ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς θα ήταν οι εξωγήινοι (μέσα από τα μάτια ενός ζωολόγου)

Πώς θα ήταν οι εξωγήινοι (μέσα από τα μάτια ενός ζωολόγου)
AP

«Πράσινα ανθρωπάκια» όπως στις παλιές ιστορίες επιστημονικής φαντασίας, «Greys» (οι γνωστοί γκρι απαγωγείς με τα μεγάλα μάτια των X-Files), φρικιαστικοί θηρευτές (όπως ο «Predator» και το «Alien») και πολλά πολλά άλλα όντα έχουν «παρελάσει» κατά καιρούς μπροστά στα μάτια των φίλων της επιστημονικής φαντασίας.

Το ερώτημα «πώς θα έμοιαζαν» είναι αλληλένδετο με το ερώτημα περί ύπαρξης εξωγήινων μορφών ζωής αλλού στο σύμπαν- και οι θεωρίες ποικίλλουν, βασιζόμενες σε διάφορες προσεγγίσεις και φιλοσοφίες επί του θέματος. Κατά καιρούς, το ενδιαφέρον εντείνεται, με διάφορες αφορμές- όπως πχ τον εντοπισμό του διαστρικού αντικειμένου «Ουμουαμούα» το 2017, για το οποίο είχε ειπωθεί πως μπορεί να ήταν ακόμα και εξωγήινο σκάφος.

Το μόνο σίγουρο για το θέμα της εξωγήινης ζωής είναι πως, από τη στιγμή που δεν έχουμε δείγματα, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί με βεβαιότητα- ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να διαμορφωθούν θεωρίες, με βάση αυτά που γνωρίζουμε από το μοναδικό δείγμα που έχουμε στη διάθεσή μας σχετικά με τη ζωή στο σύμπαν: Τη ζωή στη Γη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δουλειά του Αρίκ Κέρσενμπαουμ, επιστήμονα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και συγγραφέα του «The Zoologist’s Guide to the Galaxy», όπου παρουσιάζει μια σειρά συμπερασμάτων σχετικά με το τι μορφές ζωής θα μπορούσαμε να βρούμε σε άλλους πλανήτες.

Ο Κέρσενμπαουμ τονίζει πως οι «οικουμενικοί νόμοι της βιολογίας» που διέπουν τη ζωή στη Γη θα ίσχυαν και για τους εξωγήινους. Ο σημαντικότερος εξ αυτών είναι η εξέλιξη μέσω φυσικής επιλογής: Όπως και αν λειτουργεί η όποια εξωγήινη βιοχημεία, και όσο διαφορετικό και αν είναι το περιβάλλον ενός άλλου πλανήτη, ο Κέρσενμπαουμ υποστηρίζει πως θα ισχύει κάποια εκδοχή του Δαρβινισμού, οδηγώντας την εξέλιξη σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Ως εκ τούτου, η εξωγήινη ζωή θα έχει κοινά στοιχεία με τη γήινη: Οι πιο πολλοί εξωγήινοι θα είχαν συμμετρική μορφή και θα χρησιμοποιούσαν γνωστά σε εμάς μοντέλα κίνησης (πχ πόδια ή πτερύγια)- ωστόσο δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν θα έκαναν σεξ.

Στο βιβλίο του ο Κέρσενμπαουμ αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένες εικόνες, και εστιάζει στις συμπεριφορές, προβλέποντας πως κάποιοι θα επιδεικνύουν κοινωνική συνεργασία, τεχνολογία και γλώσσα. Επίσης, θεωρεί ότι κάποιοι θα έχουν και νοημοσύνη, εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο φαντάζει αναπόφευκτο.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα των New York Times, ο όρος «αναπόφευκτος» φαίνεται να επαναλαμβάνεται συχνά στο βιβλίο του, με τον Κέρσενμπαουμ να αναρωτιέται εάν η εξέλιξη των εξωγήινων θα ακολουθούσε την ίδια πορεία με αυτή των ανθρώπων: «Εν τέλει, πιθανώς αναπόφευκτα, ένας κοινωνικός και νοήμων οργανισμός, με την ικανότητα της χρήσης γλώσσας, αναπτύσσει πολύπλοκη τεχνολογία. Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα ήταν δυνατόν οποιαδήποτε άλλη πορεία. Σύντομα θα φτιάχνουν διαστημόπλοια και θα εξερευνούν το σύμπαν- εάν καταφέρουν να αποφύγουν πρώτα την αυτοκαταστροφή».

Η ζωή στη Γη εξελισσόταν για 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν την εμφάνιση των ανθρώπων. Ως εκ τούτου, είμαστε μάλλον αργοπορημένοι στη βιολογική ιστορία αυτού του πλανήτη, και μόνο ένα είδος μεταξύ πολλών.

Επίσης, παρουσιάζουμε βιολογικές παραδοξότητες: Όρθια δίποδα με μεγάλους εγκεφάλους, γλώσσα, όλο και πιο πολύπλοκη τεχνολογία και τη δυνατότητα να αλλάζουμε το περιβάλλον μας- ακόμα και να εξερευνούμε άλλους πλανήτες.

Οι εγκέφαλοί μας, όπως είναι αναμενόμενο, έχουν και πολλή φαντασία- και ο Κέρσενμπαουμ παρουσιάζει κάποιες ενδιαφέρουσες και «εξωτικές» ιδέες, όπως πχ το ότι τη ζωή στη Γη έφεραν εξωγήινοι, κάτι που θα μας καθιστούσε πείραμα κάποιας εξωγήινης νοημοσύνης.

Σε κάθε περίπτωση, ο ερευνητής αποδέχεται πως τα επιχειρήματα που παρουσιάζει για να στηρίξει τις θέσεις του δεν είναι πειστικά και μάλλον δεν θα επιβεβαιωθούν ή θα καταρριφθούν στο προσεχές μέλλον, καθώς η πιθανότητα να συναντήσουμε σύντομα εξωγήινες μορφές ζωής, και μάλιστα νοήμονες, είναι ελάχιστη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Συγκλονίζει η γιαγιά του 3χρονου που έπεσε στο βαρέλι με το νερό – Οι τραγικές συμπτώσεις