ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ανησυχητική έρευνα: Οι gamers κινδυνεύουν από απώλεια ακοής

Ανησυχητική έρευνα: Οι gamers κινδυνεύουν από απώλεια ακοής

Η  πλειονότητα των gamers εκτίθενται για πολλές ώρες ξεπερνώντας τα όρια ασφαλείας στην ένταση ήχου των βιντεοπαιχνιδιών

Οι άνθρωποι που παίζουν τακτικά παιχνίδια στον υπολογιστή τους κινδυνεύουν να εμφανίσουν σοβαρά προβλήματα στην ακοή τους ή και να την χάσουν τελείως, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα έως σήμερα δεδομένα έδειχναν πως τα videogames, ήταν ικανά να βλάψουν μόνο την όραση των ατόμων που ασχολούνται με αυτά, κατάσταση η οποία άλλαξε μετά την τελευταία μελέτη στην οποία συμμετείχαν 50.000 gamers. Έδειξε πως η μεγαλύτερη πλειονότητα αυτών συχνά ξεπερνούν τα όρια ασφαλείας στην ένταση ήχου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ακοή τους, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Πόσες ώρες επιτρέπεται κανείς να παίζει

Ο ΠΟΥ και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας τονίζουν πως είναι επιτακτική ανάγκη η σωστή ενημέρωση των gamers για τους κινδύνους απώλειας ακοής. Σύμφωνα με την μελέτη ο «επιτρεπόμενος» χρόνος έκθεσης των ανθρώπων σε 83 ντεσιμπέλ (dB) ήχου είναι 20 ώρες την εβδομάδα, ενώ σε 10 ώρες την εβδομάδα για 86dB και μόλις 38 λεπτά την εβδομάδα για 98dB.

Για τα παιδιά, σύμφωνα με την έρευνα συνίσταται να παίζουν βιντεοπαιχνίδια στις αντίστοιχες εντάσεις, για λιγότερο από τους μισούς χρόνους.

Ωστόσο από τα αποτελέσματα προέκυψε πως ενήλικοι και παιδιά, εκτίθενται για πολλές περισσότερες ώρες από τις επιτρεπτές, γεγονός σοκαριστικό εάν αναλογιστεί κανείς πως οι videogamers του πλανήτη υπολογίζονται σε 3 δις.

Ο Φράνκλι Όλιβερ που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε: «Δύο είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχετε για την εμφάνιση εμβοών ή ολικής απώλειας ακοής: Το πόσο δυνατός είναι ο ήχος και για πόσο χρόνο εκτίθεστε σε αυτόν.»