christmas in Europe
TRAVEL

Ταξιδεύοντας με «οδηγό» τα εορταστικά έθιμα της Ευρώπης

Τα  ήθη και τα έθιμα που πραγματοποιούνται, την πιο γιορτινή περίοδο του χρόνου, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Η αλήθεια είναι πως τα γιορτινά έθιμα ποικίλουν από χώρα σε χώρα. Ο εορτασμός των Χριστουγέννων για αρκετά έθνη περιλαμβάνει το στήσιμο και το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, το κρέμασμα των χριστουγεννιάτικων στεφανιών, χριστουγεννιάτικα στολίδια, ζαχαρωτά και την αναπαράσταση της σκηνής της Γέννησης του Χριστού. Επίσης την περίοδο των γιορτών πραγματοποιείται η ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων ευχετήριων καρτών, το κάψιμο των κούτσουρων και η ανταλλαγή δώρων.

Φυσικά κάθε χώρα έχει τα δικά της ιδιαίτερα έθιμα, τα οποία τηρούνται «κατά γράμμα». Ιδού λοιπόν τα ήθη και τα έθιμα που πραγματοποιούνται, την πιο γιορτινή περίοδο του χρόνου, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.

Αγγλία: Εορταστικό τραπέζι με γαλοπούλα και παραδοσιακή πουτίγκα

Η παραδοσιακή πουτίγκα
Η παραδοσιακή πουτίγκα

Η αγγλική κλασσική διακόσμηση περιλαμβάνει φωτεινά κόκκινα Αλεξανδρινά γύρω από το τζάκι, καθώς και κλαδιά «γκι» που κρέμονται από την οροφή, που σύμφωνα με τη παράδοση όποιος στέκεται κάτω από αυτά πρέπει να ανταλλάξει φιλιά με αγαπημένα πρόσωπα. Για τους Άγγλους δεν νοείται εορταστικό τραπέζι χωρίς γαλοπούλα, κρεατόπιτα και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα για καλή τύχη, όπως και μπιφτέκια με σάλτσα από γουρούνι.

Βέλγιο: Sinterklaas και χριστουγεννιάτικα θεάματα

Βέλγιο
Βέλγιο

Το Βέλγιο μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων από νωρίς με την ημέρα του Sinterklaas και με τον πολύτιμο βοηθό του Zwarte Piet που μοιράζει τα δώρα από σπίτι σε σπίτι. Τα παιδιά κρεμάνε τις κάλτσες των δώρων στο τζάκι και αφήνουν σανό και ζάχαρη για το άλογο του Sinterklaas. Ο Sinterklaas είναι ο Santa Claus ή αλλιώς Άγιος Βασίλης. Στο Βέλγιο όλη η γιορτινή περίοδος εορτάζεται με πλήθος παραστάσεων που αποδίδουν καλλιτεχνικά σκηνές από τη Θεία Γέννηση καθώς και λιτανείες, ενώ σε κάθε πόλη και χωριό στήνονται οι παραδοσιακές υπαίθριες αγορές.

Γαλλία: Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν με μοναδικά πιάτα

Γαλλία
Γαλλία

Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η εποχή προ των Χριστουγέννων είναι αρκετά σημαντική και πολύ οικογενειακή. Η παραμονή των Χριστουγέννων είναι εργάσιμη μέρα, το βράδυ όμως η οικογένεια συγκεντρώνεται για ένα ολοκληρωμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο. Ο Père Noël (Ο πατέρας των Χριστουγέννων), ο κατά τους Γάλλους Άγιος Βασίλης, μοιράζει τα δώρα του στις 24 Δεκεμβρίου. Μεγάλη σημασία στους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς έχουν οι γαστρονομικές απολαύσεις. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι, το «Reveillon» (ρεβεγιόν) αποτελείται από θαλασσινά και κυρίως στρείδια, που αυτή την εποχή βρίσκουμε σε όλες τις αγορές, ενώ ανήμερα της Πρωτοχρονιάς πολύ συχνά βλέπουμε ως κυρίως πιάτο τη γαλοπούλα. Οι Γάλλοι τα Αλεξανδρινά, τα γνωστά κόκκινα λουλούδια, τα αποκαλούν Le poinsettia ou étoile de Noël (Αστέρια των Χριστουγέννων) και τα χρησιμοποιούν για διακόσμηση εσωτερικών χώρων καθώς και ως δώρο, σε όλη τη διάρκεια των εορτών.

Ελβετία: Με ρίζες στη γερμανική παράδοση

Ελβετία
Ελβετία

Στην Ελβετία, οι τέσσερις εβδομάδες προ των Χριστουγέννων εορτάζονται με πλούσια παραδοσιακά έθιμα, όπως το γιορτινό στεφάνι και το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο. Ο «Samichlaus» όπως ονομάζεται στη γερμανική πλευρά της Ελβετίας ο Άγιος Νικόλαος, μοιράζει γλυκά και δώρα στα παιδιά στις 6 Δεκεμβρίου. Η παραμονή των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από διάφορα έθιμα, όπως αυτό του δέντρου, των καλάντων, του γιορτινού τραπεζιού και της λειτουργίας των Χριστουγέννων, ενώ για την Πρωτοχρονιά, οι Ελβετοί σχεδιάζουν πάρτι και υπερθέαμα πυροτεχνημάτων.

Τσεχία: Πρωτοχρονιάτικο σόου πυροτεχνημάτων στην Πράγα

Τσεχία
Τσεχία

Στην Τσεχία η 4η Δεκεμβρίου, ημέρα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας είναι αφιερωμένη στη μάρτυρα της περιόδου των πρώτων διωγμών των Χριστιανών. Από άκρη σε άκρη της χώρας κόβονται κλαδιά κερασιάς και διατηρούνται στο νερό. Εάν έχουν ανθίσει μέχρι τα Χριστούγεννα φέρνουν καλή τύχη και πιθανόν ευνοϊκές προοπτικές για γάμο μέσα στην επόμενη χρονιά. Τα κλαδιά της κερασιάς μαζί με μικρά φυτά Αλεξανδρινών και άλλα γιορτινά στολίδια τοποθετούνται μέσα σε ψάθινα καλάθια, συνθέτοντας δημιουργίες παραδοσιακού και μοντέρνου στιλ που κοσμούν το γιορτινό τραπέζι. Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, το μοναδικό σόου πυροτεχνημάτων που στήνεται στην Πράγα κερδίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών που μαζεύονται σε κάθε σημείο της πόλης για να το απολαύσουν και να υποδεχθούν με αυτό τον τρόπο το νέο έτος.

Φινλανδία: Δωδεκαήμερο εκδηλώσεων στη χώρα του Άγιου Βασίλη

Στη Φινλανδία, η 24η Δεκεμβρίου είναι η σημαντικότερη ημέρα της περιόδου των Χριστουγέννων. Οι εορτασμοί αρχίζουν το μεσημέρι, οπότε σύμφωνα με τη μεσαιωνική παράδοση η ειρήνη των Χριστουγέννων καλείται να ξεπροβάλει με κάθε επισημότητα στη πόλη «Turku» της Φινλανδίας. Τα κεριά και τα εποχικά φυτά διακόσμησης όπως το «αλεξανδρινό» δημιουργούν τη κατάλληλη ατμόσφαιρα για τον εορτασμό των Χριστουγέννων σε οικογενειακό πάντα περιβάλλον. Παραδοσιακά η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη των νεκρών και μια επίσκεψη στο νεκροταφείο την παραμονή των Χριστουγέννων αποτελεί πατροπαράδοτο έθιμο. Κατά τη διάρκεια εκείνης της νύχτας τα καλυμμένα από χιόνι νεκροταφεία μετατρέπονται σε εντυπωσιακές φωτεινές θάλασσες από κεριά. Φυσικά, πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές περιόδους στο χριστιανικό ημερολόγιο και συχνά συνδέεται στενά με άλλες εορτές όπως η εορτή του Αγίου Νικολάου, η εορτή του Αγίου Στεφάνου, η Πρωτοχρονιά και η εορτή των Θεοφανίων.

Φινλανδία
Φινλανδία

Αυτές τις γιορτινές ημέρες, λοιπόν όπου και εάν ταξιδέψουμε, ένα είναι το σίγουρο: Κάθε χώρα θα μας συναρπάσει για τους δικούς της, ξεχωριστούς λόγους.


Διαβάστε επίσης

Χριστούγεννα στην Παλιά Αθήνα - Τα γιορτινά έθιμα που έσβησε ο χρόνος

Χριστούγεννα στον κόσμο: Σκούπες, φανάρια και... κάμπιες για καλή τύχη

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Η ιστορία πίσω από το στόλισμα του πρώτου Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ