Δουβλίνο: Μία περιήγηση στα κορυφαία αξιοθέατα της ιρλανδικής πρωτεύουσας!
TRAVEL

Δουβλίνο: Μία περιήγηση στα κορυφαία αξιοθέατα της ιρλανδικής πρωτεύουσας!

Βρίσκεστε σε αναζήτηση του επόμενου ευρωπαϊκού προορισμού που θα σας μαγέψει; Θέλετε να γνωρίσετε έναν τόπο διαφορετικό από ό,τι είχατε δει μέχρι σήμερα;

Τότε σίγουρα το «μεγάλο νησί» της βορειοδυτικής Ευρώπης ή αλλιώς η «Μικρή Βρετανία», όπως συνήθιζαν να αποκαλούν παλαιότερα την Ιρλανδία, είναι το μέρος που αξίζει να επισκεφθείτε. «Πλούσια» ιστορία, ιδιαίτερη γαστρονομία και γραφικά σημεία, συνθέτουν ένα πολύπλευρο «κολάζ» που θα σας πείσει πως μία μόνο επίσκεψη δεν είναι αρκετή για να γνωρίσετε τις ομορφιές της Ιρλανδίας. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τα έξι σημαντικότερα σημεία που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος, στην πρώτη του βόλτα στην ιρλανδική πρωτεύουσα, δηλαδή το μαγευτικό Δουβλίνο.

Το περίφημο «σήμα κατατεθέν», δηλαδή το Κάστρο του Δουβλίνου

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το παραμυθένιο Κάστρο του Δουβλίνου αποτελεί το πρώτο, ίσως και το πιο δημοφιλές αξιοθέατο από όλα στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας. Βρίσκεται στην «καρδιά» του Δουβλίνου, δίπλα ακριβώς από το δημαρχείο και χτίστηκε το 1207, έπειτα από διαταγή του βασιλιά Ιωάννη, για να χρησιμοποιηθεί ως οχυρό. Η κατασκευή του ξεκίνησε έπειτα από την εισβολή των Νορμανδών το 1169, από τους οποίους εντοπίζονται έντονες αρχιτεκτονικές επιρροές και τελειοποιήθηκε το 1230, ενώ έπειτα από μία πυρκαγιά καταστράφηκε ένα σημαντικό τμήμα του. Έπειτα από την ανακατασκευή του, χρησιμοποιήθηκε ως βασιλική κατοικία, έδρα της πολιτικής ηγεσίας του κράτους και κατέληξε ως ένα από τα πιο αξιοσημείωτα πολιτιστικά σημεία του Δουβλίνου. Σήμερα φιλοξενεί εκθέσεις και συνέδρια, ενώ εκεί έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο υγρός «χρυσός» της Ιρλανδίας

Το δεύτερο κατά σειρά αξιοθέατο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, είναι το διαδραστικό κτήριο στο οποίο φιλοξενείται η ιστορία αλλά και η παραγωγή της διεθνούς φήμης μπύρας Guinness. Κάθε χρόνο, η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη, οπότε καλό θα ήταν να έχετε εξασφαλίσει έγκαιρα το εισιτήριό σας, ώστε να αποφύγετε την ατελείωτη ουρά που παρατηρείται στα εκδοτήρια. Εκεί, όχι μόνο θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε βήμα-βήμα τη διαδικασία παραγωγής της Guinness, αλλά θα απολαύσετε και μία πανοραμική θέα της πόλης από ψηλά, πίνοντας μερικές δροσιστικές γουλιές από την αγαπημένη ιρλανδική μπύρα.

Το θρησκευτικό «στολίδι» της πόλης

Σύμφωνα με έναν παλιό θρύλο, στο συγκεκριμένο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα ο ναός του πολιούχου της πόλης, του Αγίου Πατρικίου, ο άγιος στο παρελθόν συνήθιζε να βαφτίζει τους ανθρώπους χριστιανούς. Ακριβώς για αυτό, το 1220 ξεκίνησε η κατασκευή του γοτθικού καθεδρικού ναού προς τιμήν του, για να ολοκληρωθεί σαράντα χρόνια μετά. Ο αρχιεπίσκοπος Λουκάς, που είχε αναλάβει την ανέγερση το οικοδομήματος, δεν μπόρεσε να αντικρύσει το δημιούργημά του, αφού μέχρι να μπει και η τελευταία λεπτομέρεια, εκείνος είχε ήδη τυφλωθεί από τα γηρατειά. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως ανάμεσα στην «πλούσια» παρακαταθήκη του ναού, συμπεριλαμβάνονται ο τάφος του Jonathan Swift, συγγραφέα του επικού βιβλίου «Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ», ο οποίος υπήρξε κοσμήτορας του ναού, καθώς και μία μεγάλη συλλογή των πρώιμων έργων του.

Ο βικτωριανός ναός Christ Church Cathedral

O καθεδρικός ναός της εκκλησίας του Χριστού κατασκευάστηκε το 1030 και σε βάθος χρόνου εμπλουτίστηκε αρχιτεκτονικά με ρομανικά και γοτθικά στοιχεία στο εσωτερικό του. Η σημαντική ανακαίνιση, η οποία του έδωσε και την τελική μορφή που έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα, προέκυψε κατά τη διάρκεια της βικτωριανής εποχής. Αν είστε τυχεροί, ίσως μπορέσετε να ακούσετε και ψαλμωδίες από τη δημοφιλή χορωδία του καθεδρικού ναού, μίας παράδοσης που κρατάει από τα τέλη του 15ου αιώνα. Το εισιτήριο που θα προμηθευτείτε κατά την είσοδο, σας εξασφαλίζει μία ολοκληρωμένη ξενάγηση στον ναό, στην κρύπτη του (η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία), καθώς και στο εκθεσιακό τμήμα του ναού «Τreasures of Christ Church».

Το Phoenix Park είναι ένας αληθινός «κήπος των θαυμάτων»

Το Phoenix Park είναι ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα που υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, αφού η συνολική του έκταση καλύπτει σχεδόν 7 τετραγωνικά χιλιόμετρα με κατάφυτα λιβάδια, δασώδη σημεία και λίμνες. Μέσα στον χώρο φιλοξενείται ο περίφημος ζωολογικός κήπος του Δουβλίνου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1831 και θεωρείται ένας από τους παλαιότερους στον κόσμο, καθώς και η οικία του Προέδρου της Ιρλανδίας. Παρότι οι περιηγήσεις στο πάρκο δεν επιβάλλουν κάποιο χρηματικό αντίτιμο, μπορείτε με μία ελάχιστη συνεισφορά να πραγματοποιήσετε μία ολοκληρωμένη ξενάγηση στην προεδρική κατοικία. Νοικιάζοντας ποδήλατα από τον σταθμό Heuston, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε όλες τις εγκαταστάσεις του πάρκου, ενώ στη βόλτα σας μπορεί να συναντήσετε και κάποιο από τα ελάφια που ζουν ελεύθερα!