ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Twitter: Το μεγάλο όραμα για μια «σούπερ εφαρμογή» από τον Έλον Μασκ

Twitter: Το μεγάλο όραμα για μια «σούπερ εφαρμογή» από τον Έλον Μασκ

Το πλάνο του Έλον Μασκ που θα βάλει το Τwitter σε μια νέα εποχή

Το «σήριαλ» έλαβε τέλος και ο Έλον Μασκ είναι από την Πέμπτη ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter, ολοκληρώντας την εξαγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης έναντι 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο CEO της Tesla και της SpaceX, φαίνεται πως έλαβε αμέσως δράση για τον ανασχεδιασμό της εφαρμογής λέγοντας και ο ίδιος ότι το «πουλί απελευθερώθηκε». Οι σαρωτικές αλλάγες λέγεται πως ήδη έχουν ξεκινήσει καθώς ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο απέλυσε τον Παράγκ Αγκραβάλ, τον επικεφαλής του Twitter, τον οικονομικό διευθυντή Νεντ Σιγκάλ και τον επικεφαλής νομικών υποθέσεων και πολιτικής Βιτζάια Γκάντε, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο.

Όλα αυτά γίνονται ώστε ο Μασκ να προετοιμάσει το έδαφος για τη νέα εποχή στην οποία θέλει να βάλει Τwitter, το οποίο επιθυμεί να μετατρέψει σε μια «σούπερ» εφαρμογή.

Τι θα σημαίνει αυτό; Αν και δεν έχει αποκαλύψει ακριβώς το πλάνο του, ο Μασκ αναφέρεται πως θα μετατρέψει την πλατφόρμα σε ένα αντίστοιχο WeChat, την κινεζική εφαρμογή.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη υπηρεσία, η οποία μεταξύ άλλων παρέχει συνομιλία μέσω βίντεο, παιχνίδια, κοινή χρήση φωτογραφιών, κοινή χρήση τοποθεσίας, παράδοση φαγητού, τραπεζικές συναλλαγές και αγορές. Ακόμα κι αν μια τέτοια εφαρμογή δεν έχει βρει αντίκρισμα μέχρι στιγμή στις ΗΠΑ, ο Μασκ άφησε να εννοηθεί ότι θα δημιουργήσει την πρώτη.

Από την άλλη η πλατφόρμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «εργαλείο» για να ενισχυσεί το μεγάλο δίκτυο του Μασκ, όπως εκτίμησε ο σύμβουλος κοινωνικής δικτύωσης, ο Ματ Ναβάρα.

Στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Tesla ο ίδιος ο Μασκ είχε παραδεχτεί ότι θέλει να ενισχύσει το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας Χ.

«Είναι ένα πολύ μεγάλο όραμα και φυσικά, θα μπορούσε να ξεκινήσει από το μηδέν, αλλά νομίζω ότι το Twitter θα το επιτάχυνε κατά τρία έως πέντε χρόνια», είπε. Τον Οκτώβριο, ο Μασκ ακολούθησε ένα πιο προσεκτικό tweet, λέγοντας: «Το Twitter πιθανώς να επιταχύνει την X κατά 3 έως 5 χρόνια, αλλά μπορεί να κάνω λάθος».

«Επικεφαλής Ζωντόβολο»

Πριν κλείσει τη συμφωνία, ο εκκεντρικός ιδρυτής της SpaceX μπήκε στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Twitter την Τετάρτη με ένα πλατύ χαμόγελο κουβαλώντας έναν πορσελάνινο νεροχύτη, γράφοντας στη συνέχεια στο Twitter «αφήστε το να εμπεδωθεί». Άλλαξε την περιγραφή του προφίλ του στο Twitter σε «Chief Twit»

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές επανέλαβαν παλαιότερες προειδοποιήσεις ότι, υπό την ηγεσία του Μασκ, το Twitter πρέπει να τηρεί την νομοθεσία σχετικά με τις ψηφιακές υπηρεσίες, που επιβάλλει υψηλά πρόστιμα σε εταιρείες εάν δεν ελέγχουν παράνομο περιεχόμενο.

«Στην Ευρώπη, το πουλί θα πετάξει σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς μας κανόνες», έγραψε σήμερα το πρωί στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για τη νομοθεσία αυτή, απαντώντας με το ίδιο ύφος στον Μασκ.

Ο Ευρωβουλευτής και υπέρμαχος πολιτικών δικαιωμάτων Πάτρικ Μπρέγιερ πρότεινε στους ανθρώπους να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις όπου η προστασία της ιδιωτικής ζωής αποτελεί προτεραιότητα.

«Το Twitter γνωρίζει ήδη επικίνδυνα καλά τις προσωπικότητές μας λόγω της διάχυτης παρακολούθησης κάθε κλικ μας. Τώρα αυτή η γνώση θα πέσει στα χέρια του Μασκ».

Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι βλέπει το Twitter ως θεμέλιο για τη δημιουργία μιας «σούπερ ηλεκτρονικής εφαρμογής» (super app) που προσφέρει τα πάντα, από μεταφορές χρημάτων μέχρι αγορές και υπηρεσίες οδικής μεταφοράς.

Αλλά το Twitter αγωνίζεται να προσελκύσει τους πιο ενεργούς χρήστες του που είναι ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση. Αυτοί οι «heavy tweeters» αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% των μηνιαίων συνολικών χρηστών, αλλά παράγουν το 90% όλων των tweet και το μισό των παγκόσμιων εσόδων.

Ο Μασκ θα αντιμετωπίσει μια πρόκληση για την δημιουργία εσόδων «δεδομένου ότι οι αμφιλεγόμενες απόψεις στις οποίες φαίνεται να θέλει να δώσει περισσότερη ελευθερία είναι συχνά δυσάρεστες για τους διαφημιστές», δήλωσε η αναλύτρια του Hargreaves Lansdown, Σουζάνα Στρίτερ.

Διαβάστε ακόμη:

Μασκ: Να εκφράζονται όλες οι απόψεις στο Twitter - Να μη γίνει κόλαση

Η ΕΕ προειδοποιεί τον Μασκ:«Το πουλί θα πετάξει με δικούς μας κανόνες»