ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η κυνική σοφία του Τσαρλς Μπουκόφσκι και οι μεθυσμένες αλήθειες για τη ζωή

Charles Bukowski on Apostrophes French Talk Show
«Βασικά αυτοί είναι οι λόγοι που ξεκίνησα να γράφω: για να σώσω το τομάρι μου, για να σώσω το τομάρι μου από την τρελή αυτή κοινωνία, από τους δρόμους, από τον ίδιο μου τον εαυτό». -Τσαρλς Μπουκόφσκι
Ulf Andersen/Getty Images

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Τσαρλς Μπουκόφσκι, στις 9 Μαρτίου του 1994

Πολλά είναι αυτά που μπορεί να πει κανείς για τον Τσαρλς Μπουκόφσκι. Κυνικός, αφοριστικός, αντισυμβατικός αιρετικός, για πολλούς επιθετικός ή απλά αλκοολικός. Αναμφισβήτητα ένας underground φιλόσοφος της ζωής, που «έφτυνε» τις αλήθειες πιο ωμά από όσα μπορούσαν κάποιοι να αντέξουν.

Για την ιστορία, το έργο του σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικό περιλαμβάνει περισσότερα από 50 βιβλία ποίησης και πρόζας καθώς και μυθιστορήματα. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφερθεί στον κινηματογράφο, το έργο του έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 12 γλώσσες, ενώ πολλές σοφές ρήσεις και τα αποφθέγματά του έχουν επηρεάσει και έχουν γίνει motto για πολλούς.

Τα έργα του Τσαρλς Μπουκόβσκι είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοβιογραφικά. Έχοντας ζήσει περίπου μια δεκαετία στο περιθώριο, τον αλκοολισμό και τους συνεχείς καβγάδες, συνέλεξε ένα τεράστιο ποσό εμπειριών, τις οποίες και έχει αποτυπώσει στα γραπτά του, ενώ η φιγούρα του κακοποιητικού πατέρα του φαίνεται πως τον καταδιώκει συνεχώς.

Οι ακαδημαϊκοί κριτικοί έχουν προσπεράσει το έργο του επιδεικτικά, όμως για τους αναγνώστες θεωρείτε ένας επιδραστικός ποιητής και στοχαστής και «πατέρας» του κινήματος του βρώμικου ρεαλισμού. Οι Ζαν Ζενέ και Ζαν-Πωλ Σαρτρ τον είχαν22024-03-09 07:41:30024-03-09 07:41:30 χαρακτηρίσει ως τoν «μεγαλύτερο ποιητή». της Αμερικής.

Ο Μπουκόφσκι πέθανε από λευχαιμία στις 9 Μαρτίου του 1994, σε ηλικία 73 ετών. Στον τάφο του είναι γραμμένη η φράση «Don’t Try», για την οποία ο ίδιος το 1963 είχε εξηγήσει: «Με ρώτησαν "Τι κάνεις όταν δημιουργείς; Πώς γράφεις;" και τους είπα "Δεν προσπαθείς". Αυτό είναι πολύ σημαντικό, μην προσπαθείς, είτε για τις Κάντιλακ, είτε για να βρεις έμπνευση, είτε για την αθανασία. Περιμένεις και αν δεν γίνει τίποτα, περιμένεις λίγο ακόμα. Είναι σαν ένα ζωύφιο που εντοπίζεις ψηλά στον τοίχο. Περιμένεις να έρθει σε σένα. Όταν φτάσει αρκετά κοντά, τότε το σκοτώνεις».

10 αλήθειες που μας έμαθε ο Τσαρλς Μπουκόφσκι

- Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν αυτό που κάνεις, κάποιοι άλλοι μισούν αυτό που κάνεις, αλλά οι περισσότεροι δεν δίνουν δεκάρα.

- Το να κάνεις ένα βαρετό πράγμα με στυλ. Να τι αποκαλώ εγώ τέχνη.

- Η ομορφιά δεν είναι τίποτα, δεν μένει. Δεν ξέρεις πόσο τυχερός είσαι όταν είσαι άσχημος, γιατί τότε, αν αρέσεις στους ανθρώπους, ξέρεις ότι είναι για κάτι άλλο.

- Αν πρόκειται να προσπαθήσεις, πήγαινε μέχρι το τέλος. Αλλιώς, ούτε να ξεκινήσεις.

- Ξέρω τα ελαττώματά μου πολύ καλά για να έχω την απαίτηση να με αγαπούν.

- Οι συγγραφείς είναι απελπισμένοι άνθρωποι, και όταν πάψουν να είναι απελπισμένοι, παύουν να είναι συγγραφείς.

- Το πρόβλημα με μια μάσκα είναι ότι ποτέ δεν αλλάζει.

- Ποτέ δεν συνάντησα κάποιον που θα ήθελα να του έμοιαζα. Ακόμα κι αν αυτό είναι αυταπάτη, είναι μια βολική αυταπάτη.

- Δεν ήμουν μισάνθρωπος ούτε μισογύνης, αλλά μου άρεσε να είμαι μόνος μου. Ενιωθε ωραία να κάθομαι μόνος σε έναν μικρό χώρο, να καπνίζω και να πίνω. Ημουν πάντα καλή παρέα για τον εαυτό μου.

- Πρέπει να πεθάνεις μερικές φορές, πριν μπορέσεις πραγματικά να ζήσεις.

Διαβάστε επίσης

Μελίνα Μερκούρη - 30 χρόνια στην αιωνιότητα: «Εγώ γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα»

«Happy Birthday To You»: Το τραγούδι των γενεθλίων σβήνει 100 κεράκια

Kωστής Παλαμάς: Ο δεύτερος εθνικός μας ποιητής