SOCIAL MEDIA

Το #bananaselfie έγινε viral εξαιτίας ενός πίνακα του 1973! (pics)

Το #bananaselfie έγινε viral εξαιτίας ενός πίνακα του 1973! (pics)
Το έργο τέχνης με τις μπανάνες που προκάλεσε την οργή των social media
AP /Dario Salina

Μπορεί να ακούγεται απίθανο αλλά ένα έργο τέχνης του 1973, ήταν η αιτία για να δημιουργηθεί ένα από τα viral hashtags των τελευταίων ημερών στο Instagram, το #bananaselfie

Η λογοκρισία της τέχνης εξακολουθεί να αποτελεί γεγονός, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για κάτι που φλερτάρει με τα κοινωνικά και σεξουαλικά όρια.

Το Εθνικό Μουσείο της Πολωνίας αποφάσισε να αφαιρέσει ένα έργο τέχνης που απεικονίζει μια γυναίκα που τρώει μπανάνα, που έχει επιμεληθεί η καλλιτέχνιδα Natalia LL.

Η «Καταναλωτική Τέχνη» (Consumer Art) της Natalia LL του 1973, θεωρήθηκε «ακατάλληλη» από το πολωνικό υπουργείο Πολιτισμού, ανοίγοντας στην κοινή γνώμη μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από την τέχνη και τον πολιτισμό, μετά την άνοδο της δεξιάς στην κυβέρνηση της Πολωνίας.

Εκτός της διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του Εθνικού Μουσείου, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες κρατώντας μπανάνες, τα social media έχουν κατακλυστεί από φωτογραφίες με hashtag #bananaselfie.

«Είχαμε πολλά παράπονα. Πολλοί άνθρωποι μας έστειλαν email, ενώ δεχόμαστε επισκέπτες 12, 13 ετών ή και πολύ μικρότερους», δήλωσε ο διευθυντής, στην εφημερίδα της Βαρσοβίας Gazeta Wyborcza.

Το υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του, αρνήθηκε ότι άσκησε πίεση στο μουσείο να αφαιρέσει τις επίμαχες εικόνες.

Οι κριτικοί τέχνης έσπευσαν να επισημάνουν ότι το έργο της Natalia LL είναι μια φεμινιστική δήλωση, ενώ αρκετοί υποστήριξαν ότι πρόκειται ταυτόχρονα και μια κριτική στην έλλειψη τροφίμων κατά την τότε κομμουνιστική διακυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις