Αμφίπολη-Παλαγγιά: «Υπάρχουν άλλοι 10 σκελετοί!»

Αμφίπολη-Παλαγγιά: «Υπάρχουν άλλοι 10 σκελετοί!»

Newsroom Newsroom

Ο πόλεμος των αρχαιολόγων για τον τάφο της Αμφίπολης καλά κρατεί καθώς οι νέες αποκαλύψεις φέρνουν και νέα σενάρια.

Την ώρα που το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για πέντε σκελετούς, η αρχαιολόγος Όλγα Παλαγγιά μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι ο λόφος Καστά κρύβει τουλάχιστον 10 νεκρούς. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε οι σκελετοί που βρέθηκαν προέρχονται από διαφορετικούς αιώνες και σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται μεταξύ τους η Ολυμπιάδα.

Σύμφωνα με την κ. Παλαγγιά βάση την ανακοίνωση για τα 550 οστά εκ των οποίων εξετάστηκαν τα 157 και πρέπει να μελετηθούν άλλα 400, προκύπτει πως «πρέπει να υπάρχουν καμιά δεκαριά νεκροί ακόμα στον τάφο».

«Ο τάφος πρέπει να δημιουργήθηκε για πρώτη φορά περίπου τον 4ο αιώνα, μετά καταστράφηκε, και τον 1ο π.χ. αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ξανά από τους Ρωμαίους, μετά τη μάχη των Φιλίππων που είχε γίνει στην περιοχή της Αμφίπολης», δήλωσε η αρχαιολόγος.

Την ίδια ώρα η αρχαιολόγος εκτιμά πως το μνημείο έγινε για να ταφούν νεκροί της μάχης – εξ ου και υπάρχει τουλάχιστον ένας τραυματισμένος σκελετός. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι τότε έγιναν και τα αριστουργήματα τέχνης που κοσμούν το μνημείο – το ψηφιδωτό, οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες- για να τιμηθούν οι νεκροί.

«Αρχικά ο τάφος έγινε για τη γυναίκα και το νεογνό και ήταν ένας τυπικός μακεδονικός τάφος της εποχής. Στη συνέχεια έγινε μεγαλοπρεπής από τους Ρωμαίους όταν τον ξαναχρησιμοποίησαν» δήλωσε, μεταξύ άλλων.

«Δεν είναι η Ολυμπιάδα»

Σχολιάζοντας τις επιστημονικές απόψεις ότι μπορεί να βρίσκεται εκεί η Ολυμπιάδα, η κ. Παλαγγιά ήταν κατηγορηματική «Αποκλείεται να είναι η Ολυμπιάδα. Γνωρίζουμε ότι δολοφονήθηκε και ετάφη στην Πύδνα. Μάλιστα έχουν βρεθεί τρεις επιγραφές που το μαρτυρούν. Μια που γράφει εδώ είναι ο τάφος της Ολυμπιάδας και άλλες δύο από γειτονικούς τάφους που τους συνδέουν με αυτόν της Ολυμπιάδας».

Διαβάστε επίσης:

Αμφίπολη – Καργάκος: «Στην Ολυμπιάδα ή στην Ευρυδίκη ανήκουν τα οστά»

Αμφίπολη: Ο τάφος κρατά τα μυστικά του

Αμφίπολη: Η Ολυμπιάδα και τα σενάρια γύρω από τις ταυτότητες των νεκρών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved