιουμ για να έρθει σε επαφή με τη νεκρή μητέρα του σκιαγραφούν έναν χαρακτήρα που έχει περάσει μια πολύ δύσκολη παιδική ηλικία, όμως σύμφωνα με τον ίδιο και η ενήλικη ζωή του δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Χαρακτηριστικές είναι οι περιγραφές του για τις επιθέσεις που δέχθηκε από τον αδερφό του (λεκτικές και σωματικές), για την τακτική που χρησιμοποίησε η μητριά του διαρρέοντας ψεύτικες ιστορίες στον Τύπο γι’ αυτόν και την σύζυγό του ή για τον συναισθηματικά σκληρό πατέρα του ο οποίος δεν το αγκάλιασε ούτε όταν του ανακοίνωσε τον θάνατο της μητέρας του.

Λίγα 24ωρα μετά την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του με τον ελληνικό τίτλο «Ρεζέρβα» διαβάσαμε και σας παρουσιάζουμε τα κυριότερα σημεία του βιβλίου που έμελλε να αποτελέσει την ισχυρότερη βόμβα στα θεμέλια της βρετανικής μοναρχίας.

Να σημειωθεί ότι πριν από τον θάνατο της μητέρας του, ο 12χρονος πρίγκιπας Χάρι ήταν γνωστός ως ο ανέμελος, ο πάντα χαρούμενος και χαριτωμένα ζωηρός μικρός αδελφός. Η θλίψη όμως άλλαξε τα πάντα.

Ο νεαρός Χάρι δυσκολεύτηκε στο σχολείο, αναμετρήθηκε με τον κίνδυνο και τη μοναξιά και ενώ δεν σταμάτησε να κατηγορεί τον Τύπο για τον άδικο χαμό της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Στα 21 του κατατάχθηκε στον βρετανικό στρατό. Η πειθαρχία τού έδωσε το σθένος, το οποίο χρειαζόταν, ενώ δύο πολεμικές αποστολές τον έκαναν ήρωα στην πατρίδα του. Τότε επίσης άρχισε να νιώθει πιο χαμένος από ποτέ, υποφέροντας από μετατραυματικό στρες και κρίσεις πανικού. Και, πάνω απ’ όλα, δεν μπορούσε να βρει την αληθινή αγάπη.

Και τότε γνώρισε τη Μέγκαν. Ολόκληρος ο κόσμος παρασύρθηκε από το κινηματογραφικό ρομάντζο του ζευγαριού και χάρηκε με τον παραμυθένιο γάμο. Ωστόσο, από την αρχή, ο Χάρι και η Μέγκαν δέχθηκαν την επίθεση του Τύπου. Βλέποντας τη σύζυγό του να υποφέρει, προσπαθώντας να αποτρέψει την επανάληψη της ιστορίας και επίσης τραγωδίας, κατέληξε πως ο μόνος τρόπος ήταν να εγκαταλείψει την πατρίδα του. Στα βάθη των αιώνων, η «απόρριψη» της βασιλικής οικογένειας αποτελεί μια θαρραλέα πράξη που λίγοι έχουν τολμήσει, ιστορικά. Στην πραγματικότητα, ο τελευταίος άνθρωπος που το έκανε ήταν η μητέρα του…

Η «Ρεζέρβα» κυκλοφορεί σε Ελλάδα και Κύπρο από τις Εκδόσεις Πεδίο. Το βιβλίο των 480 σελίδων κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε 16 γλώσσες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τη μετάφραση της ελληνικής έκδοσης έχουν κάνει οι: Γιώργος Μπαρουξής, Χρήστος Μπαρουξής, Βαγγέλης Γιαννίσης.

Το πρώτο μήνυμα που έστειλε η Μέγκαν Μαρκλ στον πρίγκιπα Χάρι

Ξεκινώντας το τρίτο μέρος του βιβλίου του με τίτλο «Καπετάνιος της ψυχής μου», όπου είναι αφιερωμένο στη σχέση του με την Μέγκαν Μαρκλ, ο δούκας του Σάσεξ περιγράφει τη γνωριμία τους.

Χάρι και Μέγκαν
Χάρι και ΜέγκανAP

Σκρολάροντας στο Instagram, ο πρίγκιπας Χάρι αντίκρισε ανάρτηση της φίλης του Βάιολετ όπου έπαιζε με αστεία φίλτρα με μια φίλη της. «Ποτέ μου δεν είχα ξαναδεί κάποια τόσο όμορφη», γράφει.

«Εξέπεμπε ενέργεια, άγρια χαρά, μπρίο. Έμοιαζε γεμάτη αυτοπεποίθηση. Ελεύθερη», προσθέτει.

Ο πρίγκιπας Χάρι περιγράφει τη συνομιλία του με την Βάιολετ, όταν θέλησε να μάθει ποια είναι η γυναίκα που απεικονίζεται δίπλα της. Τότε, η φίλη του του πρότεινε να πει στην Αμερικανίδα φίλη της για εκείνον και να της δώσει το προφίλ του στο Instagram.

«Γεια!», του έγραψε η Μέγκαν Μαρκλ στο πρώτο τους μήνυμα και κάπως έτσι έγινε η πρώτη επαφή και αντάλλαξαν αριθμούς. Όλο το βράδυ έμειναν ξύπνιοι ανταλάσσοντας μηνύματα.

«Οι αντίχειρές μου πονούσαν. Είχαμε τόσοα πολλά να πούμε, τόσα κοινά, παρόλο που προερχόμασταν από τόσο διαφορετικούς κόσμους. Εκείνη ήταν Αμερικανίδα, εγώ Βρετανός. Εκείνη ήταν μορφωμένη, εγώ μάλλον όχι. Ηταν ελεύθερη σαν πουλί, ενώ εγώ ήμουν αιχμάλωτος σε χρυσό κλουβί», σημειώνει ο Χάρι, θέλοντας να μοιραστεί τις σκέψεις του.

O πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ
O πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν ΜαρκλΑΡ

Αργοπορημένος στο πρώτο ραντεβού

Το πρώτο ραντεβού του ζευγαριού κλείστηκε στο Soho House, με τον πρίγκιπα Χάρι να «κολλάει» στην κίνηση και να καθυστερεί. «Θα αργήσω, συγγνώμη», της έγραψε, ενώ εκείνη ήδη βρισκόταν στο σημείο συνάντησης.

Καθώς πλησίαζε προς το εστιατόριο, της ξαναέστειλε: «Κινούμαστε, αλλά αργά».

«Δεν μπορείς να έρθεις με τα πόδια;», του απάντησε.

Ο πρίγκιπας Χάρι, μεταφέροντας τις σκέψεις του, εξηγεί τους λόγους που δεν μπορούσε να το κάνει αυτό, καθώς θα τραβούσε τα φώτα της δημοσιότητας και θα αναστάτωνε τους σωματοφύλακές του.

Μισή ώρα αργότερα, μπήκε τρέχοντας στο εστιατόριο, λαχανιασμένος και αναψοκοκκινισμένος. Εκείνη καθόταν σε ένα τραπεζάκι, πίνοντας μια μπύρα.

Η συζήτηση μεταξύ τους ξεκίνησε, με τον πρίγκιπα Χάρι να εντυπωσιάζεται όχι μόνο από την εμφάνισή της, αλλά και από τα λεγόμενά της.

Μετά από την αρχική αμηχανία, η συζήτησή τους άρχισε να ρέει. Ωστόσο, ο χρόνος τους τελείωσε. Η Μέγκαν Μαρκλ μάζεψε τα πράγματά της και του είπε ότι πρέπει να φύγει.

«Να φύγεις; Τόσο γρήγορα;», αντέδρας ο πρίγκιπας Χάρι. «Θα βγω για φαγητό» του αποκρίθηκε.

Ο Χάρι σημειώνει στο βιβλίο του πως αν δεν είχε αργήσει, οι δυο τους θα είχαν περισσότερο χρόνο. «Βλαστήμησα από μέσα μου και σηκώθηκαν όρθιος».

Αφού αγκαλιάστηκαν, η Μέγκαν έφυγε.

Αργότερα, με ένα μπουκάλι τεκίλα και «χόρτο», όπως περιγράφει, διηγήθηκε σε έναν φίλο του τι έγινε στο ραντεβού.

«Ήπιαμε, καπνίσαμε και είδαμε… Τα μυαλά που κουβαλάς», αναφέρει, «Αμέσως άρχισα να μουδιάζω. Ωραίο χόρτο μεγάλε», προσθέτει.

Τότε, το τηλέφωνό του χτύπησε με την Μέγκαν Μαρκλ να του κάνει FaceTime. Κάπως έτσι, κανόνισαν και το δεύτερο ραντεβού.

Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι από τα όσα περιγράφει ο πρίγκιπας Χάρι στο βιβλίο του, με ιστορίες πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μπάκιγχαμ.

Ουίλιαμ - Χάρι

Ο πρίγκιπας Χάρι με τον αδελφό του και διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ουίλιαμ.
Ο πρίγκιπας Χάρι με τον αδελφό του και διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Ουίλιαμ.(Photo by Yui Mok - WPA Pool/Getty Images)

Τα δυο αδέρφια είχαν εκ γενετής μια ανταγωνιστικής σχέση με τον Χάρι να ένιωθε πάντα ριγμένος. «Ο Γουίλι είχε το μεγαλύτερο από τα δύο μισά (σ.σ.: αναφέρεται στα υπνοδωμάτια του Μπαλμόραλ), με διπλό κρεβάτι, αρκετά μεγάλο νιπτήρα, ντουλάπα με καθρέφτη στις πόρτες και ένα όμορφο παράθυρο με θέα στην αυλή. Το δικό μου μισό ήταν πολύ μικρότερο και λιγότερο πολυτελές. Δεν ρώτησα ποτέ γιατί. Δεν με ένοιαζε. Αλλά επίσης δεν χρειαζόταν να ρωτήσω. Ο Γουίλι ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος από μένα. Αυτός ήταν ο διάδοχος, ενώ εγώ ήμουν η ρεζέρβα. Δεν ήταν απλώς ότι μας αποκαλούσαν έτσι οι εφημερίδες. Ήταν μια έκφραση που τη χρησιμοποιούσαν συχνά ο μπαμπάς, η μαμά και ο παππούς. Ακόμη και η γιαγιά. Ο διάδοχος και η ρεζέρβα. Δεν υπήρχε τίποτα το υποτιμητικό σε αυτόν τον χαρακτηρισμό, μα και καμία ασάφεια. Εγώ ήμουν η σκιά, η εφεδρεία, το Σχέδιο Β.

Με έφεραν στον κόσμο για την περίπτωση που θα συνέβαινε κάτι στον Γουίλι. Καλούμουν να παρέχω στήριξη, αντιπερισπασμό και, αν ήταν απαραίτητο, κάποιο ανταλλακτικό. Ένα νεφρό, ίσως. Μια μετάγγιση αίματος. Λίγο μυελό των οστών. Όλα αυτά μου τα είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή της ζωής μου και μου τα επαναλάμβαναν τακτικά από τότε. Ήμουν 20 χρόνων την πρώτη φορά που άκουσα τι φέρεται να είπε ο μπαμπάς στη μαμά την ημέρα που γεννήθηκα: Υπέροχα! Μου έχεις δώσει τον διάδοχο, τώρα μου έδωσες και τη ρεζέρβα. Το έργο μου τελείωσε. Αστείο, υποτίθεται. Από την άλλη μεριά, όμως, λένε ότι μερικά λεπτά αφού ο μπαμπάς εκφώνησε αυτό το ξεκαρδιστικό αστείο, έφυγε για να συναντηθεί με τη φιλενάδα του. Έτσι λοιπόν. Πολλές αλήθειες λέγονται υπό τύπον αστείου».

O δούκας του Σάσεξ περιέγραψε τη στιγμή που σύστησε την Μέγκαν στον αδερφό του, πρίγκιπα Γουίλιαμ, γράφοντας χαρακτηριστικά πως επρόκειτο για μια «κλασική σύγκρουση πολιτισμών». Η συνάντηση έλαβε χώρα στα τέλη του 2016 στο διαμέρισμα των Κέιμπριτζ στο παλάτι του Κένσινγκτον, λίγο πριν ο πρίγκιπας Χάρι και ο αδερφός του πάνε για κυνήγι.

Ο δούκας εξηγεί στο βιβλίο του πως η Μέγκαν Μαρκλ είχε ήδη γνωρίσει την πριγκίπισσα Ευγενία, τον τότε σύντροφό της, Τζακ Μπρουκσμπάνκ, την δούκισσα του Γιορκ, τον πρίγκιπα Άντριου και τη βασίλισσα.

Περιγράφοντας το σύντομο περίπατο από το μικρό σπίτι που έμενε ο Χάρι, το Νότιγχαμ Κότατζ, στο διαμέρισμα του αδερφού του, ο δούκας του Σάσεξ παραδέχτηκε ότι είχε περισσότερο άγχος για τη γνωριμία της Μέγκαν με τον αδερφό του, παρά για οποιονδήποτε άλλον.

Όταν ο αδερφός του άνοιξε την πόρτα, ο Χάρι λέει ότι ο Γουίλιαμ φορούσε ένα απλό παντελόνι και πουκάμισο. Γράφει ο πρίγκιπας Χάρι: «Του σύστησα την Μεγκ, η οποία έσκυψε και τον αγκάλιασε, κάτι το οποίο τον φρίκαρε τελείως. Έκανε ένα βήμα πίσω».

Ωστόσο, ο πρίγκιπας Χάρι θέλησε να προσθέσει πως ο αδερφός του δεν θα αγκάλιαζε ποτέ κάποιον που δε γνώριζε και εξήγησε πως αυτός ήταν απλώς ο τρόπος που η Μέγκαν χαιρετάει τους ξένους.

«Ίσως ο Γουίλι περίμενε από την Μεγκ να υποκλιθεί; Αυτό θα ήταν το πρωτόκολλο όταν συναντάς για πρώτη φορά ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, αλλά εκείνη δεν το ήξερε και δεν της το είπα» πρόσθεσε ο πρίγκιπας Χάρι.

Σε άλλο σημείο του βιβλίου, ο δούκας του Σάσεξ διηγείται ότι έπρεπε να υπενθυμίσει στην τότε σύντροφό του και ηθοποιό ότι θα έπρεπε να υποκλιθεί στην βασίλισσα όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο κάστρο Γουίνδσορ το 2016. Αλλά όπως, γράφει, δεν ένιωσε την ανάγκη να της πει πως το ίδιο έπρεπε να κάνει και στην συνάντηση με τον αδερφό του, επειδή ο Γουίλιαμ «λάτρευε το Suits (την σειρά στην οποία πρωταγωνιστούσε εκείνη την εποχή η Μέγκαν)».

O πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ
O πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν ΜαρκλAP


Αφού «αντάλλαξαν μερικά θερμά λόγια» στην πόρτα, ο πρίγκιπας της Ουαλίας κάλεσε τον αδερφό του και την κοπέλα του στο διαμέρισμά του – με αποτέλεσμα το μαύρο κόκελ σπάνιελ του ζευγαριού, ο Λούπο, να αρχίσει να γαβγίζει. Όταν ο Χάρι και η Μέγκαν ρώτησαν για την Κέιτ, ο Γουίλιαμ τους είπε ότι είχε βγει έξω με τα παιδιά τους, Τζορτζ και Σάρλοτ.

Μετά τη σύντομη συνάντηση, η Μέγκαν επέστρεψε και πέρασε την πρώτη της νύχτα μόνη της στο Νότιγχαμ Κότατζ, καθώς τα δύο αδέρφια έφυγαν για το προγραμματισμένο ταξίδι τους για κυνήγι.

Ξύλο μεταξύ Ουίλιαμ και Χάρι αποκαλύπτει το βιβλίο

Στο βιβλίο ο Χάρι ισχυρίζεται πως πιάστηκε στα χέρια με τον αδερφό του Γουίλιαμ, έπειτα από τσακωμό ο οποίος αφορούσε τη Μέγκαν Μαρκλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον έπιασε από το πέτο και τον πέταξε στο έδαφος. Όπως αναφέρει μάλιστα, ο ίδιος έφερε εμφανή τα σημάδια της επίθεσης του αδερφού του, όπως γρατζουνιές και μώλωπες.

Γουίλιαμ και Χάρι
Γουίλιαμ και ΧάριAP


Το επεισόδιο τοποθετείται χρονικά στο 2019, με τον Γουίλιαμ να επιτίθεται στον Χάρι σχετικά με τη σύζυγό του, Μέγκαν Μαρκλ την οποία χαρακτήριζε «δύσκολη, αγενή και τραχιά».

Ο Χάρι κατηγορεί τον αδερφό του ότι υιοθέτησε το «αφήγημα του Τύπου» για τη Μέγκαν, γεγονός από το οποίο προέκυψε ο καβγάς.

Η νύχτα που πέθανε η Νταϊάνα

Ο Κάρολος περιγράφεται στο βιβλίο ως ένας ψυχρός και αποστασιοποιημένος συναισθηματικά γονιός με τον Χάρι να λέει ότι έβλεπε τα τείχη να υψώνονται μπροστά του ακόμα και όταν ο Κάρολος του ανακοίνωσε στις 31 Αυγούστου του 1997 τον θάνατο της μητέρας του Νταϊάνα. Είναι μια σπαρακτική περιγραφή εκείνης της νύχτας, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για την αρθρωμένη σε λέξεις μνήμη ενός 13χρονου εφήβου: «Τράβηξα τα σκεπάσματα μέχρι πάνω γιατί δεν μου άρεσε το σκοτάδι.

Ή μάλλον όχι απλώς δεν μου άρεσε - το σιχαινόμουν. Το ίδιο και η μαμά, μου το είχε πει. Το είχα κληρονομήσει από αυτή, σκέφτηκα, μαζί με τη μύτη της, τα γαλανά μάτια της, την αγάπη της για τους ανθρώπους, την απέχθειά της για την αυταρέσκεια, την προσποίηση και τις επιδείξεις πλούτου και πολυτέλειας. Με θυμάμαι κάτω από τα σκεπάσματα να κοιτάζω στο σκοτάδι ακούγοντας κροταλίσματα εντόμων και κραυγές κουκουβάγιας. Φανταζόμουν άραγε μορφές να γλιστρούν στους τοίχους;

Αραγε κοίταζα τη φωτεινή λωρίδα που υπήρχε πάντα στο πάτωμα γιατί επέμενα να αφήνουν λίγο ανοιχτή την πόρτα; Πόση ώρα πέρασε μέχρι να με πάρει ο ύπνος; Με άλλα λόγια, πόση παιδικότητα υπήρχε ακόμη στη ζωή μου και πόσο την απολάμβανα και την εκτιμούσα, μέχρι εκείνη τη στιγμή που ξύπνησα θολωμένος. [...]

“Προσπάθησαν, αγαπητό μου παιδί. Δυστυχώς δεν κατάφεραν να τη σώσουν”. Αυτές οι φράσεις παραμένουν στον νου μου σαν βελάκια καρφωμένα σε στόχο. Έτσι ακριβώς το είπε, είμαι σίγουρος γι’ αυτό. “Δεν κατάφεραν να τη σώσουν”. Και μετά μου φάνηκε ότι όλα σταμάτησαν. Οχι, λάθος. “Δεν μου φάνηκε”. Δεν υπήρχε τίποτα το φαινομενικό.

Τα πάντα σταμάτησαν, ξεκάθαρα, ολοκληρωτικά, αμετάκλητα. Δεν υπάρχει πλέον τίποτα στη μνήμη μου απ’ ό,τι του είπα. Μπορεί να μην είπα και τίποτα. Εκείνο που θυμάμαι με εντυπωσιακή διαύγεια είναι ότι δεν έκλαψα. Ούτε ένα δάκρυ. Ο μπαμπάς δεν με αγκάλιασε. Δεν του ήταν εύκολο να εκδηλώσει συναισθήματα ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, πώς λοιπόν να περιμένεις να τα εκδηλώσει σε μια τέτοια κρίσιμη κατάσταση; Όμως έβαλε για άλλη μία φορά το χέρι στο γόνατό μου και είπε: “Όλα θα πάνε καλά”. Ακόμη κι αυτό ήταν πολύ για τον μπαμπά. Μια πατρική φράση, μια καλοσυνάτη προσπάθεια να μου δώσει κουράγιο.

Ο πρίγκιπας Χάρι ,με την μητέρα του το 1987.
Ο πρίγκιπας Χάρι ,με την μητέρα του το 1987.(Photo by Terry Fincher/Princess Diana Archive/Getty Images)


Και μια φράση που ήταν εντελώς ψέμα. Σηκώθηκε κι έφυγε. Δεν θυμάμαι πώς ήξερα ότι είχε περάσει ήδη από το άλλο δωμάτιο, ότι το είχε πει ήδη στον Γουίλι, αλλά το ήξερα. Έμεινα εκεί ξαπλωμένος, ή καθιστός. Δεν σηκώθηκα. Δεν έκανα ντους, δεν κατούρησα. Δεν φώναξα τον Γουίλι ή τη Μέιμπελ. Προσπαθώ να αναπλάσω εκείνο το πρωινό στη μνήμη μου δεκαετίες τώρα και τελικά κατέληξα σε ένα αναπόφευκτο συμπέρασμα: Πρέπει να έμεινα σε εκείνο το δωμάτιο χωρίς να πω λέξη, χωρίς να δω κανέναν, μέχρι τις 9 το πρωί ακριβώς, όταν έξω άρχισε να παίζει η γκάιντα».

Το «βέτο» τους στο γάμο του Καρόλου με την Καμίλα

Ο πρίγκιπας Χάρι με τον πατέρα του Κάρολο και την Καμίλα σε παλαιότερη φωτογραφία.
Ο πρίγκιπας Χάρι με τον πατέρα του Κάρολο και την Καμίλα σε παλαιότερη φωτογραφία.AP


Ο δούκας του Σάσεξ έγραψε στα απομνημονεύματά του ότι αρχικά φοβόταν πως η Καμίλα θα ήταν «σκληρή» όπως «όλες οι κακές μητριές στις ιστορίες». Στο βιβλίο ο πρίγκιπας Χάρι φέρεται να λέει ότι ο ίδιος και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ ζήτησαν από τον πατέρα τους, βασιλιά Κάρολο να μην παντρευτεί την Καμίλα μετά το θάνατο της μητέρας τους, της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Σε ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του, ο Χάρι λέει ότι τα δύο αδέρφια είχαν ιδιωτικές συναντήσεις με την Καμίλα σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει επίσημα ο Κάρολος την αγαπημένη του στους γιους του. Ο Χάρι λέει ότι αρχικά φοβόταν ότι η Καμίλα θα ήταν σαν μια κλασική «κακή μητριά».

«Θυμάμαι να αναρωτιέμαι... αν θα ήταν σκληρή μαζί μου, αν θα ήταν όπως όλες οι κακές μητριές στις ιστορίες», φέρεται να έγραψε ο Χάρι στο βιβλίο του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι συναντήσεις πήγαν καλά και ο πρίγκιπας Χάρι και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ δεν ήταν αντίθετοι να έχει ο πατέρας τος μια ρομαντική σχέση με την Καμίλα. Δεν ήθελαν ωστόσο να κάνει το επόμενο βήμα με την «άλλη γυναίκα».

Οι βασανισμοί στην στρατιωτική εκπαίδευση

Ο πρίγκιπας Χάρι εκτός των άλλων αποκαλύπτει στην αυτοβιογραφία του ότι τον χλεύασαν κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στον στρατό ότι η αδικοχαμένη μητέρα του Νταϊάνα «ήταν έγκυος στο παιδί ενός μουσουλμάνου» όταν πέθανε.

Ο πρίγκιπας Χάρι.
Ο πρίγκιπας Χάρι.(Photo by Matt Cardy/Getty Images)


Ειδικότερα, ο πρίγκιπας Χάρι λέει ότι βασανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας ψευδούς απαγωγής ενώ εκπαιδεύτηκε για τον στρατό και για να τον χλευάσουν του έλεγαν ότι η μητέρα του θα γεννούσε ένα μωρό μουσουλμάνο.

Ο δούκας του Σάσσεξ, ο οποίος αποκάλυψε ότι σκότωσε 25 Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, είπε ότι κακοποιήθηκε από μια γυναίκα με μαντίλα παλαιστινιακού τύπου στο Bodmin Moor στην Κορνουάλη.

Περιγράφοντας τι συνέβη όταν η γυναίκα που φορούσε μαντίλα τον κακοποίησε, είπε: «Μιλούσε για τη μητέρα μου. Είπε "Η μητέρα σου ήταν έγκυος όταν πέθανε", προσθέτοντας ότι το παιδί ήταν ένα μωρό μουσουλμάνου».

Ο Χάρι έγραψε ότι στη συνέχεια: «Ένας εκπαιδευτής ζήτησε συγγνώμη για όσα είχαν πει για τη μητέρα μου».

«Σκότωσα 25 Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν»

Ο πρίγκιπας Χάρι αποκάλυψε ότι σκότωσε 25 μαχητές Ταλιμπάν κατά τη διάρκεια της δεύτερης περιοδείας του στο Αφγανιστάν.

Ο Δούκας του Σάσεξ, ο οποίος βρισκόταν στο Αφγανιστάν ως πιλότος ελικοπτέρου Απάτσι, είπε ότι δεν τους θεωρούσε «ανθρώπους» αλλά «πιόνια μιας παρτίδας σκακιού».

Είπε επίσης ότι «δεν ήταν ένας αριθμός που με γεμίζει με ικανοποίηση, αλλά ούτε και με ντροπιάζει»,

«Μίλησα στη μητέρα μου με τη βοήθεια μέντιουμ»

Ο πρίγκιπας Χάρι – σύμφωνα με τον ίδιο – δεν μπόρεσε να διαχειριστεί εύκολα τον χαμό της μητέρας του πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Για τον λόγο αυτό, όπως αποκαλύπτει στην αυτοβιογραφία του, επισκέφθηκε ένα μέντιουμ για να επικοινωνήσει με την αείμνηστη μητέρα του.

Ο Χάρι αναζήτησε μια γυναίκα που «ισχυρίστηκε ότι είχε δυνάμεις» για να προσπαθήσει να μιλήσει με την Νταϊάνα, η οποία σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι το 1997, λίγο πριν ο ίδιος κλείσει τα 13.

Ο πρίγκιπας Χάρι ,με την μητέρα του το 1995.
Ο πρίγκιπας Χάρι ,με την μητέρα του το 1995.(Photo by Tim Graham Photo Library via Getty Images)


Ισχυρίστηκε επίσης ότι έλαβε ένα μήνυμα από την αείμνηστη πριγκίπισσα της Ουαλίας, στο οποίο έλεγε στον Χάρι ότι «ζούσε τη ζωή που εκείνη δεν μπορούσε».

Το μέντιουμ ισχυρίστηκε επίσης ότι η μητέρα του ήταν μαζί του «εκείνη τη στιγμή».

Τότε ο λαιμός του πρίγκιπα – σύμφωνα με τον ίδιο - ζεστάθηκε και τα μάτια του βούρκωσαν.

Στη συνέχεια, η γυναίκα φέρεται να είπε στον Χάρι ότι η μητέρα του ήξερε ότι «έψαχνε για απαντήσεις» και «αισθάνεται τη σύγχυσή του», και ήξερε ότι είχε «τόσες πολλές ερωτήσεις» και είπε ότι οι απαντήσεις θα έρθουν εγκαίρως.

«Έκανα σεξ πρώτη φορά στα 17 μου με μεγαλύτερη γυναίκα -Με αποκαλούσε… νεαρό επιβήτορα

Όπως περιγράφει ο πρίγκιπας Χάρι στη βιογραφία του, γνώρισε μια γυναίκα στα 17 του χρόνια, η οποία ήταν μεγαλύτερή του.

Το 2001 ο Χάρι ήταν ακόμη μαθητής στο Κολέγιο του Ίτον στο Γουίνδσορ, όταν ο Μάρκο, ένας εκ των σωματοφυλάκων της βασιλικής οικογένειας, τον επισκέφθηκε. Κατά την επίσκεψή του, αναφέρει πως υποπτευόταν ότι ο Μάρκο είχε… γνώση του one-night stand που είχε κάνει και ήθελε να μάθει αν ισχύει.

Στη διάρκεια γεύματος σε μία καφετέρια στο κέντρο της πόλης, ο σωματοφύλακας λέει πως τον είχαν στείλει για να «μάθει την αλήθεια».

«Φανταζόμουν ότι αναφερόταν στο ότι έχασα την παρθενιά μου, ένα ντροπιαστικό επεισόδιο με μία μεγαλύτερη γυναίκα σε ηλικία, στην οποία άρεσαν οι ''μάτσο'' άνδρες, και η οποία μου φέρθηκε σαν έναν νεαρό επιβήτορα. Την καβάλησα γρήγορα κι αυτή με χαστούκισε στον κ@@ο και με έστειλε μακριά. Το λάθος μου ήταν ότι επέτρεψα να γίνει ό,τι έγινε, σε χωράφι πίσω από μία πολυσύχναστη παμπ. Σίγουρα κάποιος θα μας είχε δει», περιγράφει.

«Δεν έπρεπε να έχω δει τις ερωτικές σκηνές της Μέγκαν»

Ο πρίγκιπας Χάρι παραδέχτηκε ότι ήταν «λάθος» που είδε τις σεξουαλικές σκηνές της Μέγκαν στη σειρά Suits όταν άρχισαν να βγαίνουν για πρώτη φορά. Στη βιογραφία ο δούκας του Σάσεξ αποκάλυψε ότι έκανε αναζήτηση στο Google για τις ερωτικές σκηνές της κοπέλας του και μετάνιωσε γι' αυτό.

Το ζευγάρι άρχισε να βγαίνει για πρώτη φορά το 2016, όταν η Μέγκαν πρωταγωνιστούσε ακόμη στο επιτυχημένο νομικό δράμα των ΗΠΑ. Τις πρώτες μέρες της σχέσης τους, ο Χάρι είπε ότι έκανε το «λάθος» να ψάξει τις σεξουαλικές σκηνές της Μέγκαν στο διαδίκτυο και αστειεύτηκε ότι έπρεπε να κάνει «θεραπεία με ηλεκτροσόκ» για να βγάλει τις εικόνες από τον εγκέφαλό του.

Στο νομικό δράμα, που προβλήθηκε για εννέα σεζόν μέχρι το 2019 πρωταγωνιστούσε ένας άνδρα που εγκατέλειψε το κολέγιο και βρέθηκε να εργάζεται σε κορυφαία δικηγορική εταιρεία της Νέας Υόρκης. Η Δούκισσα του Σάσεξ, ενσάρκωσε την αγαπημένη του, Ρέιτσελ Ζέιν και στα απομνημονεύματά του, ο σύζυγός της εξέφρασε τη δυσφορία του που είδε τις «ακατάλληλες» σκηνές.

Έγραψε: «Είχα δει εκείνη και έναν συμπρωταγωνιστή της σε περιπτύξεις σε κάποιο γραφείο ή αίθουσα συνεδριάσεων. «Δεν χρειαζόταν να δω τέτοια πράγματα ζωντανά». Η σκηνή στην οποία φαίνεται να αναφέρεται ο δούκας λαμβάνει χώρα στο φινάλε της δεύτερης σεζόν, όπου ο χαρακτήρας της Mέγκαν η Ρέιτσελ, αναγνωρίζει τα συναισθήματά της για τον Mάικ Ρος τον οποίο υποδύεται ο Πάτρικ Άνταμς.

Διαβάστε επίσης

«Ρεζέρβα»: Η αυτοβιογραφία του Πρίγκιπα Χάρι κυκλοφορεί στα ελληνικά

Πρίγκιπας Χάρι: «Ξεπουλάει» το βιβλίο του στη Βρετανία – Τα ρεκόρ που καταγράφει

Γιατί ο βασιλιάς Κάρολος «τρέμει» τον πρίγκιπα Χάρι - Ο λόγος που επιθυμεί ανακωχή

Μπάκιγχαμ: «Πιθανή η συμφιλίωση του πρίγκιπα Χάρι με τη βασιλική οικογένεια»

Πρίγκιπας Χάρι: 1,4 εκατομμύρια αντίτυπα σε μία μέρα για την «Ρεζέρβα»

Μαρί Σαντάλ: Η ανάρτησή της για το βιβλίο του πρίγκιπα Χάρι - Η φωτογραφία που έγινε viral

Πρίγκιπας Χάρι: Ενοχλημένος από τις «ψευδείς» κατηγορίες σχετικά με το Αφγανιστάν

Πρίγκιπας Χάρι στο People: Γιατί μίλησα για τους Ταλιμπάν που σκότωσα

«Έκπληκτη» η Kαμίλα από τις δηλώσεις του πρίγκιπα Χάρι

Πρίγκιπας Χάρι: «Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τον τίτλο μου»