ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η φροντίδα των ηλικιωμένων στα... χέρια των ρομπότ - Τι σχεδιάζουν στην Κίνα

Η φροντίδα των ηλικιωμένων στα... χέρια των ρομπότ - Τι σχεδιάζουν στην Κίνα

Στην Κίνα πρωτοπορούν και έχουν ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζουν ρομπότ τα οποία σύντομα θα αναλάβουν τη φροντίδα των ηλικιωμένων

Στα ανθρωποειδή ρομπότ GR-1 φαίνεται πως στρέφονται οι Κινέζοι και μάλιστα... άμεσα ώστε να εξυπηρετήσουν άτομα τρίτης ηλικίας στη χώρα.

Συγκεκριμένα, η κινεζική εταιρεία Fourier Intelligence αποκάλυψε σχέδια για την κατασκευή 100 ανθρωποειδών ρομπότ γενικής χρήσης έως το τέλος του 2023 για να βοηθήσει ασθενείς στην αποκατάσταση.

Τα ανθρωποειδή ρομπότ θα είναι εξοπλισμένα με τη δυνατότητα να μεταφέρουν ασθενείς από τα κρεβάτια τους σε αναπηρικά καροτσάκια και επίσης να βοηθούν στη συλλογή αντικειμένων.

ΘΑ βοηθούν επίσης στη θεραπεία των ηλικιωμένων, με διάφορες δραστηριότητες και ασκήσεις όπως αναφέρει το Euronews

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της χώρα τεκμηρίωσε ότι ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω θα αυξηθεί από 280 εκατομμύρια σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια έως το 2035.

Ο Zen Koh, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Fourier Intelligence είπε: «Καθώς προχωράμε, ολόκληρο το GR-1 θα μπορούσε να είναι φροντιστής, θα μπορούσε να είναι βοηθός θεραπείας, μπορεί να είναι σύντροφος στο σπίτι για τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι».

Το ρομπότ είναι λίγο πάνω από 1 μέτρο και 64 εκατοστά σε ύψος και ζυγίζει 55 κιλά.

Μπορεί να περπατήσει, να αποφύγει τα εμπόδια και να εκτελέσει απλές εργασίες όπως να κρατά μπουκάλια.

Ο σχεδιασμός του ρομπότ βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση έρευνας και ανάπτυξης και το πρωτότυπο θα χρειαστούν έως και δύο-τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ο Koh λέει, «Το ίδιο το σύστημα μπορεί να επιτύχει την ισορροπία του περπατήματος και να εκτελέσει διαφορετικές εργασίες. Μπορούμε να το προγραμματίσουμε να κάθεται, να στέκεται και να πηδά. Μπορείτε να προγραμματίσετε τους βραχίονες να μαζεύουν σκεύη και εργαλεία και να εκτελούν εργασίες όπως επιθυμούν οι μηχανικοί».

Η εταιρεία που κατασκευάζει τα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη για την υγειονομική περίθαλψη ειδικεύεται στην τεχνολογία αποκατάστασης και έχει ένα πρόγραμμα που ονομάζεται RehabHub, το οποίο παρέχει στους ασθενείς μια ποικιλία επιλογών – μια σειρά από ενσωματωμένες συσκευές φυσικοθεραπείας.