ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Βόμβα» Περιστέρη για Αμφίπολη: Μπορεί οι σκελετοί να είναι κατάλοιπα θυσιών

«Βόμβα» Περιστέρη για Αμφίπολη: Μπορεί οι σκελετοί να είναι κατάλοιπα θυσιών

Δύο μήνες αφού ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανασκαφής στην Αμφίπολη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, δίνει μια διαφορετική εκδοχή για το ποιος έχει ταφεί στο μνημείο.

«Ήταν τόσο αναστατωμένος ο χώρος που δεν μπορείς να βγάλεις πολλά συμπεράσματα», αναφέρει η Κατερίνα Περιστέρη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Real News".

«Είναι πολλές οι υποθέσεις εργασίες που μπορούμε να κάνουμε. Μπορεί οι σκελετοί να ήταν κατάλοιπα θυσιών, μπορεί να προέρχονται ακόμα και από αρχαιοκάπηλους» τονίζει, ρίχνοντας ουσιαστικά, μια «βόμβα».

Πάντως η επικεφαλής της ανασκαφής, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι για εκείνην «οι σκελετοί δεν έχουν νόημα. Αποπροσανατολίζουν την έρευνα. Στο ίδιο το σημείο θα βρούμε τις απαντήσεις. Αυτό πρέπει να ψάξουμε».

Χαρακτηρίζει τον αρχαιολογικό χώρο ως ένα «ταφικό συγκρότημα, με οικουμενικό χαρακτήρα αφού έχει πολιτισμικά στοιχεία από τη Μακεδονία, την Ασία και την Αίγυπτο. Είναι σίγουρο ότι η παραγγελία που δόθηκε ήταν για την ταφή ενός πολύ σημαντικού ατόμου» ενώ θεωρεί ότι «στην αρχή το μνημείο ήταν ανοικτό. Τότε, θα πρέπει να μπήκαν τυμβωρύχοι».

Η κ. Περιστέρη μιλάει και για τις επιθέσεις που δέχθηκε από εκείνους που θεώρησαν ότι συναινούσε στην πολιτική «εκμετάλλευση» της ανασκαφής.

«Όταν είσαι αρχαιολόγος και δουλεύεις πάνω σε αυτό που αγαπάς, κάνεις υπομονή και ανέχεσαι πολλά πράγματα για να ολοκληρωθεί η ανασκαφή. Ο πολιτισμός είναι ανεξάρτητος και υπεράνω πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις