ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

FM Scout: Το μεγαλύτερο site για Football Manager στον κόσμο είναι… ελληνικό

FM Scout: Το μεγαλύτερο site για Football Manager στον κόσμο είναι… ελληνικό (pics+video)
footballmanager.com

Υπάρχουν δεκάδες ιστοσελίδες και ακόμα περισσότερα forums που οι παίκτες του Football Manager μπορούν να ψάξουν add-ons, παίκτες, τακτικές και πολλά ακόμα. Όμως το No1 ένα site στον κόσμο ανήκει στον «Stam». Ο Σταμάτης Κρητικός μιλάει στο Newsbomb.gr για το χόμπι που έγινε επάγγελμα και κατάφερε να κατακτήσει τη… μανατζερική κοινότητα.

Τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια, το Manager, είτε ως Championship αρχικά, είτε ως Football στη συνέχεια, δίνει στους gamers την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις προπονητικές τους ικανότητες. Βλέπετε δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα… προπονητές, αλλά σε όλο τον κόσμο και μιλάμε για ένα παιχνίδι που πλέον έχει γίνει θρύλος στη βιομηχανία και πουλάει κάθε χρόνο εκατομμύρια αντίτυπα.

Όσοι παίζουν Football Manager, σίγουρα γνωρίζουν πως υπάρχουν δεκάδες sites όπου μπορούν να βρουν wonderkids, τακτικές, logos ομάδων και πολλά ακόμα που θα βελτιώσουν την εμπειρία τους στο παιχνίδι. Οι γνώστες, θα ξέρουν ή θα έχουν μπει τουλάχιστον μια φορά στην ιστοσελίδα «FM Scout» η οποία περιέχει τα ΠΑΝΤΑ σχετικά με το παιχνίδι.

Το FM Scout έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το No1 site στο είδος του με χιλιάδες «επισκέψεις» ανά τον κόσμο και πίσω από αυτή την επιτυχία «κρύβεται» ο «Stam» ή κατά κόσμον, Σταμάτης Κρητικός.

Μεγάλωσε στη Σύμη και από το 2013 είναι κάτοικος Ρόδου. Έχοντας πλέον οικογένεια και μάλιστα δύο παιδιά, ο χρόνος του Σταμάτη στο Football Manager είναι περιορισμένος, δεν παύει όμως να ασχολείται με την αγάπη του, μέσω του FM Scout.

Ο «Stam» μιλάει στο Newsbomb.gr για το πώς ξεκίνησε το «καμάρι» του, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και το πώς κατάφερε να γίνει η ιστοσελίδα η νούμερο ένα του είδους.

stam-pic.jpg
Ο δημιουργός του FM Scout, Σταμάτης Κρητικός

Πότε ξεκίνησες να παίζεις Manager;

Στο λύκειο, ενώ ήμουν πολύ καλός μαθητής, πριν τις εξετάσεις δεν άντεξα την πίεση. Ξεκίνησα να παίζω video games και ένα από αυτά ήταν το Manager.

Πέρασες σε κάποια σχολή ή ασχολήθηκες κατευθείαν με το FM Scout;

Μπήκα στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στη Μυτιλήνη. Πριν τη σχολή ασχολιόμουν ερασιτεχνικά με τη δημιουργία ιστοσελίδων. Είχα ένα online περιοδικό metal μουσικής, κι έτσι ήρθα σε επαφή με δισκογραφικές στο εξωτερικό, κάτι που με βοήθησε να βελτιώσω τα αγγλικά μου. Ως τελειόφοιτος όμως δεν είχα τον απαιτούμενο χρόνο να διαθέσω στο site και έτσι το άφησα στην άκρη.

Ήθελα να κάνω κάτι να βγάλω μόνος μου χρήματα για να μην επιβαρύνω άλλο την οικογένεια μου. Ήμουν τυχερός καθώς ένας καθηγητής στη σχολή με έβαλε στην ομάδα ενός ευρωπαϊκού προγράμματος και έτσι κατάφερα να ανεξαρτητοποιηθώ οικονομικά.

Η ιδέα του FM Scout πότε «γεννήθηκε»;

Δημιούργησα το FM Scout τον Νοέμβριο του 2004 και ήταν κάτι σαν tribute στο ομώνυμο πρόγραμμα που είχε φτιάξει για το παιχνίδι ο Michael Nygreen. Δύο χρόνια μετά, ο Michael πήγε στην Sports Interactive και κυκλοφόρησε τον κώδικα του CM/FM Scout tool ως open source.

Αυτό το πήρε ο Eugene Tarabanovsky και έφτιαξε το Genie Scout. Ο Eugene μένει στο Κίεβο και τότε είχε δικό του site, αλλά μοιράζαμε το πρόγραμμά του και στο FM Scout.

Είχε από την αρχή επισκεψιμότητα το site;

Όχι ιδιαίτερα. Τον Οκτώβρη του 2006 προσέθεσα τη δυνατότητα να γίνονται μέλη για να συμμετέχουν σε συζητήσεις μέσα στο site. Τις πρώτες μέρες είχε μόλις 300 μέλη, η κίνηση ήταν σε χαμηλά επίπεδα και χρησιμοποιούσαμε ένα μικρό server.

Λίγες εβδομάδες αργότερα βγήκε το FM 2007. Θυμάμαι ένα πρωί ο Eugene κυκλοφόρησε το νέο Genie Scout που ανέβηκε και στο site. Τότε ξαφνικά ξεκίνησε μια πιο έντονη επισκεψιμότητα.

Παίρνω email από τους ανθρώπους του server πως πρέπει να κάνω αναβάθμιση γιατί δεν «σήκωνε» τον κόσμο. Αγοράζω μεγαλύτερο και μετά από 5 λεπτά «νεκρό» το site. Ασχολήθηκαν τεχνικοί, είπαν πως πρέπει να αγοράσω ακόμα μεγαλύτερο, κάτι που έκανα αλλά πλέον το κόστος είχε πολλαπλασιαστεί.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2009. Μέχρι τότε τα πλήρωνα όλα από την τσέπη μου, καθώς δεν ήταν αρκετά αυτά που έβγαιναν από διαφημίσεις για να καλύπτουν τα έξοδα λειτουργίας.

Άρα από το 2009 και μετά ξεκίνησε η επιτυχία;

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας το 2009 λαμβάνω μήνυμα από τον Eugene που μου έλεγε πως η SEGA τον απειλούσε με μηνύσεις, καθώς είχε το πρόγραμμα ως premium στο site του για κάποιο διάστημα και κέρδιζε χρήματα από αυτό.

Αποφάσισε να κλείσει λοιπόν το site του και να επιστρέψει τα χρήματα σε όλους. Τότε μου ζήτησε να το φιλοξενήσω στο δικό μου site με την προϋπόθεση ότι θα αναλάμβανα όλο το επικοινωνιακό κομμάτι. Δεν χρειάστηκε να το σκεφτώ καν.

Βγαίνοντας από τον στρατό, αποφασίζω να ασχοληθώ αποκλειστικά με αυτό το project. Σταδιακά βελτιώθηκε η κατάσταση με τα έσοδα και η εξέλιξη του site ήταν και είναι σταθερή.

Το FM Scout έχει γίνει σημείο αναφοράς για μια σειρά από σημαντικά θέματα για τους φίλους του παιχνιδιού. Από wonderkids και βοηθητικά εργαλεία scouting/editing, μέχρι τακτικές και άρθρα με συμβουλές. Βελτιωνόμαστε συνεχώς και παρέχουμε όσο πιο πολύ βοηθητικό υλικό μπορούμε, γι αυτό δημιουργήσαμε και κανάλι στο YouTube.

Πώς νιώθεις που είστε το No1 site για το Football Manager;

Από το 2017 μέχρι και σήμερα, έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε στην κορυφή, έχοντας μάλιστα ξεπεράσει σε επισκεψιμότητα και το επίσημο forum του παιχνιδιού που διαχρονικά συγκέντρωνε τον περισσότερο κόσμο από όλα τα sites της μανατζερικής κοινότητας.

Η επιτυχία αυτή δεν αλλάζει κάτι για μένα. Προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι διαθέσιμος και να βοηθώ από κάθε πόστο. Ο σκοπός είναι χρόνο με το χρόνο να βελτιωνόμαστε. Αν όλα πάνε καλά, εντός 2022 θα κυκλοφορήσουμε τη νέα πλατφόρμα που είναι ένα απαραίτητο βήμα για να ανέβει επίπεδο το site.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.