καταρράκτες τρίκαλα
Τα Τρίκαλα Θεσσαλίας διακρίνονται για τη μοναδική της φύση και ξεχωρίζουν ως η πρώτη «έξυπνη» πόλη της Ελλάδας
Πηγή: Pixabay
TRAVEL

Η «έξυπνη» ελληνική πόλη που ανήκει στα 18 καλύτερα city break για το 2023

Τα Τρίκαλα κατέκτησαν μια θέση ανάμεσα στους 18 κορυφαίους προορισμούς city break στην Ευρώπη για το 2023.

Η ταξιδιωτική ιστοσελίδα Time Out παρουσίασε τους 18 κορυφαίους προορισμούς city break στην Ευρώπη για το 2023, ανάμεσα στους οποίους είναι μια σχεδόν άγνωστη για το διεθνές ταξιδιωτικό κοινό ελληνική πόλη, τα Τρίκαλα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, τα Τρίκαλα Θεσσαλίας είναι η γενέτειρα του ρεμπέτικου και η πόλη του Μύλου των Ξωτικών τα Χριστούγεννα, αλλά και η πρώτη «έξυπνη» πόλη της Ελλάδας. Η πόλη είναι πράσινη με όλους τους τρόπους, με Βυζαντινό κάστρο και προσφέρει υπηρεσία κοινής χρήσης ποδηλάτων, καθώς και πολλά ποδηλατικά μονοπάτια.

Πύλη Τρικάλων ή αλλιώς το «πέρασμα για τη νότια Πίνδο»

Η Πύλη βρίσκεται μόλις 18 χιλιόμετρα από την πόλη των Τρικάλων και είναι χτισμένη στην πεδινή περιοχή της Θεσσαλίας. Ωστόσο, η κωμόπολη είναι ιδιαίτερα γνωστή ως «το πέρασμα στην Πίνδο», καθώς το γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα που χτίστηκε το 1514 ήταν μέχρι το 1936 το μοναδικό πέρασμα της νότιας Πίνδου από και προς τον Θεσσαλικό κάμπο.

Πρόκειται για μια πέτρινη τοξωτή γέφυρα, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από την Πύλη, γεφυρώνοντας τον Πορταϊκό ποταμό που χωρίζει τα δύο βουνά που είναι αντικριστά: τον Ίτανο και τον Κόζιακα. Το γεφύρι που έφτιαξε ο μοναχός Βησσαρίωνας και πήρε το όνομα του θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα γεφύρια της ορεινής Ελλάδας.

Φτάνοντας στο γεφύρι του Αγίου Βησσαρίωνα, η θέα πάνω από το ποτάμι και τα αντικριστά βουνά είναι καταπληκτική, ενώ υπάρχει δρομάκι να κατέβεις δίπλα στο ποτάμι. Σε αυτό το μέρος, όπως μας είπαν οι ντόπιοι, έρχονται πολλές φορές το καλοκαίρι όταν θέλουν να ξεφύγουν από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, δίπλα στο ποτάμι υπάρχει ένα σύγχρονο καφέ για να απολαύσεις ένα ζεστό ρόφημα και φαγητό.

Πριν φτάσεις στο γεφύρι θα συναντήσεις άνδρες και γυναίκες να πουλούν προϊόντα παραγωγής τους: Βότανα από τα γύρω βουνά, κατασκευές με έλατα και λουλούδια εποχής σε πολύ προσιτές τιμές και μέλι. Λίγο πιο πέρα θα μπορείς να προμηθευτείς τρικαλινό χαλβά από τον Μπουλογιώργο - μην παραλείψεις να τον δοκιμάσεις γιατί είναι πιο νόστιμος από τον γνωστό των Φαρσάλων.

Φεύγοντας από την Πύλη, ξεκινούν δύο πολύ όμορφες διαδρομές, εμείς πήραμε την πιο τουριστική που οδηγεί στα χωριά Ελάτη και Περτούλι. Πριν φτάσουμε, όμως, στα δύο ορεινά χωριά που τον χειμώνα γίνονται πόλος έλξης των επισκεπτών από κάθε μέρος της Ελλάδας κάναμε μια στάση στους καταρράκτες της Παλαιοκαρυάς.

τρικαλα ποταμι
Η πόλη των Τρικάλων είναι καταπράσινη από κάθε άποψη

Μία μαγευτική διαδρομή μέχρι το Περτούλι

Στις πλαγιές του Κόζιακα, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων βρίσκεται το Περτούλι, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό. Μάλιστα, αφήνοντας πίσω στην κοσμοπολίτισσα Ελάτη για να πας στο Περτούλι θα απολαύσεις τη διαδρομή μέσα στο ελατόδασος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα πολύ μεγάλο μέρος του δάσους έχει παραχωρηθεί στο τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ προκειμένου οι φοιτητές να κάνουν τις επιστημονικές έρευνες στο φυσικό τους περιβάλλον. Μην σας κάνει εντύπωση, αν εκεί που περπατάτε αμέριμνοι στο δάσος, περάσουν δίπλα σας ζαρκάδια και ελάφια.

Ελάτη: Ένα δάσος γεμάτο έλατα

Στη νότια πλευρά της οροσειράς της Πίνδου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά η Ελάτη, μέσα σε ένα δάσος γεμάτο έλατα και με θέα το βουνό του Κόζιακα. Πλέον, είναι ένα από τα πιο τουριστικά χωριά των Τρικάλων, μάλιστα πολλοί ντόπιοι έχουν τα εξοχικά τους. Ήταν ένα μέρος που το προτιμούσαν πάντα γιατί είναι ορεινό και δεν σημειώνει υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι.

Τα τελευταία χρόνια, το καταφύγιο των ντόπιων έχει μπει στο χάρτη των πιο τουριστικών χωριών της Θεσσαλίας, συγκεντρώνοντας πολλούς επισκέπτες, κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

Η ιστορία του χωριού ξεκινάει αιώνες πίσω μιας και έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν πως το χωριό ιδρύθηκε μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453 με πιθανότατο το όνομα Τύρνα. Όπως μας ενημέρωσε η ξεναγός, από εδώ έχει περάσει ο Κοσμάς ο Αιτωλός, ενώ η σημερινή θέση του χωριού είναι σχετικά καινούργια, μιας και παλαιότερα βρισκόταν πιο δυτικά και κοντά στο ποτάμι, αλλά κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς.

βουνό σύννεφα
Τρίκαλα, το «πέρασμα στην Πίνδο»

Δείτε την πλήρη λίστα των καλύτερων προορισμών city break:

  1. Μασσαλία, Γαλλία
  2. Σέφιλντ, Ην. Βασίλειο
  3. Bihać, Βοσνία-Ερζεγοβίνη
  4. Μιλάνο, Ιταλία
  5. Μπιλμπάο, Ισπανία
  6. Αρλ, Γαλλία
  7. Μπρνο, Δημοκρατία της Τσεχίας
  8. Λίβερπουλ, Ηνωμένο Βασίλειο
  9. Κάουνας, Λιθουανία
  10. Όσλο, Νορβηγία
  11. Αμβούργο, Γερμανία
  12. Δουβλίνο, Ιρλανδία
  13. Ινβερνές, Ηνωμένο Βασίλειο
  14. Τρίκαλα, Ελλάδα
  15. Ρότερνταμ, Ολλανδία
  16. Φράιμπουργκ, Γερμανία
  17. Turku, Φινλανδία
  18. Βαλένθια, Ισπανία

Μπορεί για τους περισσότερους από εμάς τα Τρίκαλα να είναι ένας από του top χειμερινούς προορισμούς, η αλήθεια είναι ωστόσο πως η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή για ατελείωτες βόλτες και περιηγήσεις, τόσο στην πόλη των Τρικάλων όσο και στις γύρω περιοχές.

Διαβάστε επίσης

Αυτές οι 10+1 φωτογραφίες μας θυμίζουν γιατί η ομορφιά της Ελλάδας είναι μοναδική

City Break αλά ελληνικά: 5 +1 πόλεις για ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο

Tα πέντε καλύτερα ελληνικά νησιά για «εναλλακτικές διακοπές»

Απόδραση στη φύση: 5 προορισμοί για να απολαύσουμε το ανοιξιάτικο τοπίο


Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ