ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Ο Σον Κόνερι απαγγέλλει Καβάφη

Σον Κόνερι
«Είναι μια υπέροχη ιστορία, από τις ωραιότερες που έχω συναντήσει και κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχω διαβάσει» είχε δηλώσει ο Σον Κόνερι για την Ιθάκη
Getty Images/pixabay

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ακούμε τον Σον Κόνερι να απαγγέλλει την «Ιθάκη» του Καβάφη.

«Όπου και να πάω ανακαλύπτω ότι ένας ποιητής έχει πάει εκεί πριν από μένα», έχει πει ο Σίγκμουντ Φρόιντ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου ήταν μια έμπνευση του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα. Το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα για τον εορτασμό.

Η πρόταση για την 21η Μαρτίου, ήταν της ποιήτριας Λύντιας Στεφάνου. Το σκεπτικό της πίσω από αυτή την πρόταση ήταν ότι πρόκειται για την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά και μάλιστα είχε μεγάλη επιτυχία.

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, όπως η 21η Ιουνίου είναι Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής. Οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Τυνήσιοι και άλλοι πρέσβεις από χώρες της Μεσογείου υποστήριξαν την εισήγηση και η ελληνική πρόταση υπερψηφίστηκε. Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Ο Σον Κόνερι απαγγέλλει την Ιθάκη του Καβάφη

Ο μουσικοσυνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, το 2004 συνεργάστηκε με τον καλό του φίλο και αξέχαστο ηθοποιό, Σον Κόνερι, σε ένα ξεχωριστό πρότζεκτ. Την συγκλονιστική απαγγελία της «Ιθάκης» του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη από τον πασίγνωστο ηθοποιό «ντυμένη» από τη μουσική του συνθέτη.

«Είναι μια υπέροχη ιστορία, από τις ωραιότερες που έχω συναντήσει και κάτι πολύ διαφορετικό από ό,τι έχω διαβάσει» είχε δηλώσει ο Σερ Σον Κόνερι για την Ιθάκη, ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. Όσο για τον ίδιο τον ποιητή, ο Κόνερι είχε αναφέρει: «είναι σοφός, απλός και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να απευθύνεται κανείς στο κοινό».

Η απαγγελία του Κόνερι βρίσκεται στο cd με τίτλο «Ithaca» που συνόδευε το βιβλίο της συζύγου του, Μισελίν Ροκμπρίν-Κόνερι «A journey in colour» το οποίο περιλαμβάνει ζωγραφικά της έργα. Η συλλογή αυτή κυκλοφόρησε στην Ελλάδα -σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων- για καλό σκοπό, καθώς όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις της συλλογής, καθώς και τα δικαιώματα του ζεύγους Κόνερι και του Βαγγέλη Παπαθανασίου διατέθηκαν για τους σκοπούς του φιλανθρωπικού συλλόγου «Οι φίλοι του παιδιού».

Διαβάστε επίσης

Οδυσσέας Ελύτης: «Όλα μένουν, εγώ φεύγω, εσείς να δούμε τώρα»

Νικόλας Άσιμος: «Χρειάζεται να ζεις τον θάνατό σου και να τον νικήσεις»

Η κυνική σοφία του Τσαρλς Μπουκόφσκι και οι μεθυσμένες αλήθειες για τη ζωή

Μελίνα Μερκούρη - 30 χρόνια στην αιωνιότητα: «Εγώ γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα»