Πήλιο
Το γραφικό λιμανάκι της Αγίας Κυριακής Πηλίου
Πηγή: Getty Images
TRAVEL

Το χωριό με τις 35 εκκλησίες και άλλοι δύο ξεχωριστοί προορισμοί για το Πάσχα

Πάσχα έξω από την Αθήνα: Τρεις κοντινοί προορισμοί για πασχαλινές αποδράσεις της τελευταίας στιγμής. 

Το Πάσχα σημαίνει κατάνυξη, βόλτες, φύση και καλό φαγητό. Το μόνο που χρειάζεται λοιπόν, είναι η συντροφιά των αγαπημένων μας ανθρώπων και ένας από τους τρεις top προορισμούς της χώρας μας για μία απόδραση της τελευταίας στιγμής, έτσι ώστε να ζήσουμε μοναδικές στιγμές που θα «κουβαλάμε» στο άλμπουμ των αναμνήσεών μας για πολλά ακόμη χρόνια.

Το φετινό Πάσχα, λοιπόν, επιλέγουμε να ταξιδέψουμε σε κοντινούς προορισμούς που θα μας προσφέρουν και την πασχαλινή ατμόσφαιρα που αναζητάμε και την αίσθηση απόδρασης από την καθημερινότητα.

Εκκλησία πήλιο
Πάσχα: Κατάνυξη, επαφή με τη φύση αλλά και ευκαιρία για γλέντι με τους αγαπημένους μας ανθρώπουςGetty Images

Και επειδή, μπορεί η οργάνωση της ιδανικής απόδρασης στην εξοχή να μοιάζει για τους περισσότερους με «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες, σας προτείνουμε το εξής: Πάρτε μία βαθιά εισπνοή, κλείστε τα μάτια και οραματιστείτε τις εμπειρίες που θέλετε να ζήσετε το φετινό Πάσχα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Είστε έτοιμοι; Συνεχίστε να διαβάζετε, διότι πολύ γρήγορα θα ανακαλύψετε το μέρος που θα σας συναρπάσει.

Ειδικά για όσους ακόμη δεν ξέρουν ποιες ημέρες θα μπορούν να λείψουν εκτός πόλης ή είναι από εκείνους της τελευταίας στιγμής, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Ιδού, τρεις κοντινοί προορισμοί… ιδανικοί για το φετινό Πάσχα.

Γραφικό Πάσχα στην αρχοντική Ύδρα

Ύδρα
ΎδραAthanasios Gioumpasis/Getty Images

Αν οι διακοπές για εσάς, είναι άμεσα συνδεδεμένες με ξεκούραση, ανεμελιά και χαλάρωση, τότε ένα είναι το σίγουρο: Αναζητάτε έναν κοντινό προορισμό, που ιδανικά δεν θα χρειάζεται αυτοκίνητο. Μήπως λοιπόν, ο προορισμός που σας ενδιαφέρει βρίσκεται στον Αργοσαρωνικό;

Ναι σωστά το καταλάβατε! Αναφερόμαστε στην όμορφη, γραφική, παραδοσιακή και ταυτόχρονα κοσμοπολίτισσα Ύδρα, που απέχει μόλις µιάµιση ώρα από το λιμάνι του Πειραιά. Το Πάσχα είναι η ιδανική εποχή για να την απολαύσουμε, καθώς τώρα το περπάτημα κάτω από τον -όσο χρειάζεται ζεστό- ήλιο είναι απόλαυση.

Μάλιστα, ένα έθιμο που κάνει το Πάσχα στην Ύδρα ξεχωριστό, είναι το γεγονός ότι ο Επιτάφιος μπαίνει μέσα στη θάλασσα τη Μεγάλη Παρασκευή για να ευλογήσει τα νερά και να προστατεύσει τους ναυτικούς, ενώ πραγματοποιείται το κάψιμο του Ιούδα την Κυριακή του Πάσχα, που συνοδεύεται από πανδαιμόνιο πυροτεχνημάτων.

Παραδοσιακό Πάσχα στο πιο κοσμοπολίτικο χωριό της Ελλάδας

Αράχωβα
ΑράχωβαPixabay

Και επειδή, άλλοι προτιμούν το βουνό και άλλοι τη θάλασσα, δεν θα γινόταν ο επόμενος προορισμός να μην είναι ορεινός. Άλλωστε, είναι γνωστό πως τα ορεινά γραφικά χωριά ενδείκνυνται για πασχαλινές εξορμήσεις, μιας και όχι μόνο προσφέρουν εξαιρετικής ποιότητας φαγητό αλλά και έθιμα που θα θυμόμαστε για πάντα.

Επόμενος προορισμός λοιπόν, η Αράχωβα, που διαθέτει 35 εκκλησίες, ως δείγμα της βαθιάς πίστης, που διακρίνει τους ντόπιους.

Φημισμένο έθιμο είναι το «Πανηγυράκι» του Αϊ-Γιώργη, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο και είναι αφιερωμένο στον προστάτη του γραφικού οικισμού, τον Άγιο Γεώργιο. Οι εορτασμοί κρατούν τρεις ημέρες µε λιτάνευση της ιερής εικόνας, κανονιοβολισμούς, παραδοσιακά τραγούδια, αθλητικά δρώμενα και χορούς.

Ανήμερα το Πάσχα, πραγματοποιείται η περιφορά της εικόνας στο χωριό, συνοδευόμενη από πλήθος πιστών.

Πασχαλινή απόδραση σε ένα μέρος που συνδυάζει τα πάντα

Πήλιο
ΠήλιοGetty Images

Η αλήθεια είναι πως το Πήλιο είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, χάρη στο γεγονός ότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Τα αξιοθέατα είναι λίγο-πολύ γνωστά, µε πρωταγωνιστές τα κοσµοπολίτικα χωριά Πορταριά και Μακρινίτσα, τη γοητευτική Τσαγκαράδα, την αρχοντική Ζαγορά και τις Μηλιές.

Τι συμβαίνει όμως στο Πήλιο, κατά τη διάρκεια του Πάσχα; Αρκεί να γνωρίζετε ότι οι επισκέπτες απολαμβάνουν ένα παραδοσιακό Πάσχα, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από άλλους, πιο δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς. Για όσους βρεθούν εκεί νωρίτερα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι ιδανική αφορμή για να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες στο Βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου και τον παραδοσιακό επιτάφιο σε μία άκρως κατανυκτική περιφορά, υπό το φως των κεριών, ανάμεσα στα λιθόστρωτα καλντερίμια.

Διαβάστε επίσης

City Break αλά ελληνικά: 5 +1 πόλεις για ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο

Tα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά για «εναλλακτικές διακοπές»

Απόδραση στη φύση: 5 προορισμοί για να απολαύσουμε το ανοιξιάτικο τοπίο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ